Банката за развитие даде рекорден заем на компания, свързана с Румен Гайтански - Вълка

Снимката е архивна.

© Валентина Петрова

Снимката е архивна.Създаденото в края на миналата година дружество "Роудуей кънстракшънс" вече е най-големият клиент на Българската банка за развитие. Държавната финансова институция е предоставила 148.5 млн. лв. заем на компанията, свързана с Румен Гайтански - Вълка, пише "Капитал" в днешния си брой.


Обявената цел за тегленето на кредита е покупка на друга, контролирана от Гайтански, малка регионална пътностроителна фирма "Пътстройинженеринг", която с оборот едва 13.6 млн. лв. и 13 хил. лв. счетоводна печалба. От ББР не са отговорили на въпроси на изданието за обезпечението на кредита.


Досега най-голямата известна експозиция на държавната банка, управлявана от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, беше към "Слънчев ден". Според годишния отчет на дружеството, което депутатът от БСП Георги Гергов продаде наскоро на смятания за близък до ДПС политика Делян Пеевски Ангел Палийски, то има одобрени кредити от банката за почти 64 млн. евро (125 млн. лв.), като усвоената част е 86 млн. лв. Държавната консолидационна компания също има одобрен кредит малко над 100 млн. лв., като към момента експозицията е около 70 млн. лв.
Гайтански получи прозвището Вълка покрай фирмата си "Волф" (вълк на немски език), която години наред държеше концесията за почистването на София. Като стана кмет премиерът Бойко Борисов се закани да го извади от този бизнес, но в последните години Гайтански се връща към него, включително и като партньор на общинската фирма "Чистота-Искър", припомня "Капитал". Преди време Гайтански регистрира общо дружество и с Ахмед Доган, но то не заработи.


Повече подробности за двете дружества и параметрите на заема четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK