Със 100 млн. евро банкови заеми ще се гарантира 3-годишната инвестиционна програма на ЧЕЗ

Със 100 млн. евро банкови заеми ще се гарантира 3-годишната инвестиционна програма на ЧЕЗ

© ДневникДвете банки, които основно ще финансират чрез заеми покупката на ЧЕЗ от "Еврохолд", са дали предложение за следващите 3 години да отпуснат 100 милиона евро директно на дружествата на ЧЕЗ като заеми за оперативна дейност, за да могат да извършат своята инвестиционна програма. Това съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик радио председателят на Надзорния съвет "Еврохолд" Асен Христов.


Той отбеляза, че и в момемнта ЧЕЗ изпълнява инвестиционните си програми със заеми и от печалбите връщат тези оперативни кредити. По подобен начин щяло да се процедира и в бъдеще. Допълнително целта била и да се намалят загубите, които имат дружествата на ЧЕЗ в момента и така чрез печалбата "Еврохолд" планира да върне сериозна част от заемите. Христов заяви, че двете големи банки-кредиторки вече са подписали нужните писма, с които гарантират осигуряването на средствата по сделката.


Христов коментира, че енормално големите рейтингови агенции да наблюдават как ще се отрази една толкова голяма сделка и няма притеснтения около намерението на агенция "Фич" да наблюдава холдинга и неговата оценка. По думите му основното притеснение можело да дойде от това дали сделката ще завърши докрай и в какви срокове.
Той отново изрази надежда сделката да приключи до края на годината. Христов коментира, че е жалко, че досега не са били изработени критериите в Комисията за енергийно и водно регулиране за това как се проверяват подобни сделки, което е трябвало да стане преди повече от година. "Сега има порцедура да се разработят тези критерии, надяваме се да отговорим изцяло на тях", допълни той. И изрази надежда в тези правила да не се сложат критерии "директно срещу сделката". Не смятам, че има такъв интерес, уточни Христов.


На няколко пъти повтори, че България има огромен национален интерес ЧЕЗ да бъде придобит от българска публична компания с ясни капитали.


В отговор на критики, че зад "Еврохолд" може да има скрити интереси и финансиране, Асен Христов заяви, че "Старком холдинг", който е основният акционер в "Еврохолд" винаги е бил фирма, от която той е притежавал 51 процента, Кирил Божков - 32 на сто и Велислав Христов - 17 на сто.


Помолен да коментира мнения за политически обвързаности, Христов заяви, че познава Цветан Цветанов и председателят на парламента Цвета Караянчева, но това са само познанства. "Гордеем се с това, че бяхме един от първите работодатели на г-жа Караянчева. Тя работи в Кърджали, в един от заводите, беше добър конструктор, много добър. Бяхме първите, които оценихме качествата й на организатор и 3 години беше управител на завода. После стана депутат и напусна", разказа Христов.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamolin
  tamolin
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Някакви неточности има. Как така си връщали заемите с печалбите? Печалбата трябва да ти остава, след като си направил вноската по заема; може би имат предвид приходите?

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Защо им беше нужно това? Рисково, силно влияние на държавата, регулирани печалби, задкулисни апетити. Не виждам никаква бизнес логика, ако Еврохолд не са държавата или не са задкулисен играч.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Вижда се, че Асен Христов разбира от бизнес малко повече от Гинка Върбакова, но пак е странно, че стратегически купувач не пожела да бъде никоя фирма от сферата на енергетиката. Защо големите акули от енергийната област не пожелаха да купят ЧЕС? Или пък някои от тях стоят зад "Еврохолд"?
  Но фактът, че медиите на Шиши скочиха срещу тази сделка и хвърлят всички усилия да оплюят Асен Христов, дава шанс сделката все пак да е добра за страната.

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Егати бизнес изданието.
  Ми разберете кой са тези две щедри банки и им напишете имената.
  То с копипейст и баба знае.
  Като се знаят банките останалото е лесно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedoliben":

  За банките — или добро, или нищо. Така че, щом е нищо, значи може би не е добро.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  ЧЕЗ само прибираха печалбата без нищо да инвестират.

 7. 7 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Застрахователна компания да купува доставчик на електроенергия е нечуван принос в световния инкасаторски бизнес. Като споменах инкасатори, се сетих, че по незнайни причини представител на СИК дълго беше в управлението на едно от местните дружества на ЧЕЗ. Като инкасатор в СИК се говори е практикувал и виден политик от Банкя. От известното досега се разбира, че:

  - Номерът с Гинка не мина поради прекаленото самочувствие и самонадеяност на стоящите зад сделката руски банки. Гинка поне имаше соларен парк и чат-пат беше в бизнеса. Еврохолд даже и трафопост нямат;

  - След колапса на Гинка, същите инициатори си избраха доказания във финансови претакания счетоводен гимнастик Асен Христов за носител на "славата". Както се вижда Еврохолд няма пари. Нито да поддържа застрахователната си "експанзия", нито да плати придобиването, нито да подсигури инвестиционната програма;

  - Явно целта е достъп до свеж ресурс от юридическите и физически потребители, като всички активи се застраховат в холдинга, потече свеж ресурс и там и от "грандиозните" печалби се покрият текущите банкови разходи по заемите;

  - Фактът, че са приели да продадат единствения си оценим бизнес - бизнесът с автомобили, така че поне някакви свои средства да вложат в сделката, също подхранва съмненията за платежоспособност;

  - И накрая, ако "купувачите" нямат лостове да притискат ЧЕЗ да продадат този свой, пак според купувачите "суперизгоден, печеливш и перспективен" бизнес, то ЧЕЗ или са невменяеми да го загубят, или нещо със смисъла на сделката е съвсем различно.

  Остава да видим дали финансиращите банки ще са руски или руски.

  Navigare Necesse Est
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#4] от "dedoliben":

  Не е само до банките. Структурата на акционерния капитал е много важна. Медиапул пише, че Старком държи 54%, а люксембургски фонд - 12%. Консолидирани 66% - много знаково.
  Интересна би била информация и за облигационерите на Еврохолд. Същата медия "изпуска" много мижава информация по темата. 120 милн. евро били на разположение от облигационна емисия в Дъблин.
  https://www.mediapool.bg/evrohold-s-ambitsiya-za-regionalen-energien-igrach-news294880.html

  За фри флоата да не говорим. Налице е само много стара информация по въпроса, но пък заглавието е знаково - "Големите акционери в Еврохолд купуват, малките продават". А сега как е???
  https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/golemite-akcioneri-v-evrohold-kupuvat-malkite-prodavat-102430/

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Остава да видим дали финансиращите банки ще са руски или руски."
  До коментар [#7] от "Schopenberg":
  До коментар [#4] от "dedoliben":

  Говори са за "Дойче банк" и "Номура" - https://www.mediapool.bg/evrohold-s-ambitsiya-za-regionalen-energien-igrach-news294880.html

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  "Със 100 млн. евро банкови заеми ще се гарантира 3-годишната инвестиционна програма на ЧЕЗ"

  Всичко е на книга

 11. 11 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  ЧЕЗ само прибираха печалбата без нищо да инвестират.
  —цитат от коментар 6 на palav_nik


  ЧЕЗ са държавно дружество!
  Социализмът от там, май не си е тръгвал ..

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3480 Неутрално

  Последно не разбрах - за инвестиционна програма ли са тези пари или за оперативни дейности, ако е второто е много кофти.

 13. 13 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Някакви неточности има. Как така си връщали заемите с печалбите? Печалбата трябва да ти остава, след като си направил вноската по заема; може би имат предвид приходите?
  —цитат от коментар 1 на tamolin


  Вземането на заем не е приход, съответно връщането му не е разход, и е нормално да става с печалбата. Разход, който намалява печалбата, е само лихвата по заема.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Като вземат такъв голям заем, как ще го връщат. Като вдигнат цените, естествено.

 15. 15 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Всеки един бизнес с постоянни парични потоци може да се възползва от банкови кредити безпроблемно, а сумите зависят от мащабите на търговската дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK