Държавата ще плати 420 хил. лв., за да разбере колко и къде са туристите

Николина Ангелкова

© Велко Ангелов

Николина АнгелковаМинистерството на туризма обяви обществена поръчка за маркетингово проучване на деветте туристически региона в страната на стойност 420 хил. лв. без ДДС. За поръчката днес пише вестник "Сега".


Министър Николина Ангелкова тези дни вече обяви, че международната консултантска компания "Ърнст и Янг" е готова с проучване и разработени модели за подкрепа на организирания туризъм, чрез който да бъде увеличен притокът на туристи в България. Сега се оказва, че страната се нуждае и от проучване на туристическия поток в отделните региони и анализи и прогнози за туристическото им развитие, както следва от публикацията за поръчката.


Със сумата от 429 166 лв. без ДДС участникът трябва да изпълни три дейности:
- да извърши маркетингови изследвания и да проучи туристическия поток във всеки от деветте района, както и да извърши анализи и прогнози за туристическото им развитие,
- да разработи маркетингови стратегии за деветте района и един общ комуникационен план с приложения за всеки район,
- да разработи критерии за подбор на специализирани борси, изложения и туристически събития и бизнес-срещи, както и форуми, в които да участват малките и средните предприятия в туризма и туристическите сдружения.
Поръчката не се разделя на обособени позиции, за да има сравнимост на данните, а целият договор да се управлява оптимално, се вижда от документацията.


Основно изискване към участниците е през последните три години да са изпълнили поне три услуги със сходен предмет и обем.


Оферти се подават до 9 август, а срокът на изпълнението - май 2021 г.


Районите, които ще се проучват, са Дунавски, Старопланински, Софийски, Тракийски, Долината на розите, Рило-Пирински, Родопски, Варненски черноморски и Бургаски черноморски.


Парите са от европрограмата "Повишаване на капацитета на малките и средните предприятия в сектор Туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на организации за управление на туристическите райони" на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK