Федералният резерв свали лихвите за пръв път от началото на кризата

Как пазарът реагира на новината - графика с движението на водещия индекс в Ню Йорк - "Дау Джонс".

© Brendan Mcdermid, Reuters

Как пазарът реагира на новината - графика с движението на водещия индекс в Ню Йорк - "Дау Джонс".Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ понижи днес водещите си лихви за първи път от 11 години, обезпокоено от световните икономически перспективи и ниската инфлация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


Централната банка на САЩ намали очаквано водещата си лихва с четвърт пункт до 2-2.25 процента.


В изявление след края на двудневното си заседание, цитирано от "Ройтерс", централната банка на САЩ посочва, че решението й идва на фона на прогнозите за развитието на глобалната икономика и на омекотения инфлационен натиск.
Според ръководството на Федералния резерв пазарът на труда в страната е силен, а икономическият растеж - умерен.


Макар решението да бе очаквано от инвеститорите, те разпродавах, което потопи индексите макар и минимално - в рамките на 1%.


Против решението за намаляване на лихвите са били двама от гласуващите - оглавяващите поделенията в Бостън и Канзас сити. И двамата ас посочили, че лихвите не трябва да се променят като са се мотивирали с това, че домакинствата харчат скромно, а безработицата се намира на близо 50-годишно дъно.


Вероятно тъкмо на обратния полюс е разбирането на президента Доналд Тръмп, който се очаква да е разочарован, че лихвите са свалени само с 25 базисни пункта, посочва "Ройтерс". Той на няколко пъти критикуваше резерва, че не допринася достатъчно администрацията в усилията й да стимулира икономическия растеж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK