Проверка на Ангелкова залови екскурзовод с фалшива карта

Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава специална карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите, припомни Ангелкова.

© Министерство на туризма

Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава специална карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите, припомни Ангелкова.Проверка на 15 екскурзоводи, осъществена от експерти от Министерството на туризма и Комисията на потребителите по Черноморието, водена от министър Николина Ангелкова, установи трима неправоспособни, от които единият бил с фалшива екскурзоводска карта.


Проверката е след сигнали, подадени от организации на екскурзоводите в България.


"Ще бъдем безкомпромисни към хора, които работят като екскурзоводи без удостоверение. Работата на екскурзовода е изключително важна за имиджа на българския туризъм. Тези хора носят голяма отговорност - чрез тях гостите на страната ни се запознават с нейната история, култура и бит. От тях изключително много зависи дали туристите ще се върнат отново в страната ни", коментира министърът. в Несебър.
Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава специална карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите, припомни Ангелкова. Според Закона за туризма и наредбата екскурзоводската карта може да се отпечатва само от Министерството на туризма.


На нарушителите е съставен акт за административно нарушение, а глобата за това е 1000 лв. Туроператорите, наели неправоспособен екскурзовод, подлежат на санкция в размер на 2000 лв.


По данни на министерството в туризма са наети над 8800 сезонни работници от чужбина - основно от Молдова, Беларус и Украйна, има и единици от Азия.


Проверките на министър Ангелкова по Черноморието започнаха в началото на юни. Следят се услугите на плажовете, дали туроператорите имат лиценз и застраховка.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Оставете хората да си работят, бе! Откъде го измислиха това министерство?!Освен да пази интересите на „наши хора” с нищо не е полезно!България би спечелила много от туризъм, ако се остави на свободната инициатива!

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#1] от "ralita68":

  В случая инициативата не е на министерството, а на професионална организация. Те затова съществуват - да пазят репутацията на занаята си и да не ги срамят разни измислени.
  Аз адмирирам, че са се задействали.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 506 Разстроено

  И ся като тръгне ония ми ти туризъм.....
  Туристите много обичат бетономорието .....

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Поредната глупост? Екскурзоводна карта? С подпис и печат, а? Само като си представя колко усилия отиват за простотии като тази, и ако тия усилия се употребят за нещо полезно.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Функциите, отговорностите и задълженията на министъра не са ли МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНИ от това да преследва нелегитимни гидове?!?!?!

 6. 6 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 978 Неутрално

  То у нас има фалшиви полицаи и фалшив директор срещу корупцията, те с фалшиви екскурзоводи се хващат.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  На Ангелкова много повече ѝ отива да е инспектор, отколкото министър.

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":

  Ами професионалната организация да почне да издава въпросната карта, а от Закона за туризма да отпадне задължителното ѝ изискване. Така туристите сами ще могат да избират дали да се доверят на лицензиран екзскурзовод с тапия срещу Х лв. или биха предпочели нелицензиран такъв срещу Х/2 лв. (примерно). А и няма всички да плащаме заплати на държавни инспекторчета, които да джобят екскурзоводите.

  В момента се наслаждаваме на тъпи и безсмислени регулацийки с единствена функция едно кобилоподобно да симулира дейност. Каква е тая простотия за всякакви глупости да се изисква лиценз?!

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  А нещо за бетонно забитата "преместваема" постройка на плаж Ахтопол?
  Или там документално всичко си е так-так?
  https://www.flagman.bg/article/190567

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Функциите, отговорностите и задълженията на министъра не са ли МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНИ от това да преследва нелегитимни гидове?!?!?!
  —цитат от коментар 5 на selqnin

  Кой да им разясни на министрите какви са им функциите? Бойко ли?

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  До коментар [#6] от "andreas_hofer":

  Те и министрите са фалшиви, начело с Боко, ама екскурзоводите са виновни.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "Darulio":

  Ами хората са ти обяснили.
  Положението е абсолютно същото като с копърките в таксиметровия транспорт.
  Ако искаш да развеждаш леля си от Сунгурларе из центъра на София, без да ти плаща, бъди си екскурзовод.
  Щом си изкарваш хляба с тази работа, вземаш си изпита, ако има, изпълняваш изискванията и точка.
  Не е и толкова сложно.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1643 Весело

  То у нас има фалшиви полицаи и фалшив директор срещу корупцията, те с фалшиви екскурзоводи се хващат.
  —цитат от коментар 6 на andreas_hofer

  Това е свързано с националната ни сигурност. Я си представи, че не е един фалшивият екскурзовод, а са повече. Направо си стават ОПГ. Или пък този екскурзовод е някой прикрит норвежец.

 14. 14 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 753 Неутрално

  др. Ангелкова да провери хотел Дюн на плажната ивица в Слънчев бряг!

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Един мой приятел преди години си изкарваше джобни, като развеждаше малки групи туристи, обикновено младежи на неговия акъл, из Пловдив. Тогава пак имаше изпит и пр., но понеже Пловдив не беше особено туристически град, малко се гледаше през пръсти на подобни неща.
  Скоро го видях, има собствена компания, с която осигурява само екскурзоводи на туристическите агенции, създал си е име и го търсят. Ама и в Пловдив от туристи не можеш да се разминеш напоследък.
  Точно за това си говорихме, как навремето и той беше "копърка", а сега гони своите подчинени като диверсанти и непрекъснато им прави курсове за обучение, извън всякакви изисквания.

  До коментар [#8] от "Darulio":

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2983 Разстроено

  Няма лошо, че има проверки на екскурзоводи, трябва да има ред.
  Но не трябва да проверява министърът на туризма, неговата задача, поне според мен, е изпълнението на държавната политика в сектора. Но след като премиерът инспектира асфалтирането, заразата става повсеместна....
  пп. И като става дума за проверки, що не провери Ангелкова спазва ли се процентът за свободно от чадъри пространство по плажовете. Ще провери, ама друг път.
  абе....

 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Ако този екскурзовод е ползвал фалшива карта, той всъщност е подвел туроператора, но също ще понесе санкция, защото не е направил необходимото, за да провери дали документът е истински, но освен административна санкция, на този ''екскурзовод'' може да му се потърси и наказателна отговорност за изготвяне и използване на фалшив документ.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#17] от "Voiko":

  Не знам дали туроператорът е виновен.
  Не е длъжен да проверява истинността на всички документи, иначе по цял ден това ще прави, да се рови в регистрите.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  ама да бе, то хотел до хотела на самия пясък без канализация, пък екскурзоводите виновни, че се рушал "имиджа" на кафяво море :)

  ние сме най-заспалият народ на света, щом допуснахме да се случи такова бандитско преразпределение на природните ресурси.

 20. 20 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 949 Весело

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  Отлично казано - същото е като с копърките и таксиметровите услуги. Еми, сори, ама аз предпоитам да се возя заедно с леля ми от Сунгурларе в чисто нов Юбер, но великата държава с гениалните ѝ чиновничета като тая кранта на снимката е решила, че заслужавам да се влача в смърдящи кочини. Смърдящи, гнусни, гадни, скъпи, ама с лиценз. Е, мерси.
  По същия начин аз сам мога да избера коя екскурзоводска услуга да ползвам и без кобилоподобното да ми помага. Тя може и да е тъпа и да не може да се изтакова без помощта на лиценз и държавата, аз не съм.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 21. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":

  Така е. На времето мой познат диабетик с фалшиво медицинско замина на гурбет в Коми. Няма да да навлизам в подробности...но не е хубаво да се лъже, защото...ама и тук да не навлизам в подробности.

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darulio":

  Само дето не става въпрос за теб, а за чужденци, които не са длъжни да се ориентират като теб.
  А юбер какво общо има с копърките, че не ми е ясно? И за какви вмирисани ми говориш?

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  "Проверка на Ангелкова залови екскурзовод с фалшива карта"

  Някой много е загрижен за имиджа на Ангелкова, постоянно и го "лъска"

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8939 Любопитно

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":

  Виновен - невиновен - важното е да се глобява !

  [email protected]
 25. 25 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#14] от "balkantourist":

  И дюните до него, на които си дрифтят джиповете!

 26. 26 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  A някъде има и фейк такси.

  До коментар [#6] от "andreas_hofer":

 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":

  И аз не знам, но за това ще се хванат, за да го глобят.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  То и Ангелкова я хванаха с едни имоти, ама...

 29. 29 Профил на yardadin
  yardadin
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":
  По вашата логика туроператорът ще използва услугите само на фалшиви екскурзоводи (защото е по-евтино) и като ги хванат - ааа, ние не знаехме, не носим отговорност. Същото може да се каже и за превоз и т.н.
  Проверяването в читав регистър отнема няколко минути.

 30. 30 Профил на yardadin
  yardadin
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":
  По вашата логика туроператорът ще използва услугите само на фалшиви екскурзоводи (защото е по-евтино) и като ги хванат - ааа, ние не знаехме, не носим отговорност. Същото може да се каже и за превоз и т.н.
  Проверяването в читав регистър отнема няколко минути.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Това с лицензираните екскурзоводи го има в много държави. Една от причините е и да не разправят врели не кипели на туристите, като измишльотини или чужда пропаганда. Нали сте наясно, един нелицензиран екскурзовод симпатизиращ на ОМО Илинден, какво ще разказва на японските баби на гроба на Яне Сандански 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK