"Булгартрансгаз" ще трябва да сключи договор с отстранен кандидат за "Турски поток"

"Булгартрансгаз" ще трябва да сключи договор с отстранен кандидат за "Турски поток"

© Георги КожухаровКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) определя като незаконосъобразно решението на "Булгартрансгаз" да подпише договор за доставка по българското трасе на "Турски поток" с втората в класацията фирма, като се откаже да направи това с първата. Решението на комисията от 27 юни е след жалба от страна на ДЗЗД "Консорциум Аркад" - класираното на първо място сдружение, в центъра на което стои фирмата от Саудитска Арабия "Аркад".


Комисията връща преписката на държавната компания да направи възлагане на поръчката по законов ред и се разпорежда да плати на "Аркад" 4500 лв., които компанията внесла като държавна такса, за да обжалва решението. Оставено е без уважение и искането на държавната компания за предварително изпълнение на поръчката.


На сайта си "Булгартрансгаз" обявява, че пред дружеството има два варианта: да сключи договор с "Аркад" или да обжалва решението на комисията. Посочва, че ще го анализира и тогава ще вземе решение.
В края на май "Булгартрансгаз" обяви, че строителят на българската част по трасето на газопровода "Турски поток" няма да е избраният преди това консорциум около фирмата от Саудитска Арабия "Аркад", а вместо това за изпълнител на проекта за 3 млрд. лв. е избрано свързаното с "Газпром" обединение "Газово развитие и разширение в България". Тогава "Капитал" написа, че още през февруари руски медии са прогнозирали такъв финал на конкурса, а тогава все още не бяха известни имената на кандидатите.


Мотивът, с който "Булгартрансгаз" обясни смяната на избрания изпълнител, беше, че саудитската компания не е представила поискани от нея документи. В жалбата си до комисията обаче сдружението обяснява, че са му поискани определени документи за сключване на договора, като за получаването им не е бил поставен срок. Поръчителят обаче обяснил в писмо, че според конкурсната документация срокът за това е 15 дни след взимането на решение и съответно срокът на 2 май вече е изтекъл. В писмото е предложена и среща на същата дата. Тя се е състояла и представители на избрания изпълнител са обявили, че сроковете за предоставяне на документи са нереалистични.


Между страните е била обсъдена възможността за издаване от страна на "Булгартрансгаз" ЕАД на изрично писмо, поясняващо определени клаузи по проектодоговора, което да бъде използвано с цел изясняване на договорните механизми пред финансиращите банки, с които се водят преговори за осигуряване на необходимото за проекта финансиране. Такова писмо не е било дадено.


Жалбоподателят отбелязва, че представителите му са подчертали, че въпреки изброените трудности консорциумът прави всичко възможно и е ангажирал всички възможни ресурси за осигуряване на необходимото финансиране и предоставяне на необходимите документи за сключване на договор в най-кратки срокове. Изтъква, че представителите на ДЗЗД "Консорциум Аркад" са подчертали категорично желанието и готовността си да подпишат договора за възлагане на обществената поръчка.


На 22 май обединението депозира в деловодството част от изискваните документи, като от отговора на "Булгартрансгаз" се разбира, че дотогава е бил удължен крайният срок. А междувременно на 17 май в деловодството на "Булгартрансгаз" е постъпило писмо от ДЗЗД консорциум "Газово развитие и разширение в България", в което се посочват ред отстъпки, достигащи малко над 31% и готовност да се сключи договор, ако бъде избран за изпълнител. Това съобщава и "Булгартрансгаз", като посочва, че така цената на доставката излиза 2.2 млрд. лв. без ДДС. В допълнение въпросният кандидат е предложил до 41% и други отстъпки.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Един призрак започва да роди в бойколандия, призрака на Хашоги.

 2. 2 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 657 Неутрално

  хо хо хо. хитрата свракааа

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Директорът на "Булгартрансгаз", още ли е на работа...?!?

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Съзнават ли от КЗК, че с това решение забиват нещо остро в задницата на руския вожд. Да отстранят Тимченко, който е от най-близките на Путин не ми се струва възможно. Ще трябва да преразгледат решението , или пък съда да се произнесе в полза на Лукавия.

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Гневно

  Трудно ми е да предпочета измежду две сатрапии.
  Ама как няма една обществена поръчка, за която да кажеш: прозрачно и честно?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2629 Любопитно

  Защо всичко в България трябва да става по трудния начин ?!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И нека припомним съветската народна поговорка:

  Хотели как лучше, получилос как ВСЕГДА.

  Велков, как е реколтата?

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Съзнават ли от КЗК, че с това решение забиват нещо остро в задницата на руския вожд. Да отстранят Тимченко, който е от най-близките на Путин не ми се струва възможно. Ще трябва да преразгледат решението , или пък съда да се произнесе в полза на Лукавия.
  —цитат от коментар 4 на blagoj


  Или изобщо да няма турски поток :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#4] от "blagoj":

  Сериозно ли мислиш, че консорциума около фирмата от Саудитска Арабия "Аркад" са араби? Това е като Катарския фонд на Генадий Тимченко...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 10. 10 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Според мен просто нарочно "тупаме топката", уж да не ядосаме руснаците.
  Ние, засега, интерес от този тръбопровод нямаме (ако Унгария и Австрия гарантират транзит и покупка е друго нещо) и нарочно бавим.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Както много пъти казвах досега, турски поток през България няма да има. А руснаците от напъване ще изгубят изцяло българския пазар за газ. И сръбския също.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1862 Весело

  До коментар [#10] от "dobri_i":

  Каквото и да гарантират Унгария и Австрия, тръбата излиза в Сърбия. А в Сърбия и тръбата, и газовия оператор са собственост на Газпром...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 13. 13 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobri_i":Каквото и да гарантират Унгария и Австрия, тръбата излиза в Сърбия. А в Сърбия и тръбата, и газовия оператор са собственост на Газпром...
  —цитат от коментар 12 на mitko11


  Сърбия не е крайната точка на газа, а Австрия.
  Впрочем ако ще и в Занзибар да излиза тръбата за мен няма значение, стига преносното количество да е гарантирано. Газпром до момента не ни предлага такава опция (транзитрай или плащай).

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  Тюх! Ми нЕма оправия и туй то!

  Или БулгаристангЪз - или БулгаргЪзпром!

 15. 15 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#9] от "mitko11":

  До коментар [#4] от "blagoj":Сериозно ли мислиш, че консорциума около фирмата от Саудитска Арабия "Аркад" са араби? Това е като Катарския фонд на Генадий Тимченко...
  —цитат от коментар 9 на mitko11

  Навярно си прав. То ако не е Тимченко, значи ще да е Ротенберг. Едва ли ще стане грешка.

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Абе... умното си е умно.

  Сега СА ще обжалват. И накрая Газпром ще спре проекта...
  —цитат от коментар 33 на EU defender


  https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/05/28/3912696_stroiteliat_na_bulgarskata_chast_ot_turski_potok_e/

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#11] от "EU defender":

  Трай си бе.
  Просто си уникален, каквото напишеш точно обратното става

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#17] от "1001":

  Уникален съм да, винаги познавам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Борисов трябва ВЕДНАГА да уволни всички високоплатени мъдурковци в БТГ-как може бе,да не седнете в една зала,да изпиете по 2-3 кафета и водичка,да се разберете каква да ви е стратегията за защита на националните интереси и да действате задружно?!Нема такава държава!И Турски(Балкански) и незнам какъв си поток през БГ няма да има-газът ще си тече през Украйна,както досега!В България никога няма да стъпи голяма фирма в тази инфраструктура,заради този скандал с фирми,които са подизпълнители на тези големите фирми.А ушанките ще пийнат мнооого водка,за да удавят мъката,щото ще трябва да целуват нозете на украинците!

 20. 20 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1394 Весело

  "...ред отстъпки, достигащи малко над 31% и готовност да се сключи договор, ако бъде избран за изпълнител. Това съобщава и "Булгартрансгаз", като посочва, че така цената на доставката излиза 2.2 млрд. лв. без ДДС. В допълнение въпросният кандидат е предложил до 41% и други отстъпки."

  Ми то, съвсем без пари ще ни излезе тази работа...

 21. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Втория в класирането предлага по-ниска цена, но само за това, че на КЗК му замирисало на "Газпром" обявява отстраняването на саудитската фирма за незаконно и сега трябва да си приготвим 3 милиарда лева ако се сключи договор с нея.

 22. 22 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#21] от "Voiko":

  Глупости пишеш,поне си направи труда да прочетеш Решението на КЗК и ще видиш за каква некомпетентност иде реч!

 23. 23 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#22] от "val1320":

  Вярно сбърках кандидатите, но като се сложи и ДДС, сумата си набъбва доста, а пък какви са другите отстъпки ще видим.

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Разстроено

  Защо всичко в България трябва да става по трудния начин ?!!!
  —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Причините са две. Първата е много голяма и се нарича _корупция_. Втората не е ясно точно колко е голяма (може и да е по-голяма) и се нарича _некомпетентност_

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Разстроено

  Втория в класирането предлага по-ниска цена, но само за това, че на КЗК му замирисало на "Газпром" обявява отстраняването на саудитската фирма за незаконно и сега трябва да си приготвим 3 милиарда лева ако се сключи договор с нея.
  —цитат от коментар 21 на Voiko


  Всъщност, цената на изпълнителите свързани с Газпром бе по-висока. Поради това бе предпочетен "Консорциум Аркад". После питаха последния: "Зайо, що си без шапка" и дадоха поръчката на Тимченко, който по невероятен начин намали цената така че да е колкото на "Консорциум Аркад".

 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Гневно

  Ми то, съвсем без пари ще ни излезе тази работа...
  —цитат от коментар 20 на evpetra


  Парите, които ще платим за построяването на газопровода са си големи за България.

  Парите, които ще спечели България ги няма. А ако се направи сметката както трябва, и се вземе предвид опрощаването на гарантираните такси (повече от милиард), които "Газпром" трябва да плати по вече съществуващия договор през следващите 10 години (независимо дали има транзит по Трансбалканския газопровод, който "Газпром" искат да спрат), то ще се види че целия проект е на една огромна загуба за България!

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Любопитно

  До коментар [#24] от "plamen_b":

  "Първата е много голяма и се нарича _корупция_. "

  Каква корупция, бе колега? Нали си имаме КОМПИР?!

 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobri_i":Каквото и да гарантират Унгария и Австрия, тръбата излиза в Сърбия. А в Сърбия и тръбата, и газовия оператор са собственост на Газпром...
  —цитат от коментар 12 на mitko11

  Сърбия не е крайната точка на газа, а Австрия.
  Впрочем ако ще и в Занзибар да излиза тръбата за мен няма значение
  —цитат от коментар 13 на dobri_i


  Значението за огромно - не защото българската тръба стига до Сърбия, а защото стига до тръбата на "Газпром". При това положение, купувачът на услугата (транзит на газ през България) е само един. Това (в комбинация с корупцията на всякакви нива в България) значи, че "Газпром" диктува цената на тази услуга.

  Дори "Газпром" да гарантираше някакви обеми, каква е ползата за България, ако таксите за тези обеми през следващите 20 години едвам стигнат да се изплатят разходите, които България трябва да направи тази година (при това, ако всичко се развие по план - което както виждаме не става)? Отделно, че българското правителство предлага да се опросят таксите които "Газпром" дължи за съществуващия транзит (над милиард)!

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Не знам, каква е фирмата от СА, но факта, че са отрязали свързаната с Русия е обнадеждаващ.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Моят съвет: откажете се изцяло т проекта.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Моят съвет: откажете се изцяло т проекта.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK