Асоциация се усъмни в обществена поръчка - от 21 участници 20 са отстранени

Асоциация се усъмни в обществена поръчка - от 21 участници 20 са отстранени

© nqkoga_nqkudeАсоциацията на геодезическите фирми се усъмни в обществена поръчка на национален парк "Пирин", в която са събрани 21 оферти, но 20 участника са отстранени преди етапа на отваряне на офертите. В писмо до институциите сдружението пита дали масово фирмите са некомпетентни или нещо в обществената поръчка не е наред.


Поръчката е за геодезическо заснемане на водните огледала на езера с прогнозна стойност 175 000.00 лв. , а водещият критерий за оценка е най-ниска цена. Две дружества са отстранени за прозрачни пликове с ценово предложение и 18 дружества поради "несъответствие на Техническите предложения с предварително обявените условия за изпълнение на поръчката, и конкретно с Техническите спецификации", се вижда от решението (виж вляво). Спечелилият останал единствен кандидат е предложил да свърши работата за 164 500 лв.

Асоциацията, чиито членове са част от отстранените, е написала жалба до Министерството на околната среда, което е принципал на парка. Оттам са отговорили, че инспекторатът на министерството не може да преценява законосъобразността на процедурите за обществени поръчки, а само осъществява административен контрол по спазването на нормативните актове от администрацията.


Два от участниците в обществената поръчка са обжалвали в Комисията за защита на конкуренцията, но жалбите им са отхвърлени.


Асоциацията изтъква, че в процедурата са взели участие почти всички големи геодезически дружества в страната (членове на Асоциацията на геодезическите фирми).


Тя недоумява как "с едно изключение, всички участващи геодезически дружества, част от които участват в изпълнението на големи инфраструктурни и строителни проекти в България, погрешно са разбрали или изобщо не са разбрали Техническите изисквания на ДНП "Пирин", и съответно са отстранени законосъобразно." В противен случай отстраняването им на ранен етап би означавало, че "техническите спецификации на ДНП "Пирин" са изготвени погрешно, по начин, нарушаващ един от основните принципи на ЗОП – този за прозрачност, чиято цел е да се привлекат конкурентни оферти на фирми, които ще реализират поръчката по най – добрия възможен начин като съотношение между качество и цена".


Асоциацията се е оплакала на Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС) към МВР и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  "Асоциацията се е оплакала на Дирекция "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС) към МВР и на Агенцията за държавна финансова инспекция."

  Те европейските институции скоро само с България ще се занимават.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Опааа...
  Ето тук има поле за истинска журналистика.
  Ако "Дневник се смята за достатъчно компетентна медия - нека да командирова журналисти, които да се поровят и да извадят факти, а не просто да преписват новините от другите медии.

 3. 3 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Тази обществена поръчка смърди отвсякъде, обаче хората не се чувстват виновни, защото няма кой да ги накаже.

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  #КОЙ е собственикна Асоциация на геодезическите фирми и защо неговите интереси са ни важни!?

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Даденият от редакцията линк - "решението" в

  "Техническите предложения с предварително обявените условия за изпълнение на поръчката, и конкретно с Техническите спецификации", се вижда от решението."

  не работи. На материала му липсва конкретика - коя е поръчката, кой е единствения изряден кандидат, кои са отстранени. На всичко отгоре в сайта на "Асоциацията на геодезическите фирми" - http://www.agf.bg/ не виждам подобна информация.

 6. 6 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Коя е допусната фирма? Май мирише. То бива, бива, но много грубо! Безнаказаност!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK