"Артекс" изчисли загубите си от спирането на "Златен век" на 1.8 млн. лева

Загубите на строителната компания от спирането на тяхната сграда "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" са 1.8 млн. лева. Това се казва в съобщение от компанията до медиите.
Вчера Административен съд - София, отмени спирането на небостъргача. Решението е взето от тричленен състав и не е окончателно. То може да се обжалва пред ВАС.


Съдът приема, че нарушения има, но спирането на целия проект е прекалено тежко наказание и трябва да се спрат само отделни части от строежа.


Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда.


34-етажната сграда в софийския кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания. До спирането му се стигна, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от "Артекс" луксозни апартаменти на цени под нормалните за пазара, а това поднови съмненията на протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали.


"Златен век" беше спрян от Дирекцията за национален строителен контрол в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него.


От "Артекс" казват, че ДНСК не са имали право да спрат строежа, а след решението на съда то ще продължи, защото имат валидно разрешение да строеж.


Искаме да разберем реакцията на Борисов


Междувременно пред "Нова телевизия" от инициативния комитет, който се обяви срещу "Златен век", обявиха, че и те ще продължат с протестните си действия. "За съжаление знаехме, че заповедта, която се издава от ДНСК има своите пороци. Затова сигнализирахме веднага след нейното издаване. Това, което не очаквахме, е, че по време на самото дело от ДНСК се държаха неадекватно по защитата на собствената си заповед, каза днес пред "Нова телевизия" Войслав Тодоров от Инициативния комитет "Лозенец".


Той допълва, че дори съдът казва, че поправка "Артекс" има. "Без законовото изменение от 2017 г. е невъзможно да се тълкува разрешението за строеж. От друга страна е ясно, че ДНСК не са защитавали по никакъв начин тезата, че разрешението за строеж е изтекло", каза още Тодоров.


От Инициативен комитет "Лозенец" очакват Столична община да излезе със становище относно делото. "Искаме да разберем и реакцията на г-н Борисов, който ни стисна ръката и каза, че поправка "Артекс" няма. Сега съдът съзнателно или не осребрява "Апартаментгейт". Ние сме обнадеждени, че това е само на първа инстанция", коментира Никола Вапцаров от комитета.


ДНСК пък обяви по-късно през деня, че след като получи решението от съда и разгледа мотивите му "ще извърши анализ и преценка на необходимостта от обжалване на първоинстанционния съдебен акт".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK