Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Очаква се добра реколта от пшеница

Очаква се добра реколта от пшеница

© Министерство на земеделиетоПрогнозният добив от пшеница това лято е добър - 5.4 млн. тона. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която даде начало на жътвената кампания в община Сливен. Тя допълни, цитирана от пресцентъра си, че според обследванията на Областните дирекции "Земеделие", посевите са в добро състояние.


"В България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентноспособни на водещите земеделски страни в Европа", обяви Танева.


Десислава Танева уточни, че в България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, така че това е факторът, който определя цената. Зърнопроизводителите имат добро браншово сдружаване, което е различно от сдружение на производителите с цел маркетиране на продукцията и реализация.
Министърът на земеделието посочи още, че предстои важен период за сектора, защото очакванията са до края на тази година да се приеме многогодишната финансова рамка и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика. "Независимо от предложените намаления в България директните плащания почти запазват нивата си", обяви тя.


Десислава Танева посъветва стопаните да внедряват новите технологии и иновации. "По този начин ще продължите да поддържате високо ниво, до което на практика сами достигнахте, благодарение на това, че България стана член на ЕС, получи подкрепа по Общата селскостопанска политика и отвори пазара си", допълни Десислава Танева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK