Бизнес организации недоумяват в чия полза се управлява НЕК

Васил Велев - председател на АИКБ.

© Юлия Лазарова

Васил Велев - председател на АИКБ.* Статията е допълнена в 11.21 ч. с коментар на енергийния министър Теменужка Петкова.


"Ние не знаем в чия полза се управлява Националната електрическа компания (НЕК), но очевидно не се управлява в полза на икономиката, в полза на нашите членове, които дават работа на 82% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези, и те са успели да се преборят за неговия пост". Това коментира пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.


Той коментира връщането на изпълнителния директор на Националната електрическа компания Петър Илиев на поста му след като оставката му не беше приета от ръководството на Българския енергиен холдинг.
Велев подчерта, че няма промяна в позицията на Асоциацията на работодателските организации (обединяваща АИКБ, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, стопанската камара и търговско-промишлената палата) за проблеми на пазара на ток, предизвикани от непрозрачност при търг на НЕК, от който според тях са били изключени независими купувачи. Затова асоциацията настоява да се направи проверка, каза Велев.


Той допълни, че подобни случаи водят до изкривяване на икономиката и манипулиране на пазара. "Това води до скъпа енергия. Когато е тя е скъпа - по-ниски заплати, по-високи цени на услугите. Не приемаме това поведение за нормално", добави председателят на АИКБ. В момента е обявен нов търг, който според него отново облагодетелства определен участник.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче не смята, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК. Пред медиите тя изтъкна, че Петър Илиев е професионалист и за петте години в ръководството е стабилизирал финансовото състояние на компанията. "Диалогът с българския бизнес е много добър. Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали", каза Петкова, цитирана от "Фокус".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK