България представи в ОИСР план за действие

България представи в ОИСР план за действие

© Правителствена Информационна СлужбаМинистър-председателят Бойко Борисов представи план за действие на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, съобщи правителствената пресслужба. Двамата се срещнаха в Познан, където Борисов е за Срещата на върха на Берлинския процес за Западните Балкани.


За да приеме България, международната организация очаква реформи в "21+" области - икономическата политика, инвестициите, финансовите въпроси, фискалните въпроси, бюджетирането и публичните разходи, корпоративното
управление и държавните предприятия, науката и иновациите, образованието, цифровата икономика, политиката за защита на потребителите, търговията, развитието, туристическите политики за устойчив и приобщаващ растеж, селското стопанство, борбата с корупцията, заетостта и социалното предприемачество, околната среда и изменението на климата, статистиката, общественото управление и регионалното развитие, здравеопазването и конкуренцията.


"Дейностите, очертани в Плана за действие, ще дадат на България достъп до ключова информация и препоръки за развитие и укрепване на програмата за реформи в полза на силен, приобщаващ и устойчив растеж. Това е план на
България, основан на приоритетите на България. Ние се ангажираме да споделяме опита и най-добрите практики на ОИСР, за да помогнем на България да напредне в програмата си за реформи и да се доближи до стандартите на ОИСР ", каза Гурия.
Премиерът Борисов припомни, че Планът за действие е разработен въз основа на Пътната карта за предприсъединителния период 2017-2020 г., приета от българското правителство. Той изрази очакване България да получи покана да започне преговори за членство в ОИСР възможно най-скоро в рамките на този период.


България възнамерява да приеме и приложи няколко международни стандарта, включително Кодексите за либерализация на движението на капитали на ОИСР и текущите невидими операции, като същевременно увеличи участието си в комитетите на ОИСР по корпоративно управление, цифрова икономическа политика и публично управление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK