Пощенска банка: Исканията за кредит за жилище нарастват с 50%

Пощенска банка: Исканията за кредит за жилище нарастват с 50%

© Георги КожухаровИсканията за нови жилищни кредити през първата половина на 2019 г. са с над 50% повече, отколкото през същия период на миналата година, сочат данните на Пощенска банка.


Най-активно продължава да е търсенето на жилища в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, които формират около 75% от новите заявления за ипотечен кредит в банката. Средният размер на кредита също бележи ръст, като за първите 5 месеца на 2019 г. достига до 56 500 евро, спрямо 51 200 евро за същия период миналата година.


Национално представително онлайн проучване, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка, показва, че най-често жилищен кредит ползват хора с висше образование, на възраст между 30 и 40 години, семейни и със среден доход от 900 до 2 000 лева на месец.
55% от хората, които не живеят в собствено жилище, възнамеряват да си купят като близо половината от тях посочват жилищния кредит като основно средство за финансирането му, сочат резултатите от проучването. На второ място се нарежда възможността за финансиране на покупката със собствени средства, посочена от 25% от анкетираните, 2% от тях биха ползвали заем от приятел или роднина, а останалите 25% – комбинация от жилищен и потребителски кредит или чрез собствени средства и кредит.


46% от хората, участвали в проучването, които вече са изтеглили жилищен кредит, казват, че инвестицията им носи сигурност и спокойствие за бъдещето. Другите причини да теглят жилищен заем са нуждата от имот в конкретно населено място (44%), желанието за самостоятелност (37%), увеличение на членовете на семейството (30%), възможност да осигурят дом за децата си (30%).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK