Расте броят и на започнатите нови сгради, и на издадените разрешителни за строеж

Расте броят и на започнатите нови сгради, и на издадените разрешителни за строеж

© Цветелина Белутова, КапиталИ през второто тримесечие на годината продължава да расте броят на строителните разрешителни, които издават общините за жилищни сгради. При книжата за административни сгради има свиване. През периода април - юни местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1591 жилищни сгради с 8456 жилища в тях и 1 078 441 кв.м разгъната застроена площ (РЗП), на 31 административни сгради/офиси с 62 141 кв.м РЗП и на 1168 други сгради с 588 731 кв.м РЗП, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


В сравнение с второто тримесечие на 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече със 7.8%, а броят на жилищата в тях - с 3.4%, разгънатата им застроена площ - с 5.4%. Броят на издадените разрешителни за строеж на административни сгради намалява с 3.1%, докато тяхната РЗП нараства с 80.9%. Издадените разрешителните за строеж на други сгради са по-малко с 8.3%, а разгънатата им застроена площ - с 38.6%.


В сравнение с първите три месеца на годината ръстът в строителните разрешителни за жилища е двуцифрен - с 27.6%, броят на жилищата в тях - с 8%, а общата им застроена площ - с 4.4%. Издадените разрешителни за строеж на административни сгради са повече с 10.7%, докато тяхната РЗП намалява със 7.8%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистрирано нарастване с 1.7%, а при общата им застроена площ - с 5.1%.
Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив - 263, София (столица) - 237, Бургас - 147, Варна - 145, и София - 122. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 3646, Пловдив - 1279, Варна - 868, Бургас - 445, и Кърджали - 336.


Расте и броят на започналите да се строят жилищни сгради


През второто тримесечие е започнал строежът на 1 203 жилищни сгради с 5650 жилища в тях и със 725 541 кв.м обща застроена площ, на 24 административни сгради/офиси с 29 951 кв.м РЗП и на 622 други сгради с 458 304 кв.м РЗП.


В сравнение със същия период на миналата година започнатите нови жилищни сгради са повече с 6.6%, докато жилищата в тях са по-малко с 8.8%, а разгънатата им застроена площ - с 10.7%. Броят на започнатите административни сгради намалява с 4%, но тяхната РЗП нараства с 14.6%. При започнатите други видове сгради се наблюдава спад както на броя им - с 14.1%, така и на общата им застроена площ - с 16%.


Спрямо първите три месеца на годината започнатите жилищни сгради се увеличават с 38.1%, жилищата в тях - с 26.1%, а общата им застроена площ - с 15.9%. Започнатите административни сгради бележат ръст от 41.2%, но тяхната обща застроена площ е по-малко с 2.6%. Броят на започнатите други видове сгради намалява с 3.4%, а тяхната РЗП - с 20.1%.


Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: София (столица) - 272 жилищни, 5 административни и 28 други сгради; Пловдив - 155 жилищни, 3 административни и 71 други сгради; София - 120 жилищни и 33 други сгради; Варна - 112 жилищни, 4 административни и 29 други сгради; Стара Загора - 75 жилищни и 58 други сгради.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7257 Неутрално

  Примката около врата на фирмите се разхлабва

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 657 Неутрално

  естествено, демографски срив, хората нямат пари за море, банките увеличават печалбите ... криза е отвсякъде!

  любопитно е дали някой може да направи справка на цените на изповядване на новите сгради за последните две години. Да не стане като с Артекс - на 238 евра, ама маркетираме 3000 на квадрат.

  Животът е прекрасен!
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Купувай народе, че на строителите пари им трябват.😁

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5234 Весело

  Като има кой да купува ще строят

 5. 5 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Като има кой да купува ще строят
  —цитат от коментар 4 на pet_fire


  Лихвите са много ниски, отрицателни на запад.
  Тъй като при нас разрешения за строителство се взимат лесно, то много се строи и много хора инвестират пари в строителство / имоти.
  За страни с лоша демография и "стабилност" това е много опасно. Много малко камъче може да преобърне колата. Който разбрал, разбрал...

 6. 6 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 455 Неутрално

  А населението намалява ли, намалява.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Корупция!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Puck Futin
  Puck Futin
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Населението не просто намалява, а все по-голяма част от него е неработеща, необразована и въобще подхождаща към проблемите със строителството по свой си начин.
  Допълнително е ниското качество. Масово слагат газобетонни блокчета и дори гипсокартон за преградни страни. В резултат ставаш неволен участник в личния, кулинарни и сексуалния живот на съседите си.
  Но лихвите са рекорно ниски, брокерите обещават ХХХ евра гарантиран наем и народа купува. Трябват едно или две покачвания на основния лихвен процент, леко свиване на разходите на фирмите и цялата идилия ще приключи. Масово хорате имат по няколко кредита и/или лизинг и сега са на ръба да си покриват разходите.

 9. 9 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Малко са!
  Още да се строИ, и то уплътняващо... да евЕте мамата на всички квартали.

  Спокоен квартал от 4 пресечки в двете посоки с къщи, където са живели 100 човека максимум, вече живеят 400 ....
  Качеството на живот е в тиквите, но нищо! Важното е, че сме препрали едни пари, налЕ така?

 10. 10 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Народ, който превръща активите си единствено в бетон, не го чака нищо добро..

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Расте и броя на пустеещите жилища в центъра на София! Всичко, което сте коментирали е бля, бля . Проблемът е в безумно ниските имотни данъци. Претеглен през БВП в България имотните данъци у нас са 20 пъти по-ниски отколкото в ЮК.
  Там свръхзастрояване няма, няма и пустеещи апартаменти.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4081 Неутрално

  А защо някой от парламента не попита защо управляващите искат да преместят целокупното население в София? Нямат ли нужда от живеещи българи в провинцията?

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#8] от "Puck Futin":

  Това са пълни глупости. Аз строя в момента елементарна къща в провинцията. Имам архитектурен проект, строителна фирма, технически контрол и всичко се заснема и документира - изкоп, подложен бетон, основи, плоча, тухли и т.н.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Утре ще попитате защо се дотира селското стопанство.
  Имаше едно предложение за децентрализация на държавната администрация. Примерно, Министерство на земеделието в Добрич, на туризма във Варна, на екологията в Смолян и т.н.
  Да! Ама калинките от село Драгана искат апартаменти в София.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#5] от "Destino":

  Лихвите по кредитите никъде не са отрицателни. Лихвата по кредити е сума на:
  - цената на привлечените средства;
  - разходите за издръжка на кредитора, непокрити отново такси и комисиони:
  - цената на риска от непогасяване на кредита;
  - цената на капитала на кредитора.

  При нас цената на кредита е по-висока най-вече заради третия компонент. Живеем в страната на андрешковците и гнилите ябълки в съдебната система.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4081 Неутрално

  До коментар 14 от "tribiri":
  Преимущественото дотиране на зарнопроизводството (около 90" от евросубсидиите) не означава дотиране на селското стопанство.

  Не искам МЗ в Добрич, но не е логично Морска администрация да е в София.

  А че колинките от с. Драгана и те вече искат да се изместят в София означава само, че има много голям проблем в държавата. Означава, че животът вън от София е второ или третокачествен.

 17. 17 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  Не мога да ви разбера какво пак недоволствате ...
  Това са частни инвестиции, не се строи с пари от бюджета.
  По добре да дават работа и да строят в България , отколкото да си перат парите в чужбина и да ги пръскат за яхти и подобни.
  Ако се пренасити пазара, хората ще могат да си купят евтино апартамент, както стана през 2009 година

 18. 18 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Тъкмо като се пренасити пазара ще има доста жилища на достъпни цени!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK