До 2021 г. "Софийска вода" планира загубите на вода да паднат под 38%

Изпълнителният директор Васил Тренев каза, че през тази година във водопреносната мрежа ще бъдат вложени 23.9 млн. лв., в канализацията - 15.9 млн. лв., и в пречистването на отпадъчни води - 6.5 млн. лв.

© Дневник

Изпълнителният директор Васил Тренев каза, че през тази година във водопреносната мрежа ще бъдат вложени 23.9 млн. лв., в канализацията - 15.9 млн. лв., и в пречистването на отпадъчни води - 6.5 млн. лв.Концесионерът "Софийска вода", част от френската група Veolia, планира инвестиции за 46.3 млн. лв. през тази година. . Те са част от петгодишен план, който предвижда до 2021 г. да бъдат инвестирани 209 млн. лв. в столичната ВиК мрежа, а загубите на вода по мрежата да бъдат намалени до 38.72%, съобщи ръководството на компанията, цитирано от "Капитал".


Данните на "Софийска вода" сочат, че в периода от 2010 г. насам са изградени и ремонтирани 590 км водопроводи и 84 км канали, с което общата дължина на ВиК мрежата вече надвишава 5500 км. Така са свити и течовете по мрежата, които през 2002 г. бяха 70%. "Веолия" има договор за концесия за водоснабдяването на столицата до 2025 г.


Сред по-големите инвестиционни проекти е започналото този месец изграждане на нов метантанк в пречиствателната станция в Кубратово, завършване на ремонта на т.нар. втори водоснабдителен ринг в районите "Кремиковци", "Сердика", "Надежда", "Връбница", както и на два главни канализационни клона в "Модерно предградие" и "Горубляне". Извършва се и рехабилитация на резервоара, захранващ районите на "Младост" и "Студентски град".


    Ключови думи към статията:

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK