Хърватия подаде официална молба за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната

Хърватия подаде официална молба за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната

© ReutersХърватия подаде официална молба за присъединяване към Европейския валутен механизъм, "чакалнята" на еврозоната, предаде "Ройтерс". Новината съобщи председателят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену след нейното заседание в Брюксел днес.


"Това е първата крачка по пътя на присъединяването към еврозоната. Приветстваме решението на хърватското правителство за присъединяване към семейството на еврото и го поддържаме по този път", каза португалският финансов министър след срещата с колегите си от останалите страни от еврозоната.


По-рано днес намерението на Хърватия да се присъедини към еврото беше заявено от ръководителя на Централната банка на страната Борис Вуйчич. Като възможен срок, за изпълнение на изискванията за влизане в чакалнята на еврозоната, той вижда средата на 2020 година.


България подаде официално молба за присъединяване към еврозоната през миналата година, но през лятото така и не получи очакваната покана да влезе в нея. Румъния също има намерение да въведе еврото като официална парична единица. От новоприсъединените страните от ЕС в еврозоната не са още Унгария, Полша и Чехия

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK