Тецовете на Доган и Ковачки ще вземат над 50 млн. лв., за да поддържат студен резерв

Тецовете на Доган и Ковачки ще вземат над 50 млн. лв., за да поддържат студен резерв

© Анелия НиколоваТецовете на Ахмед Доган и Христо Ковачки са сред класираните на челните места в търговете за предоставянето на така наречения студен резерв. Това са мощностите, които ще получават пари от държавата, без да работят, за да стоят в готовност да бъдат активирани при нужда, съобщава "Капитал".


От публикуваните резултати се вижда, че ТЕЦ "Варна" ще получи 26.5 млн. лв., а останалите три - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе", общо 25.4 млн. лв., за да гарантират електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г.. Този път, макар и символично, в схемата се включва и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която през 2018 остана извън раздаването на милионите. Минимално участие има и "Биовет" на братята Домусчиеви.


Договорите ще се подпишат идната седмица.
Централата на Доган получава по-малко спрямо 2018 г., когато взе 27.4 млн. лева. В същото време дружествата на Христо Ковачки - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе", ще увеличат приходите си от предоставянето с близо един милион лева, посочва изданието.


Фондация "Антикорупционен фонд" посреща с безпокойство медийните публикации за нови 26.5 млн. лв., които българската държава ще заплати за услугата студен резерв на ТЕЦ "Варна" - съоръжение, придобито по неясен механизъм от влиятелен политик, чиято техническа изправност е под въпрос, пише в писмо до медиите организацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK