Икономиката изсветлява рекордно, но трудовите отношения изостават

Икономиката изсветлява рекордно, но трудовите отношения изостават

© Юлия ЛазароваСъставният индекс "Икономика на светло", чрез който Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) измерва светлата част на българската икономика, се е повишил с 4.55 пункта и е достигнал рекордно ниво от 79.10 пункта, съобщи асоциацията, която го изчислява вече десет години.


Икономиката би изсветлявала още по-бързо,


ако минималната работна заплата (МРЗ) не се повишаваше административно, подчертават авторите на изследването. Политиката на невъздържано нарастване на МРЗ продължава и това съответно води до надценяване на труда на най-нискоквалифицираните работници, изцяло за сметка на средноквалифицираните и висококвалифицираните, затруднява наемането на хора с ниска квалификация и ги изпраща в сивия сектор или на социални помощи, се посочва в изследването. То констатира, че изсветляването на трудовоправните отношения продължава да е с най-ниски стойности.
Икономиката изсветлява рекордно, но трудовите отношения изостават

© АИКБ


Липса на реформи или недостатъчни реформи


в ключови сектори като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност също забавят подобряването на бизнес средата. Липсата на ясна, директна и неизкривена или орязана връзка между осигурителен доход и получавана пенсия в бъдещето при първия стълб си остава непроменена, което по никакъв начин не насърчава заетите да се осигуряват, е друга констатация в доклада.


В полза на изсветляването на икономиката работят решения от предишни години - свързването на търговските обекти с НАП онлайн, възстановяването на митническото дознание, въвеждането на измервателни прибори при производителите на алкохолни продукти и горива, мерките срещу касовите наличности във фирмите.


Като фактор за последващо изсветляване асоциацията оценява въвеждането на Единната система за туристическа информация до края на годината, чрез която ще има по-голяма яснота за броя на туристите, обслужени в хотелите.


Страхът от нова, очаквана или неочаквана криза,


определено не беше сред сериозните стресогенни фактори през 2018 година. Но съществуването на подобно очакване, съществуването на убеденост в неизбежността на избухването на някаква нова криза е реалност, предупреждават авторите на доклада като изтъкват въздействието на външнополитически фактори - назряващите търговски конфликти между САЩ и Китай, търговските измерения на прилагането на "ядрената сделка с Иран", Брекзит, икономическите проблеми на Турция и т.н.


"Това, което не беше фактор през 2018 година, може да има много по-сериозно отражение през 2019 година и през следващите години. България трябва да е готова за много по-драматични обрати, предизвикани от конфронтацията в световната търговия и трябва да има планове за реакция в техния контекст", предупреждават авторите на доклада.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  А кодекса на труда е изостанал от бай Тошово време...

 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Пак МРЗ им бърка в очите!

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2820 Весело

  Кадрите вече са секънд хенд ...

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  Не е виновна "сивата икономика" за липсата на растеж, а само оправдание. Основното е липса на реформи и неспазване на върховенството на закона.

 5. 5 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Хората бягат като луди от държавата.
  Не знам какво се изследва и какво не.

 6. 6 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 267 Неутрално

  При всякакъв обхват на официална българска икономика, сега щетите за Република България нарастват, защото българската централна банка работи по грешен начин. Заради фаталната грешка – колкото повече е българския икономически растеж, толкова повече са българските щети. Ситуацията подсигурява провалът на премиерът Бойко Борисов.
  За спасението на Република България от нови щети е необходимо българската централна банка да работи по правилен начин.

  Иван Митев - икономист
 7. 7 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Хората бягат като луди от държавата.Не знам какво се изследва и какво не.
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  От кога жълтопаветните радикални комунисти се броите за хора?

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  "Трудови отношения " просто НЯМА!!!
  Има група хора, провъзгласили се за работодатели, които всъщност мечтаят да са хибрид от феодали и гаулайтери!!!

 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#7] от "Reporter US":

  Антикомунист съм.

 10. 10 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Изсветлява заради поголовния фалит на дребния семеен бизнес, където и най-често се работи в сивата икономика заради невъзможност за оцеляване и конкуриране с монополистите по друг начин. Радвайте се, картелите и монополите победиха ...

 11. 11 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Изсветлява заради поголовния фалит на дребния семеен бизнес, където и най-често се работи в сивата икономика заради невъзможност за оцеляване и конкуриране с монополистите по друг начин. Радвайте се, картелите и монополите победиха ...
  —цитат от коментар 10 на izt21595181


  Веррррно ли бе, другар? Ще посочиш ли поне един "фалирал", като е толкова "поголовен" фалитът? Ха-ха-ха-ха… радикалните комунисти от ДСБ и колегите им от БСП вече съвсем изчемряха и ръсят все по-големи небивалици.

 12. 12 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Антикомунист съм.
  —цитат от коментар 9 на anonim440


  А аз съм феята, дето приспа спящата красавица...

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#7] от "Reporter US":

  Аз умнокрасивите вече не им обръщам внимание. Нека да си мислят, че хората бягат от България (иска им се повече хора да са миячи на задници като тях), нека да си мислят,бче нямаме икономика, особено ме кефи, че ни наричат прост, а те миячите са умни, да си плещят, че селското стопанство ни е загуващо. Нали виждаш с очите си, че не е така. Какво ни пука.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#11] от "Reporter US":

  91% от БВП се прави от "фалиралият" според другарят среден и дребен бизнес. Затова заслужава ли си да спориш с такива "умни"

 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#12] от "Reporter US":

  За теб знаем.

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Някои хора живеят в някаква тяхна си реалност.
  България ако има някакъв ръст е само заради хората на Запад, които пращат пари на роднините си в България. И се увеличава потреблението. Ако не са българите на Запад...

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Върви се прегледай някъде. Дано да имаш дето миел задници медицинска помощ. Че си много зле.

 18. 18 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Ще посочиш ли поне един "фалирал"
  —цитат от коментар 11 на Reporter US


  Бай Пешо от Куртово Конаре. Доволен?

 19. 19 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Някои хора живеят в някаква тяхна си реалност.България ако има някакъв ръст е само заради хората на Запад, които пращат пари на роднините си в България. И се увеличава потреблението. Ако не са българите на Запад...
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  Ти у ред ли си бе, другар? Ха-ха-ха-ха… А тия, дека нямаме роднини "на запад", загиваме от глад, а? Ти колко парици вземаш у странство и колко ти остават, като си платиш наема, режийните, транспорта? Остават ли ти и 500 евра да живееш или караш на солетки и по един вмирисан вурст с горчица за вечеря? Ха-ха-ха-ха...

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#19] от "Reporter US":

  От миналият понеделник до днес съм изкарал 850 евро. 1700 лева. А аз съм дребен за Габрово "бизнесмен". А и не се напъвам много. Искам постепенно да растат доходите ми с по 20% годишно. Не знаех, че миячите на задници ме хранили мене и околните Значи за 1 седмица вкарвам в бюджета и 255 евро данъци и осигуровки без косвените данъци от потреблението ми.

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Това беше врно.преди 15 години.Днес има нови заводи,нови работни места.Има търсене на кадри.Ако бяхте прав,щеше да има огромна безработица,като в Македония,например,където е над 25% .

 22. 22 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#19] от "Reporter US":От миналият понеделник до днес съм изкарал 850 евро. 1700 лева. А аз съм дребен за Габрово "бизнесмен". А и не се напъвам много. Искам постепенно да растат доходите ми с по 20% годишно. Не знаех, че миячите на задници ме хранили мене и околните Значи за 1 седмица вкарвам в бюджета и 255 евро данъци и осигуровки без косвените данъци от потреблението ми.
  —цитат от коментар 20 на Да вярваме на истината


  Остави ги десебарските тролове, те толкова си могат, завалиите. Горкият Прикопие, в затвора ще влезе заради тези некадърници. Колко пари урина, синчето на разградския горски, приватизирал за без пари по времето на тов. Костав, ама нали са некадърни дръгалефските комунисти, съсипаха го човечеца и ей на, сега у затвора ще го вкарат. Ха-ха-ха-ха...

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  За заплатите, за да са светли трябва да се приложи шокова терапия - едно административно повишаване до пазарно западноевропейско ниво, а след това да се остави регулацията на невидимата ръка на пазаря

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лео":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  У нас работодателите не искат да дават прилични заплати и все мрънкат срещу заплатите / включително и МРЗ/!

 25. 25 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Добре че са имигрантите викаш, че какво ще правим ние "туземците". И без петльо ще съмне моето момче. Между впрочем вие сте ми много интересна прослойка имигрантите. Плюете България и сте на компа ден и нощ да пишете в БГ форуми. Желая ви приятно лято. Аз заминавам за Созопол за 20 дни и ще си чатим от скалите на стария Созопол., Има хубави кафенета с изглед към островите. Пиши ми как е времето в Англия и колко е криво тук положението. Това ме забавлява истински. И все пак не искам да съм язвителен наистина желая хубаво лято на всички

 26. 26 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vladimir Valtchev":

  Живея в София, какъв имигрант?

 27. 27 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  на запад вече сте далеч по зле от работещите в бизнеса и на средни позиции тук , дори да вземате тройни заплати ,данъците ви са близо 50-60 % , при 15 % тук , разликата е огромна ,а няма да ви коментирам покупателната способност на българския лев , докато вие си купувате мизерни кутийки за по 200-300000 евра ,тук можеш за 4 пъти по малко да си купиш в който искаш голям град на добро место не лош апартамент ,така ,че никой да не се хвали .

 28. 28 Профил на Vladimir Valtchev
  Vladimir Valtchev
  Рейтинг: 418 Весело

  Извинявай, прекалено анонимен си и не разбрах къде живееш... но това не е толкова важно за днешния дебат. Исках да кажа че тук се живее доста по човешки. България се променя макар и бавно към по добро и не мога да разбера този мазохизъм човек да живее тук и да говори против своята държава. Ако не се чувстваш добре смени мястото на местоживеене или направи нещо с живота си да се чувстваш щастлив. Няма смисъл от мрънкане.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Изсветлява, защото няма работна ръка и вече с това ги привличат. Това, което им даваха под масата, стана официална заплата, на която ги осигуряват,

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vladimir Valtchev":

  вземи си сложи едни наколенки , ще си протриеш колената за пред власта , а иначе си едно злобно демагогче ,типично за нашите ;бизнесмени; които изпитва оргазъм когато се хвалят с това което са награбили и как умело контролират ;нещата; , а и внимавай по скалите , да не се подхлъзнеш

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1981 Любопитно

  По-интересното е не че изсветлява, а че зорлем стоят на тъмно, щото дребните искат да не се занимават с шмекерии и криеница с държавата, а държавата (администрация, данъчни, общински и другите подобни) да не ги занимават с измислени щуротии и да ги оставят да си работят. Само дето държавата още не го е схванала.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 398 Весело

  ....За спасението на Република България от нови щети е необходимо българската централна банка да работи по правилен начин.
  —цитат от коментар 6 на Ivan Mitev


  Господин Митев,

  Вие да не сте учили за детска учителка ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 34. 34 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 398 Весело

  ЗА аз съм феята, дето приспа спящата красавица...
  —цитат от коментар 12 на Reporter US


  А обръсна ли си краката ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 35. 35 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 398 Весело

  ... Значи за 1 седмица вкарвам в бюджета и 255 евро данъци и осигуровки без косвените данъци от потреблението ми.
  —цитат от коментар 20 на Да вярваме на истината


  И си вярваш ?

  п.п. А хапчетата пи ли ги ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5497 Весело

  Да не би да смятат сивата част като "бели пари за черни дни" след като чакат нова криза?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3355 Весело

  Само вижте кой точно дава оценка на изсветляването!

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK