Мая Манолова внесе законопроекта си за личния фалит

Мая Манолова е харесвана в БСП за кандидат-кмет на София, но самата тя все още не е обявила дали е взела решение да се кандидатира.

© Цветелина Белутова, Капитал

Мая Манолова е харесвана в БСП за кандидат-кмет на София, но самата тя все още не е обявила дали е взела решение да се кандидатира.Омбудсманът Мая Манолова предлага на Народното събрание да уредят законодателно възможността физическите лица да обявяват фалит. Според идеята й новите правила ще се прилагат само за добросъвестните длъжници, тоест хора, които не са харчили за "луксозно потребление или непремерени инвестиции".


По думите на Манолова, цитирана от "Фокус", целта е да се реши проблемът на "хилядите българи - вечни длъжници и бегълци в собствената си държава, които се крият, защото са в невъзможност да си платят дълговете, а и младите хора, които искат да започнат бизнес, да проявят смелост, да организират по един добър начин своя живот и на семействата си".


Към настоящия момент, България е единствената държава в Европейския съюз, в която липсва правна уредба, уреждаща личния фалит на физически лица, се казва в мотивите на законопроекта и се дава за пример Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013г., а от 2016 г. има нормативен акт, уреждащ тази материя. Отбелязва се, че в България все още равнищата на необслужваните кредити през юни 2018 г. (9.2%) са значително над средните за Европейския съюз, а напредъкът в преструктурирането е изключително бавен. Към края на месец юни 2017г. записани в Централния кредитен регистър на БНБ са 2.33 милиона кредитополучатели, от тях 2.217 милиона са български граждани. Към края на 2018г. кредитополучателите са 2.475 милиона, от тях 2.26 милиона са физически лица, 102 000 са чужди граждани, а 8000 са физически лица със свободни професии. Сред числата не попадат задълженията на граждани например за битови сметки и други дългове.
Попитана дали внася законопроекта, за да си осигури подкрепа на младите хора в кметската надпревара, Манолова отговори: "Повече от една година ние заедно с магистрати, с експерти разработихме първо концепция, след това писахме текстове. Това е нашият едногодишен труд. Преди една година и половина, когато започнахме работа и през ум не би ви минало да ми зададете този въпрос".


"Очаквам депутатите да чуят младите хора. Ако искаме да ги върнем в България, трябва да създадем среда те да бъдат тук. Приемането на този закон е част от тази среда, от задължителната нормативна база, да имат сигурността да инвестират, да започнат бизнес, да бъдат предприемачи и да допринасят тук в България", каза омбудсманът.


Какво предвижда проектът


Производството предлага бърза, прозрачна и достъпна процедура, насърчавана и подпомагана от държавата, която се развива пред съда с възможност за участие на всички кредитори, като гаранция за законосъобразност и стабилност на последиците от производството, се посочва в мотивите.


Добросъвестността ще се преценява във всеки отделен случай според вида на задълженията, техния произход, периода на неизпълнение, поведението на длъжника и опитите му да изплати задълженията си. Длъжникът следва да бъде добросъвестен през цялото време на производството до приключването му.


Основание за откриване на производството по несъстоятелност е състоянието на свръхзадълженост на длъжника. То е обективно, фактическо състояние с траен характер, при което лицето не разполага с достатъчно парични средства, за да изпълни свои парични задължения с настъпил падеж и с оглед очакваните доходи и предстоящи падежи на други задължения, няма да бъде в състояние да удовлетвори кредиторите си по парични вземания за продължителен период от време, който е дефиниран в закона. Свръхзадълженост не е налице, ако затрудненията на лицето са временни, а общият размер на задълженията не надвишава пет пъти размера на минималната работна заплата, определена за страната, предвижда проектът.


Публичността на производството ще се осигурява чрез изграждане на електронен, общодостъпен регистър, в който се въвежда информация за физическите лица, подали молба за откриване на производство по несъстоятелност, за актовете на съда, постановявани в производството по несъстоятелност, данните за назначения управител на имуществото, както и информация относно обявяването в несъстоятелност според различните процедури. Процесът ще се администрира от управител - служител към Комисията за защита на потребителите, държавен съдебен изпълнител, лице, вписано като синдик, или друго лице, отговарящо на необходимите изисквания, предвижда законопроектът. Производството може да започне както по молба на длъжника, така и на кредитор. В случай, че молбата е подадена от кредитор, на длъжника е предоставена възможност да прецени дали иска да бъде образувано производство срещу него.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 846 Весело

  е па тая, Че кога Фалира, и то на държавна ясла ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Кюстендилската трънкосливка и учиндолският "интелектуалец" клечат и дебнат момента да се гмурнат в лай..., в политиката официално!!!
  Чака ги много, много, много голямо разочарование и големи шамари!!!

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Оф, отначало прочетох "Манолова внесе законопроект за личния си фалит" и се стреснах.

  После прочетох текста и категорично нищо не разбрах от тези общи приказки.
  Трябва да си добросъвестен, да не харчиш за "луксозно потребление" и да имаш борч над пет заплати.
  А произлизат ли някакви негативни последици, все пак, от това изпадане в личен фалит?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 979 Неутрално

  ПОПУЛИЗЪМ ДО ЕНТА СТЕПЕН ! Кое според Костинбродската и нейния ПРОЕКТОЗАКОН е лукс и кое "належаща нужда "????Защото , например за Гоце , Нинова , Кирчо Добрев , и т.н. ЗВЕЗДИ НА ПРЕХОДА /нарочно не пиша къде изчезнаха парите на "Фондацията " на Елена Костова и дали парите от КТБ са били "належаща необходимост /"! И кой ще го преценява ??? Хрумва ми , че по тези причини Гешев е "неудобен " и за тях ! За "горката" Иванченва - кое е било лукс и кое необходимост ???Трябва да се пита Жорето Кадиев , който се ПОКРИ В ДЪН ГОРИ ТИЛИЛЕЙСКИ !

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Мая Манолова внесе законопроекта си за личния фалит

  Кандудатурата за кметица кога?

 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Дневник пр агенция на тази чудна другарка!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Неуморна тази посредствена, да не кажа глупава жена.
  Направи изборен кодекс, дето всички, включително нейните пропищяха от него, сега ще оправя фалитите.
  Ама да имаш акъла на ББ ( ако има такова нещо де), да я сложи на тази синекурна длъжност и сега да си развява гащите къде ли не.

 8. 8 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Крайно време и крайно наложително е да има такъв закон. Банкстерите сега те плашат , че ако не си платиш и до внуците ти ще стигнат...... до такава степен ако фалираш реално не може да се отскубнеш и да почнеш на чисто. В това отношение и краварите може да ни завидят за дивия капитализъм.

  Путин - мы верим в тебя !
 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Според идеята й новите правила ще се прилагат само за добросъвестните длъжници, тоест хора, които не са харчили за "луксозно потребление или непремерени инвестиции".

  Това няма как да се прецени. Другарката пак набляга на врещенето и пушилките за да се ветрее в медиите и да подгряват кметската ѝ кандидатура.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Наистина от статията не става ясно какви ще са последствията за лицето, обявило фалит. От опита на другите държави вероятно следва описание на всички активи, които се разпродават в полза на кредиторите (с изкл. на единственото жилище и активите, чрез които упражнява професията си) като освен това му се налага запор на някакъв процент от доходите до определен срок, примерно 5 години, за удволетворяване на кредиторите, след което дълговете му се отписват. През това време лицето няма право на кредитни карти, а банките го вписват в черните си списъци и няма никакъв достъп до заеми. Тези ограничения се прилагат и след отписване на остатъка от дълговете за доста по-голям срок от време.
  При номерата, които се въртят в България не виждам как би имало добросъвестни длъжници след като много хора получават недекларирани доходи, лесни за укриване.
  Имайте предвид, че ако дадате заем може никога да не Ви го върнат и няма как да си го получите по съдебен ред след като лицето е обявило фалит, особено ако кредиторите са повече и кредитите големи.
  Ако сте длъжник, законът ще Ви е от полза, но ако сте кредитор... ще пиете една студена вода.

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  До коментар [#8] от "terminal velocity":

  Явно Вас някой кравар доста ви е озорил...та да рипате така....Закона за личният фалит е мярка на нормалният свят но в нашият случай с него се занимава дрОгарка(ваша) която демагогства на гърба на наистина фалирали нормални хора!Маса кредитни мошеници тайно И се надяват че тя ще ги освободи от бремето.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Банкстерите сега те плашат , че ако не си платиш и до внуците ти ще стигнат...... до такава степен ако фалираш реално не може да се отскубнеш и да почнеш на чисто. В това отношение и краварите може да ни завидят за дивия капитализъм.
  —цитат от коментар 8 на terminal velocity

  Това просто не е вярно. Никой не е задължен да приема наследство ако размерът му е по-малък от дълговете и може да се откаже от него. Няма такъв филм в България децата и внуците да са задължени да плащат чужди дългове.

 13. 13 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":


  Кандудатурата за кметица кога?
  —цитат от коментар 5 на Jumbo Jet


  A, стига бе! МаМая дали е записала номерата на такситата, които отказаха да я качат?
  Те в такси не я искат, а тя Кмет иска да става!

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Фондация "Бъдеще за България " на Елена Костова :
  Към фондацията са отправяни в пресата и от политици обвинения в рекет при набирането на средства и в непрозрачност на източниците й на финансиране и размера на даренията. Депутатът от Евролевицата Драганов обвини Костова, че фондацията харчи цели 25% от даренията за собствената си издръжка. Депутатът Осман Октай от ДПС пък обяви, че големи държавни фирми са дали цели 1,8 млн. нови лв. на "Бъдеще за България". Сред тях били и закъсалите БДЖ, които с месеци не плащаха заплати и редовно вдигаха цените. От БСП също отправиха обвинения към Костова, че фирма "Хрисома", която имала митнически нарушения, е дарявала пари на фондацията. В отговор на обвиненията Елена Костова заяви, че за собствените си разходи фондацията харчи по-малко от 2% от събраните средства.

  На 7 септември 2000 г. в-к "Труд" публикува получен в редакцията банков документ, уличаващ фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България", че е получавала пари от фирма, свързана с КГБ и руската мафия.
  На 4 април 1997 г. фондацията "Бъдеще за България" е получила по сметката си в БНП - Дрезднербанк, София, като "помощ" 80 000 USD от регистрираната в Швейцария фирма "Теленорд", зад която стои Григорий Лучански. От банковите документи става ясно, че доларите са преведени чрез Банк фюр Хандел унд Ефектен" В суифта е написано и предназначението им: "Подкрепа за благотворителната организация "Бъдеще за България". В списъците на спонсорите на фондацията, с които "Труд" разполагал, не фигурирали за 1997-1998 г. имената "Теленорд" и Лучански. В издадената за 1998 г. книжка на фондацията се представят набраните за 1997-1998 г. суми - общо 4 629 257 лв. За миналата 1999 г. година фондацията е отчела, че в нея са влезли 5 176 105 лв., информира "Труд".

  В края на май 2000 г. Елена Костова обяви, че няма да публикува списък на дарителите на "Бъдеще за България", тъй като в страната нямало такъв почин. Тя отрече всички намеци за рекетиране на български фирми и лобиране, като нарече подобни слухове "приказки на волнодумци". На въпроси на журналисти дали при нея идват "мръсни пари" г-жа Костова отговори за медиите, че проверява произхода на парите на дарителите си. Имаме си начин, тайна е, заяви тя в интервюта за пресата. На 8 септември 2000 г. Елена Костова официално призна, че "Бъдеще за България" е получила пари от Лучански. Фондацията съобщи, че на 4 април 1997 г. са постъпили 80 000 щатски долара, равни на 127 992 000 стари лева, дарение от фирма "Теленорд", и са изразходвани за летни лагери на деца от 41 домове за сираци и социално слаби семейства.

  Костова съобщи, че фондацията е получила доста по-големи суми след тази на "Теленорд" - "Бъдеще за България" работи с "Отворено общество" и там по една програма са получили 581 млн. лв., с ЕС, получили са 130 000 швейцарски франка, от асоциация "Христин", с които "Бъдеще за България" е направила дома за сираци в Ямбол, Тетевен.

  През 2000 г. Ротари клуб е дарил на фондацията 60 000 щатски долари, с които е направен домът в Златица

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Между другото кюстендилската трънкосливка се справя много добре с политическият маркетинг!
  Има зверски инстинкт за свободни ниши, които водят последователи...жалко, че не разбира от политика!!!

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добре е да има закон за фалит на физически лица като в "бели държави", ама... кой го прави?

  Омбудсманката не намери компетентност и воля да разпознае поне едно монополистическо нарушение по което да заведе съдебен иск срещу монополист!

  Извиняваше монополи с "несъвършени закони".
  Конституционните повели са императивни.

  А за несъввършени закони под тех има принос Омбудсманката
  още когато беше само депутат в Народно събрание.

  Като има несъвршение закони, защо не предлага поправка на действащ несъвършен, а предлага нов закон, по принцип нужен,
  но експериментален?

  По принцип... длъжник, щом официално фалира, ще можел "да започне на чисто"... Пък и всеки потенциален кредитор ще знае за фалита... та да се пази.

  Първо, разбира се, по молба на длъжника или кредитор,
  всички кредитори отпочват съдебно дело срещу длъжника.

  Ако притежава луксозен хотел, губи автоматично.
  Или печели, да почне на чисто?

  По-мътна е картината с Добросъвестността.

  Щот Законът повелява задължителни за всички "Добри нрави",
  но и "Свобода на съвестта"...

  Предлаганият закон Не изисква добросъвесност от кредиторите?
  Огромно зло поставяне срещу "длъжника"!

  Що е "длъжник", според заповеди рутинно издавани по ГПК чл. 410
  по заявления от заявители, с информация Не проверявана от съда?

  Ами това е. Точно както е написано.

  Заявител (може да е анонимно лице или да е нелице - има и такива случаи),
  подава заявление срещу "длъжник", че дължи на заявителя парична сума XXX.
  Автоматизиран бот или машинописка попълва стандартен формуляр с данни от заявлението издава Заповед за изпълнение на парично задължение
  срещу "длъжника", без номер на заповедта.
  В Заповедта пише, че "длъжникът" следва да плати сумата ХХХ (плюс...)
  или да възрази в двуседмичен срок ; иначе ще почне принудително вземане на "вземането".
  Пише също: информацията на заявителя кредитор не е проверява от съда (!).

  Така става кристално ясно каква широка врата "печеливша лотария"
  за самозвани или иначе недобросъвестни "кредитори"
  зее постоянно отворена!!

  Или не?

  "Добросъвестността ще се преценява във всеки отделен случай според вида на задълженията, техния произход, периода на неизпълнение, поведението на длъжника и опитите му да изплати задълженията си. Длъжникът следва да бъде добросъвестен през цялото време на производството до приключването му"

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  "Мая Манолова внесе законопроекта си за личния фалит"

  От утре Народното събрание се разпуща/излиза в отпуск до 04.09.2019, а омбутсМая си прави пиар в последния работен ден

 18. 18 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt":

  Демек според теб заради мошениците и институциите които не си вършат работата /демек да хващат мошениците/ не трябва да има закон който да защити правата на нормалните хора не мошеници който са изпаднали в несъстоятелност?
  Верна е оная приказка за казана........ така като ти гледам расъжденията.

  Путин - мы верим в тебя !
 19. 19 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 320 Весело

  МаяМа откри предизборната кампания за кметица ... :):):)

  По темата - като знам досегашните й закони и промени /конкретно в ГПК/ съм изключително скептичен към предложения от нея законопроект. Съгласен съм, че трябва да има подобен закон и у нас, но смятам, че обявяването на личен фалит трябва да ти "затваря" вратите за нови кредити от институции поне за 10-15 години напред .... Също така би трябвало ако си обявил личен фалит и случайно ти се случи нещо лошо финално, наследниците ти автоматично да бъдат лишавани от наследство .... Защото има хиляди хора, които не си декларират имотите, получени в наследство, и в един прекрасен момент ги прехвърлят на трето лице, без някой да знае, че са придобити по наследство от недобросъвестните длъжници, за да бъдат възбранени ... :):):)

 20. 20 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Има и един друг проблем. Много хора вземат тъй наречените бързи кредити от съмнителни институции. Човекът взема примерно 10 лева бърз кредит и ако не успее да го върне на време тези 10 лева за една година стават 1000 лева...Мая как законът се бори с тази съмнителни финансови институции,които дават кредити с неограничено висока лихва? По твоя закон аз ще обявя фалит,но алчната фирма,която ми е дала бързия кредит за тази малка сума ,която съм взел от тях ще ми вземат здравето,защото ще пратят мутри да ме пребият. Как проекто-законът защищава гражданите от мутрите и тези съмнителни финансови институции за бързи кредити. Какви са границите в които може да се иска лихва 5,10,15 или 1000%???

 21. 21 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 864 Любопитно

  "Чл. 87. (1) Право на законодателна инициатива имат всеки народен представител и Министерският съвет."

  Откога омбудсманите внасят законопроекти?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Любопитно

  Дневник пр агенция на тази чудна другарка!
  —цитат от коментар 6 на hhhuuunnnn


  Дневк какво да прави???
  Да рекламира колекторите на бухалките на герберите, които ще внесат законопроект за привилегировано обезпечение с тежест върху вътрешни органи в полза на кредиторите или как???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Дано да мине проекта.
  Това ще озапти и банките, които с удоволствие отпускат необезпечени кредити.

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Любопитно

  "Чл. 87. (1) Право на законодателна инициатива имат всеки народен представител и Министерският съвет."Откога омбудсманите внасят законопроекти?
  —цитат от коментар 21 на clint_eastwood


  Ми то повечето законопроети се пишат в либерастийските лаборатории,мутроолигаричните хотелчета или от корпоративни калинки а после си намират някой мушморок народен представител или от Министерският съвет да им ги внесе в НС, същото може да направи и Манолова!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Не споделям негативните коментари.
  Личността на Мая Манолова е без значение.
  От значение е, да можеш да обявиш фалит и да спреш да плащаш.
  А не както досега - хем да ти вземат жилището, хем да продължаваш да си им длъжник.

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#6] от "hhhuuunnnn":

  Е,те и за Радев така...срамвжливо кзваха по нещо.

 27. 27 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Има грешка в заглавието.

  'си' требе да се премести между 'личния' и 'фалит'

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#8] от "terminal velocity":Явно Вас някой кравар доста ви е озорил...та да рипате така....Закона за личният фалит е мярка на нормалният свят но в нашият случай с него се занимава дрОгарка(ваша) която демагогства на гърба на наистина фалирали нормални хора!Маса кредитни мошеници тайно И се надяват че тя ще ги освободи от бремето.....
  —цитат от коментар 11 на Willy Messerschmitt


  А банките - ни лук яли, ни лук мирисали. Така ли?
  Кредитните мошеници ги излъгали, а те просто проявили наивност и дали едни пари на доверие?

 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Не се знае кого има предвид Мая Манолова с този закон, защото нейно дело е Законът Ванко 1. Хубаво е да се анализира, да не би да иска да легализира Галевите, Баневи и Арабаджиеви.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "terminal velocity":

  Глупости! Никоя банка не може да преследва за дълг на родител, ако детето се е отказало от наследство. Естествено, ако искаш да придобиеш активите, поемаш и пасивите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално


  До коментар [#28] от "atmanpg":

  Вие май нищо не разбирате от банки! Рискът струва пари и се калкулира в цената на кредита. Ако този закон открива някаква възможност, някой да не си плати на банките, това, което иначе би платил, тва означва, че не банките, а всички останали ще плащат.

  Също както с циганите и ЕРПтата, ВИКатата и т.н.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Добре е проблемът да се реши. Трябва само да се внимава с лобитата за да не отидат в някоя крайност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Как проекта ще озапти заптиета??

  Ако бъде приет ЗФФЛ (закон за фалит на физическите лица), както е описан,
  и наистина банките "с удоволствие отпускат необезпечени кредити",

  банките ще имат още един вид удоволствие:
  искове срещу потребители на необезпечени кредити,
  по закон за фалит на физически лица.

  Куп кредитори така.
  Не само банки...

  Срещу едно лице.
  Срещу още едно.
  Срещу трето.
  ...

  А то, лицето "длъжник", длъжно е стоически да демонстрира добросъвестност... докато разголват личните му данни,
  запорират насущно му имущество и описват насущни движими вещи.

  За да спичели накрая, евентуално, пичалба "фалит"...

  До коментар [#23] от "atmanpg":

  Дано да мине проекта.

  Това ще озапти и банките,
  които с удоволствие отпускат необезпечени кредити.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Неутрално
 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Закъснел си, Всепроникващи ;)

  Лобисти "кредитори" умували цела година
  за да прецизират проекта закон с публикувани тук извадки.

  "Длъжниците" са основа, даденост.

  Проектът стъпва върху "длъжници" и надгражда един Свят по-хубав...
  за "кредитори".

  Поверително:
  Подай заявление по чл. 410 срещу произволно избран длъжник
  за произволна сума по твой избор ;)
  Все пак, гледай сумата да изглежда реалистична.

  Получаваш заповед издадена в твоя полза.
  Гарантирано.

  Ако внимателно произволно си избрал "длъжника",
  има милион причини Той гражданин, Тя гражданка или То
  дружество юридическо лице да фалира по отношение двуседмичен срок.
  Да не успее да спази срока.

  Може би Съобщение за "книжа" (издадена заповед) e лепнато на неподходящо място публично, вместо цивилизовано в частна пощенска кутия,
  и невинни малолетни вандали отнесли Съобщението преди да стигне до исконния адресат. Или злонамерени пълнолетни отнесли Съобщението...

  Освен това... през това време:
  адресатът "длъжник" може спокойно да ползва далече годишния си отпуск. Или да се радва на командировка.

  Имаш отличен шанс, че "длъжникът" хабер ще си нема навреме за твойта ефективна поръчка, и/или ще изпусне срока.

  Тогава настъпва звездния ти час ;)
  Държавата принудително зема.
  За тебе!
  Съзерцаваш и се наслаждаваш

  До коментар [#32] от "penetrating":

  Добре е проблемът да се реши.

  Трябва само да се внимава с лобитата
  за да не отидат в някоя крайност...

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#35] от "dnevnikar":

  Много точно описание!
  Бях свидетел и потърпевш от едно такова "уведомление" от Топлофикация, бидейки в чужбина

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK