Работодателите видяха картелно споразумение на свободния пазар за електроенергия

Работодателите видяха картелно споразумение на свободния пазар за електроенергия

© Надежда Чипева, КапиталЧетири работодателски организации сигнализираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за установено от тях картелно споразумение на свободния пазар на електроенергия. Сигналът е подаден от Асоциацията на индустриалния капитал в България с председател Васил Велев, Българската стопанска камара с председател Радосвет Радев, Българската търговско-промишлена палата с председател Цветан Симеонов и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която се ръководи от Кирил Домусчиев.


Те настояват комисията да разследва действията на група участници на свободния пазар на електрическа енергия, като според тях "с поведението си по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство". Организациите посочват 11 дружества, които били намесени в производството и продажбата на електроенергия. Това са топлофикационните дружества в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, както още "Брикел" ЕАД, ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ Марица 3.


"Електрическата енергия, произведена от гореизброените дружества, се продава на свободния пазар на електроенергия от дружеството търговец "Гранд Енерджи дистрибюшън", свързано с производителите. Следва да изтъкнем и факта, че търговецът "Гранд Енерджи дистрибюшън" по силата на договор представлява "Топлофикация София" ЕАД при продажба на електрическата енергия, произведена от когенерацията на дружеството. Наличието на свързаност между собствениците на производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара. Налице са и условия за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване чрез свързани търговци на цялото предлагано от държавните дружества – производители количество електроенергия на борсата", пише в сигнала на работодателските организациите.
От там обясняват още, че под контрола на собствениците на производствените мощности е и застрахователно дружество, което издава застрахователни полици като форма на гаранционно обезпечение при закупуване на електрическа енергия преимуществено на групата търговци, свързани с производителя. От изложените обстоятелства може да се направи обосновано предположение за наличие на недопустима концентрация по смисъла на Закона за защита на конкуренцията, подчертават от бизнеса. Пазарното поведение на въпросните участници на пазара на електрическа енергия пък създавало съмнения за наличие на картелно споразумение в следната насока.


"Гранд Енерджи дистрибюшън", Юропиън трейд оф енерджи", "Сага комодитис", "ТМ Технолоджи", "Енерджи инвест юръп" - всичките, свързани със субектите – собственици на производствените мощности, са участвали в проведени 3 тръжни сесии на Българска независима енергийна борса през периода от ноември 2018 г. до януари 2019 г., при които са търгувани предлагани от АЕЦ "Козлодуй" количества електроенергия. Всеки от изброените търговци е закупил на база на двустранен договор електрическа енергия от предложената от АЕЦ "Козлодуй", като формално по всеки от договорите е спазено ограничението в тръжната документация за закупуване на количествата. На практика цялото количество електрическа енергия, предложено по време на споменатите борсови сесии, е закупено от цитираните дружества. Проявява се ясна тенденция съществена част от електроенергията, предлагана на свободния пазар, да се закупува от изброените дружества при елиминиране на останалите търговци", пише още в сигнала.


Данните сочили, че впоследствие закупеното количество електроенергия е търгувано между горецитираните търговци на база двустранни договори. Въпросните количества електроенергия пък се продавали на клиентите при условия и цени, които заобикалят пазарния борсов механизъм.


Организациите обвиняват Националната електрическа компания (НЕК) че помага всичко това да се случи, след като е обявила търг за продажба на електроенергия, "при който предизвестено фаворизираше само един възможен купувач".


"Следователно тенденцията към концентрация се задълбочи с активното съдействие на НЕК. Настояваме да проверите и този търг", пишат организациите до КЗК.


"Изложените факти дават ясни индикации за манипулиране на свободния пазар на електроенергия и прилагане от определени субекти на непазарни търговски практики. Пряка последица от действията на икономически свързаните субекти е ограничаването на възможностите на останалите търговци на свободния пазар на електроенергия да закупуват електрическа енергия при ясни и конкурентни условия. Описаният модел на поведение на гореизброените дружества нарушава функционирането на либерализирания пазар на електроенергия. По този начин се създават условия за постоянен дефицит на електрическа енергия и непазарно формиране на цената й. Уважаеми госпожи и господа членове на Комисията за защита на конкуренцията, молим да образувате производство по реда на Закона за защита на конкуренцията и да разпоредите извършване на проверка на гореизложените факти и обстоятелства", завършват бизнес организациите.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Цялата държава е картел.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  То само там да беше картела.

 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  КЗК доста ще се поизпоти...

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1443 Весело

  При капитализЪма е така!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Там, където има кабели и тръби - винаги има монопол.

 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Весело

  Ама тия какво си мислят? Че Ковачки прави тия далавери без позволението на Началника ли? Ха-ха.
  Бойко го върна тоя от небитието, така че явно му е ценен. Какво значение имат тогава някакви предприятия и работни места?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Весело

  Който плаща повече на шефа, той ще продава и определя цената.

 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  За друго иде реч тук, но както и да е...

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darulio":

  Те всички знаят на кой колко залъка се полагат, но отвреме на време приплакват все пак са от едно котило или кадри на ДС или рожби на кадрите.

 10. 10 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ""Гранд Енерджи дистрибюшън", Юропиън трейд оф енерджи", "Сага комодитис", "ТМ Технолоджи", "Енерджи инвест юръп" - абе това са имена на български дружества които имат бизнес само в страната, защо всички си сложили английски имена?

 11. 11 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Сега се сетих, туй ревливото гелосано момче дължеше 50 млн. неустойка към държавата! После се опита да прекара през парламента законова поправка за да ги спести. Не успя само защото се размириса.
  Та какво стана? Внесе ли ги към бюджета?
  Ако не е, не виждам защо реве на държавата!

 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Киро си направи монопол във футбола. Да вземе да го разтури сам, а?!

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  Домусчиев ср/у Ковачки! Ринг - свободен! Съдия е Баце!

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  Отдавна в енергетиката се правят далавери с цените на тока и нищо по-различно не се случва

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  БГ икономиката е привидно пазарна. Има фундаментална причина за това. Кварталните магазини не променят нещата

 16. 16 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Софиянци ревете,че въздуха ви е замърсен,а държавата нехае . Четох,че от 9000 до 14000 лева на къща държавата отпусне заеми безлихвени или с малък процент лихва,за да си направят слънчеви инсталации на покривите,замърсяването ще изчезне,а излишната мазнина енергия ще отиде на свободния пазар.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  И ТЕЦ Варна се появи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  А при комунистическия монополизъм как е?

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хи-хи":

  България е уникална страна! С псевдодемокрация, псевдопазарна икономика, псевдонезависима съдебна система! Защото е населена с псевдодемократи! Жалко!

 20. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Домусчиев не ревеше когато НЕК изкупуваше от него ток на преференциалци цени а той самия си купуваше от борсата и прибираше едни хубави милиони, ама сега е много загрижен.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 21. 21 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  България е пазарна икономика, но за някои дрогаре с държавна безпомощност, пазарът е по-благосклонен.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 22. 22 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 462 Неутрално

  вервам им , тия са специалисти по картелни договорки , то и затова икономиката ни принадлежи на картела

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Така наречените "работодатели" сега ли видяха онова, което всички отдавна знаем???

 24. 24 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Кире разбра, че хич не е хубаво такива като него да са над него.
  Ковачки е яко в играта.

  "Пряка последица от действията на икономически свързаните субекти е ограничаването на възможностите на останалите търговци на свободния пазар на електроенергия да закупуват електрическа енергия при ясни и конкурентни условия."

  Преведено това значи "оставете ни САМО НИЕ да купуваме най-евтиния ток".

  Само, че си ги клатят по устав. "Картелът" изкупува евтиния ток от Козлодуй, ползва го и го продава, и после има предлагане, но на по-висока цена. И най-ниска е цената на предлагането от гореизброените ТЕЦ.
  А "хурката" си остава за НЕК. Плаща на висока цена излишен ток от ВЕИ, МИ-1 и МИ-3, а в същото време язовирите (на НЕК) преливат и ВЕЦ (на НЕК) не работят. Но всичко останало произвежда.
  А загубите са за?

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#1] от "Trolling Stones":

  Сега какво ,Марешки и АЕЦ ли да прави ,че да продава на евтини пазарни цени ...

 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ""Гранд Енерджи дистрибюшън", Юропиън трейд оф енерджи", "Сага комодитис", "ТМ Технолоджи", "Енерджи инвест юръп" - абе това са имена на български дружества които имат бизнес само в страната, защо всички си сложили английски имена?
  —цитат от коментар 10 на canuck99


  Щото тузовете "ни" с милионите и милиардите, са неолибераски трансджендер глобалисти, демек отървали са се от националното, убили са го също като съвестта си и биологичният си пол.

  мурзилка
 27. Енергото с вас както вие с работниците!
  Малко ви е!
  Още трябва!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Картел до картел в Булгаристан

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 501 Весело

  Ами дрогарете „работодатели” да се обърнат към гассударя си Меди Доганович - той назачава и „търговците” на тока. Нищо страшно прехвърля едни пари от единия джоб в другия. Митко Гестапото и той може да им свърши работа... Жалка история.

 30. 30 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Да, при свободния пазар неминуемо има пазарни провали. Затова и в капиталистическите общества трябва да съществува държавата - нейната роля е да коригира тези пазарни провали. Проста нашата държава не работи в нито едно отношение, та си я караме с мутра начело и неефикасна пазарна среда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK