Над 80% от бизнеса е изпълнил изискванията на наредбата за новите фискални устойства

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Над 80% от бизнеса е изпълнил изискванията на наредбата за новите фискални устойства

© Елтрейд"Елтрейд" въведе иновативна облачна услуга, която предоставя дистанционен достъп до данните от касовия апарат от всяка точка на света


Г-н Проданов, бизнесът готов ли е да отговори за изискванията на новата наредба за касовите апарати?


Наредбата има две страни. Едната е свързана с промяна във функционалностите на самите касови апарати и фискални устройства, а другата страна на наредбата се отнася до въвеждане на регламент и на стандарти как трябва да изглежда софтуера за управление на продажбите. Това са две различни неща. По отношение на изискванията към касовите апарати и промените, които налага наредбата, бизнесът е напълно готов. Произведени са и са продадени достатъчно на брой касови апарати по новите изисквания. По данни на НАП около 270 000 устройства вече са приведени към изискванията на Наредбата, от около 300 000 – 320 000 действащи до момента устройства на пазара. Така че може да се каже, че този етап от промяната на фискалните устройства почти изцяло е приключил.
Това показва, че всички негативни изявления и всички страхове, че бизнесът не може да се пригоди и не може да отговори на изискванията на Наредбата, и че е адски скъпо и тежко, до момента са опровергани. При положение, че над 80% от търговците са си привели устройствата към новите изисквания показва, че не е било толкова тежко и сложно.


Откъде според Вас идваше недоволството?


Определени лица, които се явяваха "говорители" на бизнеса се опитваха да попречат на органите на НАП да въведат една по-справедлива система за събиране на данъци. Всъщност това са медийни, изкуствени препятствия, които на практика ги няма. Големият страх, че бизнесът ще изпита огромни финансови затруднения, за да си приведе устройствата към Наредбата всъщност са абсолютно празни приказки.


България е най-големия производител на фискални устройства в Европа, не само на касови апарати. Конкуренция между производителите е толкова голяма, че цените на фискалните устройства са символични. Един касов апарат на българския пазар към краен клиент се продава между 120 и 200 лв. А в Полша например няма по-евтино устройство от 400 евро.


По-защитени ли са новите касови апарати и софтуера на тези апарати откъм злоупотреби?


Касовите апарати са наистина достатъчно защитени. И това е смисълът да има фискално устройство. То е разработено със специализиран хардуер, не ползва стандартен софтуер, който хакерите познават. В нашите устройства имаме собствена операционна система, която не е отворена за външни потребители. Имаме също и собствена файлова система.


При новия начин на предаване на данни, при положение, че всяка бележка се предава почти онлайн с разлика от няколко минути на сървърите на НАП, това обезсмисля старанието да се фалшифицира фискалното устройство. Защото дори някой да успее да фалшифицира фискалното устройство, то данните вече са предадени на НАП. От друга страна системата като цяло става още по-защитени, защото дори някой да успее да хакне сървъра на НАП и да изтрие всички данни, тези данни съществуват във фискалните устройства. Т.е. данните са разпределени и трябва да се унищожат на всички места едновременно, за да се загуби цялата информация. Така, че действително това става една много защитена система.


Къде стои "Елтрейд" на пазара на касови апарати в България, а и в европейски мащаб?


На българския пазар има 4 големи производителя и още 4-5 по-малки, което ще се повторя пак прави България най-големия производител на фискални устройства. "Елтрейд" е един от лидерите на пазара, компанията продава фискални устройства в над 25 страни по света като Румъния, Армения, Молдова, Етиопия, Кения, Руанда, Зимбабве, Бенин, Сиера Леоне. Във всички страни, в които се въвеждат фискални устройства се конкурираме основно Българки фирми. В момента, в който се появят български фирми, производители на фискални устройства на съответните пазари веднага италианци, японци и всички останали си събират куфарчетата и си заминават.


От къде идва тази добра слава?


България има дългогодишни традиции. У нас фискални устройства се проектират и произвеждат от повече от 25 години, което съвпада с периода на разпада на соцлагера. България беше определена за производител на електроника в СИВ и в момента, в който организацията изчезна остана много инфраструктура, много подготвени кадри. В същото време у нас се въведоха фискални устройства и много от тези специалисти, които така или иначе са си загубили работата, решиха че това е една ниша, в която може да се работи и така се появиха много фирми, които произвеждат фискални устройства.


Квалификацията на специалистите беше много добра. Цените на труда в България не са високи, така че ние можем да произвеждаме конкурентни и висококачествени устройства. Очевидно качеството не е било само към онзи момент, защото и сега компанията предлага иновативни решения. Освен че предлагаме надеждни, почти безотказни устройства, стремежът на фирмата е да предложи услуги, които освен да бъдат полезни за фиска и да служат по предназначение на наредбата, ние се стремим да добавим функционалности в устройствата, които да ги направят полезни и за търговците. Имаме възможност, чрез дистанционна връзка с касовите апарати, да следим състоянието на самия касов апарат – можем да следим нивото на батерията, можем да следим броя отпечатани редове, с което да преценим дали печатащото устройство е изчерпило ресурса, можем да сверямаме часовника дистанционно и редица параметри на касовия апарат могат да се следят и преди да настъпи повреда ние да предупредим сервиза, който обслужва устройствата, че той трябва да вземе мерки. Можем да видим дали се препълва фискалната памет и да се изпрати техник, преди да се е препълнила, така че бизнесът да не пострада. Постоянно е стремим да предлагаме нови и полезни решения, които надграждат традиционните ни продукти. Последната ни иновативна услуга, например е "ЕлтрейдКлауд".


Каква е идеята на новия ви софтуерен продукт?


Това е "облачна" услуга, която с няколко думи се изразява в следното. Счетоводителите на всички малки и средни фирми в края на месеца трябва да вземат данните за продажбите от фискалното устройство, за да могат да си направят месечните отчети. До момента тези данни се събират като собственикът снима с телефона или сканира отчетите от касовия апарат и ги изпраща на счетоводителя. По някакъв физически начин тези данни трябва да стигнат до счетоводителя. Това отнема време, ресурси, възможност за грешки при преписването на един хартиен носител на друг, досадно е.


(За да не се налага физически пренос на данни, което отнема време, ресурси, освен това тези данни, когато се преписват от един хартиен носител в някаква друга система има възможност за допускане на грешки, губи се време, досадно е.) С новия софтуерен продукт имаме възможност да вземем месечните отчети от фискалното устройство и да ги предадем на счетоводството на фирмата в електронен вид, като те след това могат да бъдат и експортирани към счетоводната програма. По този начин се спестява време, избягват се грешки. Това е една услуга, която до момента няма аналог на българския пазар и би била от полза за ползвателите на фискални устройства. Продуктът има няколко нива.


Първото ниво е вземане на месечни отчети и предаване на счетоводството, второто ниво на системата позволява да се управляват параметрите на касовия апарат. Като с второто ниво на услугата могат да се променят имена и цени на артикули, да се променят имена на оператори, тоест всички параметри, които биха могли да бъдат въведени през клавиатурата на устройството, могат да се променят дистанционно. Което на практика означава, че ако един търговец има няколко магазина със сходни стоки, то едновременно без да обикаля всички места за продажби, може да смени цените на артикулите, може да добави нов артикул, като си стои вкъщи. И третото ниво на системата – то е доста интересно, защото превръща едно фискално устройство с цена 200 лева в една система за управление на продажби.


Кога ще бъдат готови и трите нива?


Първото и второто ниво са в експлоатация и има вече доста добри отзиви от търговци. Третото ниво ще бъде завършено в близките няколко месеца. С третото ниво могат да се въвеждат складови наличности, могат да се въвеждат документи, ревизия, доставка, брак, при което собственикът може да следи състоянието на склада, а при всяка продажба от склада, съответно се отчисляват съответните количества. Тоест собственикът има пълна представа какво се случва с бизнеса му, което му дава възможност за контрол и ефективно управление.


В публичното пространство бяха лансирани идеи за софтуерна фискализация. Какво е вашето мнение по този въпрос, особено след скандала с изтичането на данните от НАП?


По принцип софтуерна фискализация е нещо като аналог на "дървено желязо" и аз мисля, че последните събития сложиха края на безумната идея за софтуерна фискализация, защото се вижда колко несигурно и колко уязвимо може да бъде едно софтуерно решение. Смисълът на фискалните устройства, е че те дават допълнителна защита с хардуер. Няма софтуер, който на 100% да може да бъде защитен. Ако някой иска да всички продажби и обороти на всички търговци от сивия сектор, да преминат към "софтуерна фискализация", може да пробва. Няма начин софтуеара да бъде проверен дали укрива данъци, това ще нанесе непоправими щети на фиска и всички, които са в сивия сектор ще се възползват от една такава вратичка ако се допусне "дървено желязо".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK