Комисията за финансов надзор е сезирала прокуратурата за "Исторически парк"

Комисията за финансов надзор е сезирала прокуратурата за "Исторически парк"

© Спас СпасовКомисията за финансов надзор е направила проверка на "Исторически парк" АД и е изпратила констатациите си от нея на прокуратурата, съобщиха от институцията днес. Дотук се стига след серия от публикации в "Капитал" и "Дневник" за странности в начина на финансиране на проекта.


Историческият парк се намира край варненското село Неофит Рилски и предвижда на площ 500 дка да се показват сгради и начинът на живот през седем различни исторически епохи - новокаменната, каменно-медната, римската, Средновековие, Първото и Второто българско царство. Стойността на проекта е около 250 млн. лв. Официалното откриване на парка беше на 22 юни, но гостите се оказаха насред строителна площадка.


Според комисията прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти и правоотношенията между тях са от частноправен характер. От КФН посочват, че при това положение нямат правомощия по отношение на тях.
В съобщението се уточнява, че има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект "Исторически парк", а не по сметка на акционерите прехвърлители.


"За установяване или отхвърляне на това предположение с мое решение резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за последващи действия от страна на прокуратурата, посочва председателят на КФН Бойко Атанасов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK