Несигурната среда и липсата на кадри тровят бизнеса в началото на лятото

Несигурната среда и липсата на кадри тровят бизнеса в началото на лятото

© Цветелина Белутова, КапиталПрез юни общият показател на бизнес климата намалява с 1.3 пункта в сравнение с май в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, строителството и сектора на услугите, показват данните на Националния статистически институт. Несигурната икономическа среда и проблеми с кадрите формират негативното отношение на мениджърите на предприятията.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 1.1 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото". Същевременно анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.


През последния месец се засилва неблагоприятното влияние на фактора "недостиг на работна сила", който измества на второ място затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда.
Строителство. През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" намалява с 1.8 пункта в резултат на леко влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца също са по-резервирани.


Недостигът на работна сила, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" остава приблизително на нивото си от май. Мненията на търговците на дребно за обема на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца са оптимистични.


Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията, остава конкуренцията в бранша, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното му въздействие. На второ и трето място са недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


Услуги. През юни съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" спада с 2.1 пункта, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, като и очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.


Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозната пречка за развитието на бизнеса. Същевременно се регистрира нарастване на неблагоприятното влияние на фактора "недостиг на работна сила", който измества на трето място затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Любопитно

  В Дупница щели да приемат шивачки от Молдавия. На минимална заплата и осигурена квартира. Защото нашенките не желаят да чакат по година заплата, да работят по 18 часа, да са робини....

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Проблемът стои, защото нашите (и чужди) изедници не искат да дигат заплатите. С робски труд - толкова

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Липсата на върховенство на Закона, несигурното среда и липсата на кадри са хроничните български проблеми, които спъват развитието и растежа не само на бизнеса!

 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#2] от "pafka":

  Те като вдигнат изедниците заплатите, като заприиждат едни италианки, германки и каквото се сетиш , само дето не знаят нищо по-различно от работа на компютър и 6 часов работен ден.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на slavy_
  slavy_
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Липсата на кадри изобщо не е проблем за бизнеса.

  Но липсата на роби определено е!

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3808 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Тия сме ги слушали...! Нищо няма да докарат. Молдованките, за без пари могат да работят и у тях. Няма нужда да бият път до тук...!
  Коментирали сме го, много пъти. За да привличаме работници, заплатите трябва да са, между 1500 и 2000 лева. Но за толкова и българите ще си стоят тук. Трудът е стока, като всяко друго нещо. Има си себестойност и цена. Кой ще тоя, който ще дойде тук, за минимална заплата? Българин със жилище и без заеми трудно може да се издържа с минимална заплата. Какво остава за някой, който идва отвън?

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  ,,кадрите" са виновни...

 8. 8 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Нека всеки работодател при всяка жалба, че няма кадри, да прилага и списъче на длъжностите със стартовите заплати, които предлага.
  И веднага ще блесне истината...

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Мой приятел, директор в предприятие със 100℅ държавно участие ми казваше, че при него дошъл работник и му казал "Шефе, намали ми заплатата с 200-300 лв., но не ме карай да работя"

  П.С. Заплатата на същия работник е 1200 лв. нето.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Весело

  До коментар [#6] от "Petleshev":

  Ми чете ли предната дивотия ?:
  ''Наетите сезонни работници от чужбина вече надхвърлят общия им брой за 2018 г.'' !!!:)
  ''Идват от 35 държави...!!!! :)

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Липса на кадри?
  Като не дават заплати ще е така!

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#11] от "DD Ay":

  В милицията липсват ли ви ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Сега на кого да вярва човек, на Борисовата стабилност или на несигурната среда , според бизнеса.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5032 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  ++++++++++++++

  Най-важното "Липсата на върховенство на Закона..."

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Весело

  Психологията на българските чорбаджии я знаем:

  "... С една дума, главата на Неновата жена и ден и нощ прела и тъкала само за три жизнени начала: да не излазя из къщата им онова, щото би могло да остане в нея; да се не дават двайсет и осем пари, когато могат да се дадат двайсет и седем; да се не доплаща или съвсем да се не плаща на ония, които не могат да ни накарат насила да им платиме… Ако Нено плащал някому дълга си, то неговата съпруга искрено съжалявала, че това се е случвало действително… В нейната глава доволно често се въртели такива мисли: „Добро би било да не плащаме на работниците. Всяка година би ни оставали по десет хиляди гроша… А нам всеки тряба да плаща… Ако аз да би намерила на пътя сто хиляди гроша, то би ги скрила и никому не би ги показвала. Нека седят закопани в градината. А ако намеря само сто гроша? – И тях ще да заровя в градината – в гърненце ще да ги туря и ще да ги закопая… Или не в гърненце, а в някой дрипел, защото гърнето чини шестдесет парици. А ако намеря пръстен? – Него ще да продам…“"

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1135 Неутрално


  Проблемът стои, защото нашите (и чужди) изедници не искат да дигат заплатите. С робски труд - толкова
  —цитат от коментар 2 на pafka

  Да, чорбаджиите не искат да плащат, а народът не иска да им работи без пари, това е положението. Като имаш други възможности няма да им бачкаш за 500 лева.Ще се чудят откъде да внасят работна ръка, че и във Виетнам вече живеят по-добре. Защо заводът на Фолсваген беше открит в Турция, а не в България? Защото Турция предлага много работна ръка, те са 80 милиона. Ние сме замираща икономика, без кадри нищо не става. 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Кадри има, робите да кът. С назначени капиталисти толкова. Трябваше Костов да ги остави да фалират 97-ма - поне щеше да има шанс за истински бизнес, сега само връзката, които да източат каквото могат и после на друга връзкарска хранилка. И при чорбаджиите ги има 80-те процента.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Връзката да се чете връзкари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK