Вкусна храна с гледка без конкуренция - кой е най-добрият ресторант в света

Шеф Мауро Колагреко целува съпругата си, когато ресторантът получава третата си звезда "Мишлен". Кадърът е от януари.

© Associated Press

Шеф Мауро Колагреко целува съпругата си, когато ресторантът получава третата си звезда "Мишлен". Кадърът е от януари.



Френският "Миразюр" (Mirazur) бе определен за най-добрия ресторант в света от World's 50 Best Restaurants, съобщи Би Би Си.


Той се намира на френската Ривиера и е менажиран от аржентинец. Наградата си печели след висока оценка за няколко ястия, сред които червено цвекло, обвито в кора от сол от собствената градина на заведението, придружено от крем от хайвер.


Наградите, раздавани от 2002 г. насам, се конкурират вече със звездите на гайда "Мишлен", макар че някои експерти в бранша имат известни забележки към методологията за оценяване на ресторантите.




Класацията на ресторантите е съставена по мнението на 1000 кулинарни експерти. В Топ 10 попадат три испански ресторанта докато Франция, Дания и Перу имат по два. Великобритания има два ресторанта, но в Топ 50 - The Clove Club, който заема 27-а позиция и Lyle's - 33-а и двата в "Шордич", Лондон.


Тези награди се обявяват от базираната във Великобритания William Reed Business Media. Според организатора френският ресторант е показал "изключително ресторантско изживяване". Медиата е впечатлена конкретно от гледките на Френската Ривиера, които са без конкуренция, трите нива, на които е разположена каскадно оформената зеленчукова градина и от екипа ужасно талантливи готвачи и останалия персонал.


Аржентинският шеф готвач Мауро Колагреко коментира, че се е почувствал на седмото небе заради наградата, съобщава "Ройтерс". Казва, че спечелването на тази престижна награда показва, че когато имаш мечта, всичко е постижимо.


Ресторантът, който има три звезди "Мишлен", отваря врати през 2006 г.


Основна критика към методологията на конкурса е в това, че Топ 50 на ресторантите е определен след анонимно гласуване от страна на кулинарни експерти от цял свят. Критиците допълват, че освен това няма ясно дефинирани критерии, по които се оценяват ресторантите. Освен това през тази година правилата били променени, за да бъдат изключени от конкурса ресторантите, които вече са оглавявали класацията.


Ето и Топ на ресторантите според класацията:

  1. Noma, Копенхаген
  2. Asador Etxebarri, Акспе, Испания
  3. Gaggan, Банкок
  4. Geranium, Копенхаген
  5. Central, Лима
  6. Mugaritz, Сан Себастиан
  7. Arpège, Париж
  8. Disfrutar, Барселона
  9. Maido, Лима

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2780 Неутрално

    Бих предпочел снимка на гледката без конкуренция.
    Иначе - Честито!

    Еретик
  2. 2 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 996 Неутрално

    Най-добър, най-лош... това са празни работи.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5500 Неутрално

    Нома пак е начело :)
    Интересно, в Копенхаген има два...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 704 Неутрално

    Ми.....трябва да се посети !

  5. 5 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 335 Неутрално

    Наградата си печели след висока оценка за няколко ястия, сред които червено цвекло, обвито в кора от сол от собствената градина на заведението, придружено от крем от хайвер.

    Боже,боже слез си прибери вересиите.

  6. 6 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 674 Неутрално

    Дневник, да бяхте публикували една снимка от гледката на ресторанта.

  7. 7 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 888 Неутрално

    Ресторантът наистина може да е много хубав, но ако му е интересно на някого, да ви споделя кой е моят любим ресторант. Казва се Boathouse и е в Сентръл Парк. Навлиза се в парка около 74-та улица и, за да се стигне до него се минава покрай онова езеро, възпято от Джероум Дейвид Селинджър в Catcher in the Rye. Такааа ... Ресторантът се намира от северната страна на другото по-голямото езеро, нагоре по пътечката, което е около фонтана Bethesda. Е, какво му е толкова хубавото на ресторанта? Ми, кво да ви кажа, като му отворят прозорците се надвесва над самото езеро, в което плува бял лебед на фона на прекрасна природа, декорирана с манхатънски пейзаж. Има и патици, а и костенурки, но миналата седмица се бяха скрили, защото хората, наизлезли с лодки, гребат си щастливи и усмихнати. И ти може да си вземеш лодка, докато чакаш да ти засвятка, когато ти дойде редът, устройството, което ти връчват. Остави това, ами, когато те настанят и започнеш да чакаш да ти сервират, изведнъж виждаш една венецианска гондола да изплува отнякъде с гондолиер, както си му е редът, със сопа и бяла шапка с червени лентички, които се повяват леко от летния ветрец. Този ресторант е ресторантът, за който става дума, какъвто едва ли ще намериш току-така в Манхатън. Тръгни да търсиш ресторант с покривки на масите, да видим дали ще намериш толкова лесно. Сребърните прибори и другите аксесоари се подразбират, но преди даваха панерче с микро-кроасанчета, микро-мъфини и други микро-кифлички с най-малко три вида микро-бурканчета със сладко от това-онова, боровинки, ягоди, а даже и мед. Напоследък обаче ни ограничиха дажбата и сега ти тропват да се измъчваш само с едно панерче със сладък сусамов хляб, да си го мажеш с малко масълце. А, да не забравя, кафето е в чашки от фин порцелан, за малко разнообразие сред обичайния манхатънски кафеен картон. За храната да не отваряме дума, въпреки че, нали за ресторант иде реч. Иде реч, обаче всичко е главно наслада за сетивата, гледката и усещанео, че си в Рая, а храната се подразбира, че се вписва в останалото. Аз ще си взема crab cake и eggs Benedict, ако някой се интересува. Delicious. Не е изпуснат и роялът, за да ти създаде още малко настроение, като че ли досега си бил смръщен. Великолепно място, затова утре, т.е. днес, щото тук е вече посред нощ, съм пак там. И на вас пожелавам приятна Неделя.

  8. 8 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3553 Неутрално

    Най-добър, най-лош... това са празни работи.
    —цитат от коментар 2 на БМЗ


    Разбира се!
    Доброто прасе - всичко яде.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  9. 9 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
    Али Ибн Абдул Обстул Бей
    Рейтинг: 499 Неутрално

    Червеното цвекло е брутално вкусно, независимо как е приготвено.

    No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
  10. 10 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 335 Неутрално

    Червеното цвекло е брутално вкусно, независимо как е приготвено.
    —цитат от коментар 9 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


    Особено като му усещаш вкуса с аналните си луковици , а другарю Рязанцев ?

  11. 11 Профил на radev1959
    radev1959
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Това е прононсирана парвенющина. Ресторанти с измислени рецепти на преяли и презадоволени парвенюта. Идете в която и да е гръцка таверна на някой остров или в западните квартали на Солун- Амбелокипи и Менемени- и ще прекарате стократно по-добре, отколкото на тази Ривиера. Или в някоя уютна белгийска бирария, например. За Перу- не се учудвам- явно имат добра кухня, защото един от най-добрите ресторанти в Маями бийч е тъкмо перуански- приготвят отлично риба .Но все пак, от гръцките таверни, по-добри места няма- особено тези на остров Лимнос, остров Скирос- идете там, няма българи и румънци!-остров Егина-там един французин е открил таверна на самия бряг, всички го знаят. А най-добре е на остров Икария-островът на дълголетниците, и там няма българи, ходят културни гърци и американци. Предлагат прекрасно меню от печени на шиш диви кози, морски деликатеси, мед от мащерка и отлично вино.

  12. 12 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2719 Неутрално

    До коментар [#11] от "radev1959":

    Е-е-е-е-е-х-х-х...! Присетих се за Солун. Преди десетина години с един приятел се набутахме в някакво кръчме, в една от пресечките откъм северозападната част, там където започва крайбрежната улица. Менюто предлагаше пържена риба и пържени картофи. Естествено и бира... В един казан пържеха рибата, в друг казан картофите. Чиниии няма. Сипват ти с черпака върху парче хартия порция риба и картофи в такова количество, което трудно може да изядеш. Ама, зверски вкусно и много прясно. Нищо особено, ама сигурно работеше денонощно... Все се каня, пак да отида там, като минаваме покрай Солун, някой път...!

    Бивш tww09306483.
  13. 13 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4171 Неутрално

    До коментар [#7] от "bryghtlyght":

    Да ти е сладко, явно си по-чувствителен човек за да впечатляват лебедчета, порцеланчета и микро това, микро онова. По принцип, и не само, най-добрите ресторанти в които аз съм ял, все са били близо до морето или непосредствено до него...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  14. 14 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1080 Неутрално

    Сигурно е прекрасно място , ама това цвекло да си го ядат френските пенсионери !
    Сеньор Архентинец, вашатта сила е в говеждото !

  15. 15 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 545 Неутрално

    Ми.....трябва да се посети !
    —цитат от коментар 4 на LiberalToTheBones


    Андрешко, нямаш необходимите за това жълти стотинки.

  16. 16 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 545 Неутрално

    Това е прононсирана парвенющина. Ресторанти с измислени рецепти на преяли и презадоволени парвенюта. Идете в която и да е гръцка таверна на някой остров или в западните квартали на Солун- Амбелокипи и Менемени- и ще прекарате стократно по-добре, отколкото на тази Ривиера. Или в някоя уютна белгийска бирария, например. За Перу- не се учудвам- явно имат добра кухня, защото един от най-добрите ресторанти в Маями бийч е тъкмо перуански- приготвят отлично риба .Но все пак, от гръцките таверни, по-добри места няма- особено тези на остров Лимнос, остров Скирос- идете там, няма българи и румънци!-остров Егина-там един французин е открил таверна на самия бряг, всички го знаят. А най-добре е на остров Икария-островът на дълголетниците, и там няма българи, ходят културни гърци и американци. Предлагат прекрасно меню от печени на шиш диви кози, морски деликатеси, мед от мащерка и отлично вино.
    —цитат от коментар 11 на radev1959


    Така изглежда!
    https://www.tripadvisor.de/Restaurant_Review-g187231-d785504-Reviews-Mirazur-Menton_French_Riviera_Cote_d_Azur_Provence_Alpes_Cote_d_Azur.html #photos;aggregationId=101&albumid=101&filter=7&ff=351243110


  17. 17 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1060 Разстроено

    И в гр.София имаше ресторант с много вкусна кухня(кебапчета с гарнитура)и прекрасна гледка(лятото)-р-т"Боровец".Разположен бе в лятната къпалня"Република".За голямо съжаление,отдавна не съществува,иначе първото място не му мърдаше.

  18. 18 Профил на vhv
    vhv
    Рейтинг: 737 Неутрално

    До коментар [#1] от "Костадин Иванов":
    До коментар [#6] от "foxa5":


    И в страницата им няма много снимки от прозорците, но познавам района. Живях един месец във Вентимиля. От Сан Ремо до Монте Карло е страхотно...
    По-горе някои са писали, без да правят разлика между първокласен е и механа... Също така и без да правят разлика между хранене и ядене...

  19. 19 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3553 Неутрално

    До коментар [#11] от "radev1959":Е-е-е-е-е-х-х-х...! Присетих се за Солун. Преди десетина години с един приятел се набутахме в някакво кръчме, в една от пресечките откъм северозападната част, там където започва крайбрежната улица. Менюто предлагаше пържена риба и пържени картофи. Естествено и бира... В един казан пържеха рибата, в друг казан картофите. Чиниии няма. Сипват ти с черпака върху парче хартия порция риба и картофи в такова количество, което трудно може да изядеш. Ама, зверски вкусно и много прясно. Нищо особено, ама сигурно работеше денонощно... Все се каня, пак да отида там, като минаваме покрай Солун, някой път...!
    —цитат от коментар 12 на Petleshev


    Такива ресторанти не ти сипват за да си напълниш "корема" драги!

    И прасетата са така.
    Не чиния.
    И без хартия да им сложиш, те пак грухтят от удоволствие!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  20. 20 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3760 Неутрално

    "...се конкурират вече със звездите на гайда "Мишлен"..."

    Татяна, мисля че по-удачно ще е с "гИда", а не гаЙда на Мишлен

  21. 21 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3760 Неутрално

    Има ресторанти, в които резервацията се прави поне 1 месец предварително, напр. оня парижкия, в който е сниман "Рататуй".. И там двама оставят май по 1000 евро поне?

    Преводът хич не го бива!

  22. 22 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3553 Неутрално

    Навярно ще прозвучи много революционно в ушите на някои но все пак ще се опитам да направя едно сравнение между любителите на хубавата музика и тези на блюдата.

    Така какво музикоманите отиват на концерт не за да им се пукнат тъпанчетата, а за да се насладят на съчетанието на звуци, тембър и ритъм, така и любителите на хубавите блюда отиват на скъпи ресторанти не за да си напълнят стомасите, а за да се порадват на доброто съчетание на вкусове, аромат, цвят и текстура.
    Не случайно блюдата са с много малки порции.
    Скъпите ресторанти са такива защото в тях работят майстори, които знаят много добре как да направят тези съчетания възможно най-изкусителни.
    Не случайно има световно известни майстори-готвачи, така както има световн о известни композитори и изпълнители.
    Забележете!
    Не разделям музиката по жанрове и стил, така както не бива да се прави това и с ястията.
    И при едното и при другото всичко зависи от това как то се приема от публиката!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  23. 23 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2780 Весело

    До коментар [#18] от "vhv":

    Мога да оценя гледка. Заради това съм турист, художник и фотограф аматьор.
    Имам иронично отношение към разни претенциозни ястия. Приятелите ми турят трюфели върху половината неща, аз се подхилквам.

    Еретик
  24. 24 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 986 Неутрално

    До коментар [#7] от "bryghtlyght":

    А моята представа за рай е съвсем различна и в нея няма нито един ресторант или каквото и да е заведение за обществено хранене. В рая дори и храна не е нужна :)

  25. 25 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 986 Неутрално

    До коментар [#13] от "hamiltonf":

    До морето може би, но не до черното ;)

  26. 26 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2602 Неутрално

    До коментар [#11] от "radev1959":

    Искренно ме еазсмя с това „... и там няма българи...”
    Как да няма, поне един по произход има 😉 Дали е възпитан или не, това ще кажат местните😉

    Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
  27. 27 Профил на гошо
    гошо
    Рейтинг: 1320 Неутрално

    До коментар [#7] от "bryghtlyght":

    Тия твой яйца по бенедектитински на български не се ли казват по панагюрски или бенедектинските са с по два жълтъка

    гошо
  28. 28 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 888 Неутрално

    До коментар [#27] от "гошо":

    Ти, майтап си праиш, обаче тук ми носеха яйца от една ферма (нещо напоследък съм ги спрял и само по изключение като в случая се прежалвам), та ти казвам, носеха ми яйца от безгрижни кокошки, а те все с два жълтъка вътре. Много плодовити, хайванчетата и само на близнаци го ударили. А и черупките им крехки, не дават да ги пипнеш. Не знам дали някой си спомня, но бях писал веднъж как във вече несъществуващия Магазинъ 345 на Универсиада си купувам органични яйца и ги давам на девойката на касата да ги отбележи. Че, като ѝ засвяткаха очите, боже мили, викам си, какво стана? Че, като ги грабна яйцата нашата, че като се затича между етажерките и се връща с едни други яйца. Не, казва, онези няма да ги купуваш, защото вас мъжете, понеже нищо не разбирате и ви лъжат. Вместо за, там, лев и пе'десе, им лепнали цена пет лева. Ма, чакай, тези ги искам, щото по-вкусни. Дрън-дрън, казва и не ми даде да ги взема.

    Та, да ви дам отчет. Беше наистина като в рая, но не защото е заведение за обществено хранене, ами и температурата беше точно такава, и влажността и всичко. Нямаше го лебедът, а и гонолата нещо се беше позатрила, обаче червенобузите костенурки налице, едни наедряли такива, чакат да им хвърлиш троха. Абе, какво да ви кажа, човек се прежалва да живее цяла година, заради този перфектен ден. А, и да не забравя да добавя. Фон_зеект даде линк от трипадвайзъра с прекрасни снимки от обсъждания ресторант и разни художествени храни. Обаче, Ривиера, не-Ривиера, ресторант без покривки на масата, мерси. В трипадвайзъра е и The Loeb Boathouse, за който ви говоря: https://bit.ly/2YpSUru Малко са смръчкани снимките, но горе-долу се добива представа. Начи, този го слагам на първо място, а ресторанта в Сан Марино, така малко на средата на пътя до върха на скалата, като излезеш от асансьора, заема почетното второ място в моята неофициална класация. Сигурно и него го има някъде из трипадвайзъра.

    Но, и да се оплача. Едвам се добрах до вкъщи. Тази година, понеже е специална годишнина гей-парадът не беше на пето авеню, а на седмо. Не знам всъщност, целият квартал както никога беше тотално блокиран. Нали тук до нас е Stonewall, където се обяви световната гей-революция и днес я честваха. Манифестации, както се полага за честване на революции sans портретите на другаря Ленин, Сталин, Димитров. Сега седя тук и ближа рани -- от рая, направо, бум, в революцията. Съдба човешка.

  29. 29 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 757 Разстроено

    Най-добър, най-лош... това са празни работи.
    —цитат от коментар 2 на БМЗ


    Да бе, пълен може да бъде само търбух след серия тройки кебапчета с лютеница...

    @)----,--'--




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK