Кипърски съд постанови да започне ликвидация на застрахователя "Олимпик" (допълнена)

Дружеството спря да работи на 17 август 2018 г. като около 200 хил. потребители в България се оказаха без валидни застраховки "Гражданска отговорност".

© Велко Ангелов

Дружеството спря да работи на 17 август 2018 г. като около 200 хил. потребители в България се оказаха без валидни застраховки "Гражданска отговорност".Кипърският съд постанови решение за откриване на производство по ликвидация на "Olympic Insurance Co. Ltd". До преди година дружеството извършваше дейност и в България чрез свой клон, съобщи Комисията за финансов надзор.


Дружеството спря да работи на 17 август 2018 г. като около 200 хил. потребители в България се оказаха без валидни застраховки "Гражданска отговорност". По тогавашна оценка на КФН дългът на "Олимпик" към клиенти в България бе 9.350 млн. лв.


Сега КФН съобщава, че съдът е назначил двама постоянни ликвидатори като това са досегашният неин временен ликвидатор Павлос Накузи, както и официален представител на Република Кипър. Тепърва предстои надзорният орган върху застраховането на Кипър да обяви какви ще са конкретните последици, произтичащи от това производство.
КФН уверява, че своевременно ще публикува точна и изчерпателна информация във връзка с откриването на производството за ликвидация на страницата си: www.fsc.bg . Актуална информация може да бъде получена и чрез информационния център на Комисията: 0800 40 444 (безплатен телефонен номер).


КФН уверява също, че ще следи постоянно развитието на ситуацията и ще оповестява публично всяка важна информация, свързана на първо място с интереса на българските потребители и кредитори на дружеството. Тя ще информира обществеността в България и за действията, които властите в Кипър и ликвидаторите ще предприемат. Българският регулатор ще изисква и съдействие от ангажираните институции на българите, които имат вземания от "Олимпик".


Допълнително КФН даде отговори на някои въпроси, които засягат българските кредитори на кипърското дружество:


Какви са очакваните действия от страна на ликвидаторите?


В съответствие с Директива 2009/138/ЕО (Платежоспособност II) и приложимото законодателство на Кипър се очаква да бъдат предприети следните действия:


1. Веднага след образуване на производството по ликвидация ликвидаторите да уведомят, индивидуално и писмено, всички известни кредитори на "Olympic Insurance Co. Ltd", в т.ч. и кредиторите, чието обичайно пребиваване, местоживеене или централно управление е в България. На кредиторите със застрахователни вземания (по предявени претенции или платени застрахователни премии), ликвидаторите следва да посочат в уведомлението следните елементи: сроковете, които следва да се спазват, санкциите, предвидени при неспазване на тези срокове, органа или институцията, оправомощени да получат предявяването на вземане, или забележките относно вземанията, както и действието на производството за ликвидация по отношение на застрахователните договори и датата, на която се преустановява действието на застрахователните договори, както и правата, и задълженията на застрахования по договора.


2. Очаква се ликвидаторите да представят на кредиторите на дружеството формуляр за предявяване на вземането (формулярът може да бъде предявен от българските кредитори на застрахователя на български език). Вземанията на всички кредитори следва да се третират без дискриминация. Всеки кредитор на застрахователното дружество, в т.ч. тези, чието обичайно пребиваване, местоживеене или централно управление е в България, има право да предяви вземанията си, или да представи писмено съображенията си по отношение на вземанията си, в съответствие с указанията, предоставени от ликвидатора.


Какво да направят потребителите/кредиторите в България?


В случай, че вземането на кредитора, вече е било предявено към "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ, ЕИК 200737120 или към "Olympic Insurance Co. Ltd", Република Кипър, не е необходимо да се предприемат допълнителни действия. Нужно е да се изчака за индивидуалната и писмена обратна връзка от назначените ликвидатори по предявеното вземане.


В случай че вземането на кредитора още не е предявено, то трябва да бъде предявено към масата на несъстоятелността на "Olympic Insurance Co. Ltd". Предстои ликвидаторите да дадат указанията как това може да се случи. Следва именно те да оповестят и реда за предявяване на вземанията, както и да укажат на заинтересованите лица какви действия да предприемат в тази връзка.


Какво предстои в процеса на ликвидация?


Процедурите, свързани с ликвидацията на застрахователното дружество и удовлетворяване на вземанията, включително, свързани с изплащане на обезщетенията по застрахователните договори се очаква да отнемат време. Конкретен срок за удовлетворяване на вземанията не може да бъде поставен към днешна дата, тъй като той зависи изцяло от действията на ликвидаторите и е напълно в техните правомощия.


Назначените ликвидатори следва да уточнят активите на застрахователя и тяхната достатъчност, да установят предявените вземания на кредиторите, да преценят тяхната основателност и да определят размера им, и едва след като са приключени всички процедури в производството по ликвидация, в съответствие с приложимото право на Кипър, да пристъпят към удовлетворяване на кредиторите, съобразно масата на несъстоятелността.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Последиците от производството за ликвидация ме интересеуват мен, пък точно за тях няма и една дума в текста

 2. 2 Профил на vlpe
  vlpe
  Рейтинг: 213 Весело

  Исковете ще бъдат разгледани в най-кратки срокове от арменския прелат на Кипър архиепископ Хорен Дограмаджиян.

 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 775 Неутрално

  А нашата КФН,дето е допуснала такъв застраховател на пазара,сигурно се е наредила сред пострадалите.Като НАП. Има едни лоши хора,които злоупотребяват с невинните душици на държавна ясла.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  До коментар [#1] от "RadiMiles":

  На всички потърпевши от фалита на компанията, сред които са над 200 000 българи, ще бъде предоставена подробна информация за процедурата, която следва, изискванията и условията за подаване на исковете за обезщетения или възстановяване на суми, съобщи БНР.

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/balkani/2019/07/30/zastrahovatelnata-kompaniia-olimpik-obiavena-v-likvidaciia.418023

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 5. 5 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitko11":

  "На всички потърпевши от фалита на компанията,"

  В дописката пише "ликвидация". Сиреч кипърският съд не е намерил ни един кридитор или такъв не се е заявил при откриването на процедурата. В противен случай щеше да обяви Олимпиеца в несъстоятелност и да одобри списък на кредиторите.
  Или да приема, че журналистът-допискар няма елементарна правна грамотност?

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  До коментар [#5] от "wanderer":

  Фалитът беше обявен на 18 август 2018 г. Следва дело в Кипър и сега застрахователната компания „Олимпик“ беше обявена днес в ликвидация от Окръжния съд в Никозия. Делото започна на 12 септември миналата година.
  Въпросът е, че КФН се измъква по терлички от отговорност.
  А съгласно закона:

  Гарантирани от Обезпечителния фонд вземания към застраховател в несъстоятелност

  Чл. 565. (1) При условията на този кодекс се гарантират вземанията на лицата по чл. 564, ал. 1 при несъстоятелност на:
  1. застраховател със седалище в Република България;

  2. клон на застраховател от трета държава, регистриран в Република България само за извършваната чрез клона дейност в страната.

  (2) Гарантират се всички застрахователни вземания по ал. 1 на лицата по чл. 564, произтичащи от застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, задължителна застраховка "Злополука" на пътниците и за застраховка по раздел I от приложение № 1

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Не знам пострадалите български клиенти от тази афера какво очакват да се случи. Може би Господ да слезе и да им върне парите. Защото друг очевидно няма да го направи. България няма никакви лостове, с които да помогне на пострадалите. Дружеството е кипърско и всичко около ликвидацията се води в Кипър. Ние сме само странични свидетели. КФН може само да гледа, да говори и са съобщава. Други лостове няма. А дори пострадалите българи да заведат някой общ иск срещу дружеството в кипърския съд, какво ще вземат? На босия цървулите ли? В това дружество вече няма пари, няма нищо.

  Изводът от цялата ситуация е, че пострадалите ще пият /или вече пиха/ една студена вода и вече трябва да внимават къде си дават парите. Освен това застраховките са годишни, а ние сме вече 2019 г., така че с всяка изминала претенциите за обезщетения стават безпредметни.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  До коментар [#7] от "Lou":

  Това са заблуди, разпространявани от КФН, за да не се налага да се плаща.
  1. Договорите са сключвани с КЛОН на кипърската компания, работещ в България, подчиняващ се на българските закони. До един месец преди фалита клонът е плащал всички вноски към гаранционния фонд.
  2. КФН се опитва да не плаща от Обезпечителния фонд/не го бъркайте с Гаранционния фонд/.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1555 Весело

  мда, и ощетените булгари ще полуЧат .... дупката на Боковия геврек !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Любопитно

  Сега нашите застрахователи ще използват момента постепенно да "надуят" цените на своите продукти!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Любопитно

  До коментар [#3] от "Майндърбайндър":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  При това редовно злоупотребяват!

 12. 12 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Режимът, при който си лицензиран в една държава и работиш в целия ЕС има и своите недостатъци, както показва случая с Олимпик.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK