Дойче банк започна да съкращава хиляди служители по света

Дойче банк започна да съкращава хиляди служители по света

© ReutersДойче банк започна в понеделник кампания за драстични съкращения на персонала и преструктуриране на една от водещите години наред инвестиционна банка в света. В неделя ръководството потвърди, че за 3 години най-голямата частна банкова институция на Германия ще намали персонала си с 18 000 души - чрез прекратяване на договорите или отказ от запълване на свободни позиции - от сегашните около 91 500 служители по света.


След като е на загуба през 4 от последните 5 години и се провали опитът за сливане с конкурентната Комерцбанк, банката се оттегля от бизнеса с дялово инвестиране, намалява инвестиционната си банка и отделя в т.нар. лоша банка проблемните финансови операции и активи за около 74 млрд. долара, които почти никой не иска.


Цялата програма на стойност 7.4 млрд. евро до 2022 г. означава, че още една година Дойче банк ще остане на загуба и не е много сигурно, че ще преодолее този етап и през 2020 г.
Борсите засега реагират сдържано, включително защото за плана се пише от месец май насам, както и защото операцията се представя като един вид рестартиране на цялата група.


Не е обявено в кои райони по света ще са съкращенията, но според "Ройтерс" в Азия тази сутрин са били закрити цели отдели, а най-много хора вероятно ще изгубят работата си в Европа и САЩ. Разпуснат е целият отдел за дялово инвестиране в Австралия, където досега банката е била четвъртият по големина играч на пазара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK