Заинтересованите от по-високите цени на тока били повече, отколкото си мислим

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Все някой трябва да плаща за кражбите и далаверите през годините в НЕК!

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  А някой спомня ли си коя година дерогацията на така наречените хамерикански централи трябваше да приключи според обещанието на байхай?

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  Все някой трябва да плаща за кражбите и далаверите през годините в НЕК!
  —цитат от коментар 1 на GreenBush


  Да някой ще плаща. Всички се досещаме кой ще плаща.
  Проблема е как да стане така , че това да не пречи на индустрията която прави БВП .

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5837 Неутрално

  Големи търгаши сме и туй то!
  И сме алчни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Енергетиката в България мощно подхранва един цял клон на мафията в България. Така че, да, заинтересувани за по-високи цени на тока има предостатъчно разбира се...

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Не се казва директно, но се говори за дефицит на предлагането. Говори се за скъпите въглеродни емисии ... С други думи, говори се за Белене.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  "се дължат не на физически, а на търговски дефицит"

  Нещо на спекула мирише. Сега ще излезнат придворните икономисти и ще заобясняват как всичко е точно...

  Бълг. производство на ток е докарано дотам, че за БГ обществото ще е най-евтино да внася всичкия си ток отвън

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  Не се казва директно, но се говори за дефицит на предлагането. Говори се за скъпите въглеродни емисии ... С други думи, говори се за Белене.
  —цитат от коментар 6 на tribiri


  +

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#5] от "shisharko":


  " ... подхранва един цял клон на мафията в България . "


  Клон, или клонове ?
  И не само българската мафия, а и една от Североизток .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8474 Неутрално

  Каша в управлението, силна корупция, съчетано с липса на данни и прикриване на интереси. Резултатът е "това, което имаме като" държава.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 768 Неутрално

  А някой замислил ли се е защо и от къде НЕК трупа загуби? Нещата са елементарни и не изискват кой знае колко знания. Пренасянето на ел. енергия на разстояние е свързано със загуби на тази ел.енергия. Според западни експерти загубите при пренос в България са средно над 20%. България признава за 12-15% загуби от пренос. Освен това НЕК е длъжен да изкупува всичката произведена енергия от АЕЦ, ВЕИ, мариците... Всичката енергия, която се произвежда от тези централи се зеплеще на изхода им независимо дали е необходима или ненужна. Особено през нощта имаме повече произведена енергия и НЕК я транспортира 300-400 км.за своя сметка до ПАВЕЦ, където тя уж се съхранява. Ако някой е превил сметка на КПД от тази дейност ще разбере, че ако тази етергия съхранена в ПАВЕЦ се върне обратно в АИЦ, то загубите на НЕК са от порядъка на 80-90%, което парави енергията от АЕЦ толкова евтина, а загубите остават за НЕК. Това е една от най-ревниво пазените теми от нашата енергийна мафия.
  Ако в някоя от тези централи нещо се случи се задейства включването на блоковете, на които се плаща да не работят за да осигуряват студения резерв. Плащането отново остава за държавната ни енергетика. Тези разходи са основата на загубите защото са всеки ден. Естествено има различни други разходи произтичащи от корупция и предателство, за които много е писано.

 12. 12 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Някой журналист разбра ли, че след отмяната на ПИКЕЕ от ВАС всички дела, касаещи начислено потребление на крадците на ток, се губят от дружествата. Това означава загуби за тях, които
  също се компенсират чрез увеличените цени.

 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не се казва директно, но се говори за дефицит на предлагането. Говори се за скъпите въглеродни емисии ... С други думи, говори се за Белене.
  —цитат от коментар 6 на tribiri


  Ами скъпи ще са емисиите като не щат да си сожат работещи сероочистки.
  После американците са им виновни и международното положение.
  Ама да питам де ще го дяват отпадъка като построят Белене?
  Хранилището в Козлодуй и бездруго е пред ядрена катастрофа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#9] от "niksan1":

  Ами да вземем да затворим Козлодуй за да ви се напълни щастието. Е! Може да ви се поизпразнят джобовете, но пък какъв качествен ток произвеждат американските централи! Направо като от щанда с биопродукти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Когато всяко домакинство започне да си произвежда ток чрез слънчеви панели монтирани на покрива на жилището му, ще отпаднат далекопроводите в които се губи 30% от електроенергията , която пренасят. Ще отпадне нуждата от съществуването на големите енергийни мастодонти, топлоцентралите. Като базисни енергийни мощности могат да служат малки газови електроцентрали или водните електроцентрали , които лесно и бързо могат да се пускат и спират , когато е необходимо за запазване на енергийния баланс. Това е бъдещето на енергетиката.

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":
  Че кой те спира в момента да си произвеждаш?! Слагаш си фотоволтаични панели, слагаш си соларни панели и пей сърце?

 17. 17 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#11] от "proizvoditel":
  Това което обясняване е първо глупост и второ потенциално невярно. Устройва единствено гепаджийте. Ако и другите "производители" са на вашето ниво то боже пази БЪлгария!
  1. Помпено акумулиращи централи се правят по цял свят не само бившия соц. лагер.
  2.Коефициента им е коло 60-70%
  3.Обикновенно се строят където има и воден отток, т.е. тези централи могат да работят и само като ВЕЦ и този отток компенсира загубата при преобразуване.

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":


  До коментар [#15] от "tacheaux":Че кой те спира в момента да си произвеждаш?! Слагаш си фотоволтаични панели, слагаш си соларни панели и пей сърце?
  —цитат от коментар 16 на telqk


  Хм, кой му пречи...ами КЕВР, ЧЕЗ, НЕК, ЕСО...в момента няма законово основание да си монтираш десетина панела на покрива, а ЧЕЗ да ти сложат четириквадрантен(двупосочен) електромер и на края на месеца да уравнявате сметката. Няма и да има в скоро време, защото това е най-краткият път към фалита на НЕК...

 19. 19 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#11] от "proizvoditel":


  А някой замислил ли се е защо и от къде НЕК трупа загуби? Нещата са елементарни и не изискват кой знае колко знания. Пренасянето на ел. енергия на разстояние е свързано със загуби на тази ел.енергия....
  —цитат от коментар 11 на proizvoditel


  Всичко описано е вярно или частично вярно, но не това е проблемът на НЕК. Там загубите се генерират главно от сбъркани инвестиции и сбъркана регулирана цена. Най-съществената причина е стремежът на управляващите да правят социална политика през цената на тока.

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Най-евтиния ток се изнася, защото е конкурентно способен. Част от него се предлага в микса за България, заедно с произведеното от ВЕИ. Съответно - цените са високи. Крайният срок на договорите с американските централи, уж беше 2021г,но ще видим.

 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz73":
  Вие явно не разбирате че безплатно сирене няма. Вие искате хем да си сложите панели ама да сте вързан и в мрежа - това се казва ongrid и няма как да няма ограничения. Все едно да си пуснете квартиранти и да нямате дума за правилата. А иначе offgrid може да си правите каквото си искате. За пример соларни панели за БГВ са само offgrid що не опитате да продавате топла вода на топлофикация?

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#13] от "rapidfire":

  В опорката ви мише, че мириканските тецове са био тецове и продават тока си на зеления щанд в Кауфланд! Да, ама не!

  „В момента нивото на сероочистване в ТЕЦ „Ей И ЕсГълъбово“ е 96 %, в ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ е от същия порядък. Два от блоковете в държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, са също с ниво на сероочистване 96 %. Новият еврорегламен изисква постигане на ниво на сероочистване от 97 %. Само този 1 % ще струва за всички термични централи в България няколко милиарда лева, но никой не може да каже точна цифра“

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#17] от "telqk":


  До коментар [#11] от "proizvoditel":Това което обясняване е първо глупост и второ потенциално невярно. Устройва единствено гепаджийте. Ако и другите "производители" са на вашето ниво то боже пази БЪлгария!1. Помпено акумулиращи централи се правят по цял свят не само бившия соц. лагер.2.Коефициента им е коло 60-70% 3.Обикновенно се строят където има и воден отток, т.е. тези централи могат да работят и само като ВЕЦ и този отток компенсира загубата при преобразуване.
  —цитат от коментар 17 на telqk


  Безценен бисер..."този отток компенсира загубата при преобразуване". Т.е. компенсираме загубата чрез производство на още енергия. Тя да не е безплатна?

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz73":

  Абе то е малко хем боли, хем сърби. Ако не правят социална политика и направят цената пазарна, изведнъж Белене може да се окаже перспективен проект.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#21] от "telqk":


  До коментар [#18] от "lz73":Вие явно не разбирате че безплатно сирене няма. Вие искате хем да си сложите панели ама да сте вързан и в мрежа - това се казва ongrid и няма как да няма ограничения. Все едно да си пуснете квартиранти и да нямате дума за правилата. А иначе offgrid може да си правите каквото си искате. За пример соларни панели за БГВ са само offgrid що не опитате да продавате топла вода на топлофикация?
  —цитат от коментар 21 на telqk


  В случая няма ограничения, а забрана...Offgrid системите изискват скъпи акумулатори. Елегантният начин е да ползваш мрежата като акумулатор, но ..."законът не позволява това". А защо не го позволява?

 26. 26 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":


  До коментар [#19] от "lz73":Абе то е малко хем боли, хем сърби. Ако не правят социална политика и направят цената пазарна, изведнъж Белене може да се окаже перспективен проект.
  —цитат от коментар 24 на tribiri


  Не може да се окаже перспективен проект...Ако ценат на тока е пазарна, то трябва да е по-висока от сегашната с около 30-50%. Белене е жизненоспособен при цени, по-високи от сегашните с 250%...

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":Че кой те спира в момента да си произвеждаш?! Слагаш си фотоволтаични панели, слагаш си соларни панели и пей сърце?
  —цитат от коментар 16 на telqk


  Става въпрос за държавна енергийна политика , която да насърчава производството на ток от възобновяема енергия и в частност ток от слънчеви панели , монтирани по покривите на всяко домакинство. Огромен е потенциала на производство на електроенергия по този начин , който не се оползотворява, защото държавата е в плен на енергийната мафия , която държи на неефективната електроенергия , произведена от атомни и топлоцентрали мастодонти.

 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#25] от "lz73":

  Аве пич изисквала скъпи акумулатори - открихте топлата вода! Ами мрежата какво е? Образно е един безкраен акумулатор защото може както да черпите ел. енергия така и да връщате ел. енергия. Този принцип се използва при рекурперативните спирачки в локомотиви, тролей трамвай - съвременни разбира се. И така наречения елегантен начин е мрежата правилно ма някой требе да клати мрежата ако разбирате какво значи има си стандарти за ongrid системи, а и тази мрежа трябва да се поддържа и да се балансира. А вие искате като гепаджийте само гепи и душата в рая без сметки и жените общи!

 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#27] от "tacheaux":
  Така е - държавна политика в тази област е насочена към "нашите" хора от целия политически спектър за да правят паркове със субсидирани цени. Какво ще стане ако всеки почне да произвежда и никой не консумира? Един фотоволтаик произвжда през деня, но искате вечер като се приберете да имате ел.енергия в къщи? нали и кой тогава я произвежда?

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#28] от "telqk":

  Аве пич, тази мрежа се поддържа примерно от ЧЕЗ и те си начисляват всички такси за това. Какъв е проблемът да ти продават ток примерно по 20ст., а да го купуват от теб на 11ст. И имай предвид, че в този случай ЧЕЗ няма да пренася ток през мрежата на ЕСО, т.е. ще е на далавера. Могат да ти сложат и таксичка достъп и т.н. И пак ти ще си на далавера да си сложиш едни 5kW на покрива. Въпросът ми е защо това в момента не е позволено. В същото време е позволено да изградя ФтЕЦ на покрива си до 30kW, но той ще е отделен от домакинството...

 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz73":

  Да такива дето минават тънко вече е по-трудно. Заради това в Германия тока е 30 евроцента а в Дания 31 цента това е следствие че първенци при използване на ВЕИ. Що не питаш във Франция колко фотоволтаика са монтирали?

 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#31] от "telqk":

  А защо не провериш как точно го правят тъпите американци?
  При тях всеки може да си монтира панелчета на къщата.

 33. 33 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz73":

  Защото "тъпите хамериканци" не с в ЕС. Тук се изпълнява волята на меркелица или сте забравили 2012г когато се присъединиха 1000МВП и баце изпита народната любоф. В САЩ няма държавна енергртика. Впрочем защо не питате банкянския? Държавата това е ГЕРБ а ГЕРБ това съм аз казва банкянския!

 34. 34 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz73":

  И не е нужно да се гледат американците, Исландия е по-близо за 10-15 години изцяло минаха на ВЕИ - геотермална и ВЕЦ но трябва ДЪРЖАВА а тук мафията си има държава!

 35. 35 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#31] от "telqk":


  До коментар [#30] .... Що не питаш във Франция колко фотоволтаика са монтирали?
  —цитат от коментар 31 на telqk

  Вероятно повече от монтираните у нас. Много повече!

 36. 36 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Весело

  До коментар [#34] от "telqk":

  Явно си идваме на думата:
  Ти попита:

  ..Че кой те спира в момента да си произвеждаш?! Слагаш си фотоволтаични панели, слагаш си соларни панели и пей сърце?
  —цитат от коментар 16 на telqk


  и накрая се съгласи че:

  .. но трябва ДЪРЖАВА а тук мафията си има държава!
  —цитат от коментар 34 на telqk


  Желая ти лек ден, отивам да се грижа за "енергийната сигурност на страната"....

 37. 37 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#36] от "lz73":

  Мерси, но щом сега отиваш да се грижиш за енергийната сигурност в бойколандия, въобще не ме учудва, че енергетиката е на това дередже. И да си дойдем на думата - кофти мит'рял!

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#29] от "telqk":
  " Един фотоволтаик произвжда през деня, но искате вечер като се приберете да имате ел.енергия в къщи? нали и кой тогава я произвежда?"

  Хайде стига с тези тъпи въпроси. Нали затова казвам , че трябва да има базови мощности , но не сегашните мастодонти , а малки гъвкави газови или водни електроцентрали , които могат за броени минути да спират или пускат производството на ток за изравняване на енергийния баланс във всеки час от денонощието.
  Не мога да те разбера. Уж се съгласяваш и недоволстваш от енергийната мафия в България , пък я защитаваш.

 39. 39 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  Точно днес ще си монтирам поредните 4 фотоволтаични панела на покрива и поне откъм топла вода си решавам проблема в голяма част от годината. А съм поръчал още 10 броя, сега има разпродажби от германски централи и се намират евтини панели (30-40-50 ст/ват) и лека-полека се отдалечавам от ЧЕЗ. И да, знам, че засега пълната ми енергонезависимост е невъзможна, но поне действам в правилната посока, а не чакам някой друг да дойде и да ме "оправи", така, както чакат 95% от българите. И да, не произвеждам ток, за да печеля и да се връзвам към монополиста, а за собствени нужди, а това опростява много нещата откъм всякакви разправии със закона...

 40. 40 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#37] от "telqk":

  Явно не разбираш от майтап....не съм служител на НЕК, ЕСО или подобни структури. Просто фирмата ни работи в тая област и така се бъзикам с колегите...

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7249 Неутрално

  Най-заинтересована е енергийната мафия.

 42. 42 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#17] от "telqk":Явно момченце си нямаш и хабер от това дето коментираш за акумулирането на енергия, трансформацията на енергия, мрежи и системи за пренос, но знаеш да бръщолевиш глупости. В една такава помпено-акумулираща централа си има много компоненти, всеки от които си има загуби. Хайде да си представим ориентировъчно един такъв цикъл. От АЕЦ тръгват 100 единици енергия, които се заплащат от НЕК по договорената цена. За да се пренесат до ПАВЕЦ те първо се трансформират до напрежението на съответния далекопровод. Това носи загуби в трансформатора. След това тази енергия се пренася на 300-400км. до ПАВЕЦ, което носи загуба по кабела, която в зависи от температурата и съпротивлението на проводника. След това се извършва някъде обратна трансформация до напрежението на електродвигателите на ПАВЕЦ които въртят помпите.След това следват загуби в ел. двигателите. Следват загуби в помпите, загуби по тръбопроводите водещи от долното езеро на 100-300 метра пряка височина. След това има загуби от изпарението на тази скъпа вода в горното езеро. После отново водата се засилва и губи по тръбите, следват загуби в турбините, генераторите, трансформаторите, преноса... За да изчислиш едно КПД трябва да вземеш загубите на всеки агрегат и да ги умножиш. Що не сложиш минималните загуби на всеки един от посочените модули и да сметнеш ориентировъчно за какво става дума. Тази дейност е изключително неефективна и Производител е прав с порядъка който е посочил. "Акумулирането" на енергия в ПАВЕЦ си е чисто унищожавате на произведената енергия. Има си много по-ефективни начини на съхранение на енергия, но това е за по умни и нормално мотивирани хора. Инвестицията в ПАВЕЦ е най скъпата и най-безсмислената инвестиция. Тя обикновено е плод на хора целящи да получат лични облаги. Това го разбра дори самият Бойко Борисов при запознаването с инвестициите във ВЕЦ "Цанков камък"

  не съм избягал
 43. 43 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz73":
  Имаше един ниско бюджетен трол от Габрово и той развиваше такива теории. А колкото до фирмата значи си заинтересовано лице пробвай зимата да се грееш на фотоволтаични или соларни панели!

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#43] от "telqk":

  Ще те разочаровам, не се занимавам с фотоволтаици или ветрени мелници. Не развивам теории, имам богат практически опит. Една от любимите ми статии е:
  https://technews.bg/article-15996.html

  Но най-вече избягвам да обиждам непознати....Лека вечер!

 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#42] от "RUSE":

  Мммне, КПД на ПАВЕЦ Чаира вероятно е от порядъка на 60-70%. Нека дори да е 50%! Само че тя е предназначена да качва вода нагоре с евтин ток през ноща, а после да продава поне 3-4 пъти по-скъпа върхова енергия...Щото ако я няма тая централа някоя нощ може да се наложи да гасим реактори...
  Съвсем друг е въпросът, че напоследък я ползват да акумулира "евтина" соларна енергия през деня, но това си е проблем на управлението...

 46. 46 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "telqk":

  За твоето ниво на познание и степен на компетентност това дето съм го написал може да представлява пълна глупост, но за нас електроинженерите и тези дето малко поне разбират от тези неща е ясно, че ПАВЕЦ е най-скъпия и безсмислен начин за получаване на ел. енергия. Спомни си само инвестицията в единствения планински ВЕЦ, който е построен в България за последните 35 години - за 2 турбини по 40 мегавата, държавата е вложила 1,5 милиарда днешни лева и то без да изгражда горно или долно езеро и реверсивни връзки между тях за да стане от ВЕЦ-ПАВЕЦ. Като добавим огромните загуби както в ПАВЕЦ-а, така и в довеждащата инфраструктура и трансформираща мрежа, това се оказва най-безсмислената инвестиция в енергетиката.

 47. 47 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Защо обаче някой е решил да хвърля толкова много пари на вятъра? Дали е само желанието да се краде? Това е заради АЕЦ. За баланса на енергийната ни система, както за покриването на върхови и подвърхови товари на електроенергийната система, регулатор на честотата и бърз резерв при аварийно отпадане на големи мощности (например АЕЦ "Козлодуй") е важно ако някой от работещите мощности излезе от строя той да бъде заменен с друг веднага. Най-бързо това става с водата на ВЕЦ-овете, защото централите осигуряващи студения резерв имат технологично време от минимум няколко часа преди да имат готовност за включване в енергийната система. И да опростя нещата ще ти кажа, че смисълът от съществуването на тези централи е в това да дават бързо ел. енергия тогава, когато стане проблем т.е. има аварийна ситуация или да служат като товар на АЕЦ Козлодуй когато производството на ел. енергия е по-голямо от нейната консумация. Всеки блок например на ТЕЦ може да бъде изключен от енергийната система без проблем, но за блоковете на АЕЦ това става за много по-вече време. Затова дела на едновременно включените ядрени мощности в мрежата не бива да надвишава минималната ежедневна консумация или не бива да превишава 30% от енергийния микс. У нас ядрената мафия е разхвърляла огромната част от разходите си на НЕК и затова енергията произвеждана от АЕЦ изглежда евтина и затова включват едновременно двата блока - 2х1000 мегавата въпреки, че в повечето случаи дела на АЕЦ в енергийния ни микс е над 50%. Затова когато производството надхвърли потреблението единствената възможност си остават помпите на ПАВЕЦ. Спадането на производството на ел.енергия дори с 10% си е авариен режим за всеки АЕЦ. Затова, ако съберем директните и индиректните инвестиции, разходите по извеждане от експлоатация както и изграждането на хранилища за ядрените отпадъци на централата, то ядрената енергия в действителност се оказва една от най-скъпите енергии. Като добавим и опасността при авария да изтрием от картата на света цяла България, това се оказва най-предателското решение, което някой е вземал за България. По просто не знам как да ти го обясня.

 48. 48 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz73":

  КПД - то на ПАВЕЦ Чаира е възможно да стигне 40-50% понеже централата е с най-съвременно оборудване от Тошиба, но докато тока бъде подготвен, докаран до ПАВЕЦА и после върнат обратно до консуматорите загубите ще са още поне 20-30%. Тези загуби могат да се избият само на борсата със спекулативно високи цени.

  не съм избягал
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK