Законопроект пази авторитета на виното с ограничения за лозята

Законопроект пази авторитета на виното с ограничения за лозята

© Надежда Чипева, КапиталПроект на нов Закон за виното и спиртните напитки ограничава засаждането на нови лозя до 1% от съществуващите през предходната. Въвеждат се и специални правила, по които ще се издават разрешенията за нови лози.


Това се вижда от проекта, публикуван за обществено обсъждане от министерствата на земеделието и на икономиката.


Причината да предложат изцяло нов нормативен документ е фактът, че разпоредбите от предишния не отговарят изцяло на европейските регламенти и държавата може да бъде глобена от Брюксел.
Законът, ако бъде приет, ще ограничи засаждането на нови лозя до 1% от засадените с лозя площи към 31 юли на предходната година. Така според мотивите ще се запазят качеството и авторитетът на вината, произвеждани в целия Европейския съюз. като правилата за прилагането му са изготвени така, че да осигурят прозрачна, справедлива и навременно функционираща система, адаптирана към нуждите на лозаро-винарския сектор. Периодът на действие на разрешителния режим за лозови насаждения в Европейския съюз, към който се присъединява България, е от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2030 г.


Проектозаконът забранява създаване на насаждения с винени сортове лози без издадено разрешение и задължава производителите да изкореняват за своя сметка площите, засадени с лозя без разрешение. Те ще имат четири месеца да изпълнят такава заповед на Изпълнителната агенция за лозата и виното, но ще могат да я обжалват в съда. Ако производител не изкорени сам незаконните насаждения, това ще прави държавата, но за негова сметка, се казва в текстовете на проекта.


Тези ограничения не се отнасят за хората, които ще произвеждат вино за лични нужди.


За засаждане, презасаждане или присаждане за целите на винопроизводството могат да се използват само класифицирани винени сортове лози, се казва в закона.


Според текстовете ограниченията ще допринесат за организираното нарастване на размера на лозовите насаждения и ще премахнат опасността от прекомерно предлагане на лозаро-винарски продукти, предвид пазарните перспективи за тях,. Ще се избегне рискът и от значително обезценяване на определено защитено наименование за произход или защитено географско указание.


Основните социално-икономически разходи са свързани с повишените разходи за извършване на административни услуги. Таксите за тези услуги не са актуализирани от приемането на тарифата. Междувременно стойностите на редица от елементите, определящи размера на таксите, са се увеличили. Това увеличение се поема от държавата чрез предоставяне на допълнителни бюджетни субсидии на институциите, отговорни за предоставянето на тези услуги. Тези субсидии са в приблизителен общ годишен размер на около 43 хил. лева. С приемане на предвидените изменения този разход ще бъде разпределен между производителите, на които се предоставят тези услуги. Не се очаква това да доведе до съществена финансова тежест за тях. Освен това по този начин се избягва неоправданото негативно финансово въздействие върху държавния бюджет за сметка на получателите на административни услуги, се казва в мотивите.


През 2018 година площите с лозови насаждения в земеделските стопанствата са 50 727 хектара, като от тях 31 320 ха са реколтирани, сочат данните на Министерството на земеделието. Делът на реколтираните площи с червени винени сортове е 61%. Около 5% от площите в стопанствата са млади, невстъпили в плододаване лозя. Неподдържаните лозя, както и тези на маломерни и разпокъсани парцели извън земеделските стопанства, са 13 673 ха. Така общо площите с лозя в България през 2018 г. са 64 400 хектара. Регистрираните в Лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), площи със сортове, подходящи за вина със защитено наименование за произход (ЗНП), са 16 676 ха, за вина със защитено географско указание (ЗГУ) – 21 636 ха, и за други вина – 22 935 ха.

Коментари (37)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Пуйката
    Пуйката
    Рейтинг: 1066 Неутрално

    След козите, след свинете сега подхванаха и гроздето. Искат да унищожат земеделието и селското стопанство и ни подготвят за як внос от чуждите концерни. Така е в ЕССР-ето. Може и малко мангусти от меркеловите да пратят, за цвят, дет се вика...

  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3634 Неутрално

    За засаждане, презасаждане или присаждане за целите на винопроизводството могат да се използват само класифицирани винени сортове лози, се казва в закона.
    _______________
    Ми те хората си селектират и си споделят сами качествени лозя, не им трябват генно изродени сортове и класифицирани от корпорации!
    Интересно кога от ЦК на ЛИберастите ще спуснат директива за изкореняване на лозята заради нова чума или нещо такова!?

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на dark'star
    dark'star
    Рейтинг: 2432 Неутрално

    Няма да садим лози, няма да въдим прасета = гарантирано от ГЕРБ

    КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  4. 4 Профил на trial_jezz
    trial_jezz
    Рейтинг: 612 Гневно

    Мдаа...виждам, че преходът към планова икономика върви отлично! На печелившите - честито!

    #EUssr

    “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
  5. 5 Профил на zhivko6461
    zhivko6461
    Рейтинг: 1603 Неутрално

    За засаждане, презасаждане или присаждане за целите на винопроизводството могат да се използват само класифицирани винени сортове лози, се казва в закона._______________Ми те хората си селектират и си споделят сами качествени лозя, не им трябват генно изродени сортове и класифицирани от корпорации! Интересно кога от ЦК на ЛИберастите ще спуснат директива за изкореняване на лозята заради нова чума или нещо такова!?
    —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

    Вероятно прецизират текста, съобразявайки се с провала на подобно мероприятие, проведено по идея на ЦК на КПСС през периода на перестройката.

  6. 6 Профил на Депутат 241
    Депутат 241
    Рейтинг: 4026 Неутрално

    Това е за промишленото винопроизводство.
    Асмите на двора, дето стигат до моя балкон и включително до съседите на третия етаж, не само правят хубава сянка през лятото, но дават грозде за 300 литра вино!
    Хайде да видим ЕС как ще го администрира и класифицира!

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  7. 7 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3088 Неутрално

    Стара индианска рецепта за производство на уиски:
    Вода от Мисури.
    Спирт
    Червен пипер
    Стрихинин
    Тютюн
    Сапун
    Трева за цвят.
    Съставките са в определен% за определяне на вкуса, цвета и въздействието спрямо консуматора.

  8. 8 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 2060 Неутрално

    Щом това е изрично регламентирано -
    "Тези ограничения не се отнасят за хората, които ще произвеждат вино за лични нужди.",
    нямам конкретно мнение по въпроса.

    Бог да благослови Америка за България!
  9. 9
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  10. 10 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 4264 Неутрално

    Добре, че за сега, не са посегнали на личните, за домашно ползване лозя. Ама с тоя акъл, знае ли човек? Първо - домашното свинско,, после - домашното вино, накрая и домашната ракия! Колко му е за поредната идиотия?

  11. 11 Профил на Мартин Ганев
    Мартин Ганев
    Рейтинг: 13 Неутрално

    Браво! ХАйде да забраним ръста на индустрията, на населението, на останалата част от селското стопанство и пр. Пореден безумен лобизъм!

  12. 12 Профил на tedy21
    tedy21
    Рейтинг: 12 Неутрално

    Майка ми всяка година взема семена или разсад за домати от специализиран магазин за това. Нямат никакъв вкус, макар че са домашни. Семената са вносни, май холандски. До това лято - отгледа най- вкусните розови домати, не съм яла такива домати поне от 10 години. Когато ги опитах ядох поне 5 дена само сирене и домат, толкова вкусни. Когато я попитах откъде е взела семената, тя ми каза че не са от магазин, а от възрастна жена, която си е запазила в домашни условия семена от старите български семена за розови домати. Същото се отнася и за зелето, а сега и за гроздето. Ще пием вносни химии за 20лв. литъра от Лидъл.

  13. 13 Профил на famousandco
    famousandco
    Рейтинг: 716 Неутрално

    Поредния лобистки проект, който цели да премахне конкуренцията и развитието, запазвайки територията само за избрани. Безконтролната власт води до това - забрана за всеки, който може да наруши статуквото и бетониране на превзелите сектора. Гледаме го този филм всеки ден и навсякъде. Мачкане, забрани, рестрикции, ограничения. После се чудим защо нищо не се развива в икономиката ни. Ще се забрани и отглеждането на традиционните български сортове за сметка на лицензирани и одобрени.

    Интересно защо въобще имаме държавна администрация? Защо въобще се обсъждат подобни мерки? Какво се очаква да се случи в земеделието и животновъдството при такава държавна политика и отношение към селската стопанство? Що за хора управляват и взимат решенията в страната, няма ли вече нормални?

  14. 14
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1058 Разстроено

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1058 Весело

    Добре, че за сега, не са посегнали на личните, за домашно ползване лозя. Ама с тоя акъл, знае ли човек? Първо - домашното свинско,, после - домашното вино, накрая и домашната ракия! Колко му е за поредната идиотия?
    —цитат от коментар 10 на Vlado Nikolov


    Домашния секс?!?


    До коментар [#10] от "Vlado Nikolov":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  16. 16 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3687 Неутрално

    Mоля? На това му се казва “защита на авторитета на виното”? Това е подигравка, направо гавра! Името му е задушаване на конкуренцията!

    Мърфи е оптимист!
  17. 17 Профил на tedy21
    tedy21
    Рейтинг: 12 Неутрално

    До коментар [#13] от "famousandco":

    През 1999 наследихме 20 декара лозе, баща ми започна да ги гледа с голям мерак, а и не само той , целият масив от лозя се обработваше от дребни стопани - кой 5 , кой 10 декара, дори си бяха организирали съвместна охрана. Първата година надмина очакванията, добивът беше отличен, печалбата огромна за онези години. Баща ми започна да прави планове за обновяване на лозето. Всичко свърши следващата година, когато се появиха мутрите от местните винпроми, още си спомням един известен бивш футболист как опря пистолет в главата на един човек, който отказваше да даде продукцията си на безценица. Ние я дадохме, получихме парите си чак след 9-10 месеца, а някои дори не си получиха парите. Отказахме се и продадохме лозето, сега никой не го обработва.

  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11959 Неутрално

    Нормално, в регистрираните райони във Франция е забранено и да се поливат лозята.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на trial_jezz
    trial_jezz
    Рейтинг: 612 Неутрално

    @Авторката:

    "Това се вижда от проекта, публикуван за обществено обсъждане от министерствата на земеделието и на икономиката."

    Като се вижда това, защо не споделите линк, да отидем и да го обсъдим и ние?
    Не че не го намерих, но все пак:

    https://www.mi.government.bg/bg/discussion-news/proekt-na-zakon-za-vinoto-i-spirtnite-napitki-3783-m268-a0-1.html

    “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
  20. 20 Профил на espresso
    espresso
    Рейтинг: 912 Неутрално

    Имаше птичи грип, отшумя, но домашните кокошки практически изчезнаха заради въведените - и неотменени - мерки за контрол. Лудата крава, африканската чума, епидемиите отминават, мерките остават.
    По лозята контролът също се затяга - да не би частните стопани с тяхното евтино грозде да конкурират индустриалното винопроизводство. Сякаш нещо би могло да навреди на авторитета на винпром Карнобат или Пещера - че то продукцията на Цар Киро има повече авторитет от тяхната.
    Ако действително искаха някакъв контрол на качеството, щяха да контролират именно качеството, а не размера на новите лозя. Ако качеството действително беше приоритет, проектозаконът щеше да е нещо от типа "субсидии за качествени сортове, ограничения за некачествени" - а не обща забрана за нови насаждения.
    Плитка работа. Гербаджийска, толкова си могат.

  21. 21 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 2330 Любопитно

    Такива дивотии нямаше дори по времената на СССР!

    В Русия съм! В Русия съм!
  22. 22 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 1855 Неутрално

    След козите, след свинете сега подхванаха и гроздето. Искат да унищожат земеделието и селското стопанство...
    —цитат от коментар 1 на Пуйката

    Мдаа...виждам, че преходът към планова икономика върви отлично! На печелившите - честито!#EUssr
    —цитат от коментар 4 на trial_jezz

    Браво! ХАйде да забраним ръста на индустрията, на населението, на останалата част от селското стопанство и пр. Пореден безумен лобизъм!
    —цитат от коментар 11 на Мартин Ганев


    Въобще не знаете за какво говорите. Къде го видяхте този ръст?

    Когато влизахме в ЕС през 2007 там вече действаха квоти за лозята въведени десетилетия по-рано заради свръхпроизводство. Ние декларирахме 135 000 хектара с потенциал за развитие до 150 000 хектара. Уговорката беше с колкото площи влезем толкова да останем. Тогава сума хора се разпискаха, че ЕС иска да ни унищожи. Добре, ама след няколко години измерване, броене и картографиране се оказа, че всъщност реалните лозя са около 70 000 хектара с потенциал да бъдат 80 000, което се прие за горна граница. Всичко останало беше почти загинали и неподдържани лозя, а по Черноморието даже бяха престанали да бъдат лозя, ами върху тях се бяха появили хотели.

    Девет години по-късно през 2016, когато ЕС приеха правилото за този 1 процент, се оказа, че все още не можем да си напълним квотата - лозята бяха намалели до 70 000 ха, а имахме право на 80 000 (според тогавашните твърдения на Агенцията за лозата и виното).

    След още 3 години - сега през 2019 според статията лозята вече са намалели до малко над 50 000 ха с потенциал до 64 000.

    Е, къде го виждате този ръст? Как ни унищожава ЕС, след като не можем да напълним дори това, което ни дават?

    * * *
    Същата работа беше и с млякото. Имаше свръхпроизводство през 90, ЕС въведе квоти, при нашето влизане всички идиоти пищяха, че ЕС иска да ни затрие селското стопанство... а след няколко години се оказа, че трайно произвеждаме едва 60-65% от квотата и не можем да задоволим дори вътрешния пазар.

    Когато премахнаха квотите за мляко през 2015 какво се промени? Промени се това, че страните с потенциал увеличиха производството, съответно се увеличи и вносът на мляко. Ние все така си произвеждаме малко. И не само е малко, а дори намалява - броят на млечните крави непрекъснато спада от 2013 насам, въпреки че вече 4 години няма квоти.

    Вие си мразете ЕС, щом ви харесва, но недейте да дрънкате измишльотини!

  23. 23 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 1855 Неутрално

    ... през 2016, когато ЕС приеха правилото за този 1 процент, се оказа, че все още не можем да си напълним квотата - лозята бяха намалели до 70 000 ха...
    —цитат от коментар 22 на tamada


    Грешка от недоглеждане. През 2016 бяха намалели до 60 000.

  24. 24 Профил на Deadpudding
    Deadpudding
    Рейтинг: 606 Неутрално

    И ето заради такъв вид корупция изразена в лобизъм сме бедни. Щото нещеш ли конкуренцията е лошо нещо. А без качествено правораздаване да я контрира ще продължаваме да сме бедни.

    This is the place where puddings die.
  25. 25 Профил на Дедо Крум
    Дедо Крум
    Рейтинг: 1450 Неутрално

    Копелета, не е ли време Помпиерът да бега към Испания под вънкашност чужда и под име ново?

    Дедо Крум
  26. 26 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1091 Неутрално

    Коедата отиде на кино. Няма да има свинско, няма да има и винце аман

  27. 27 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2137 Неутрално

    До коментар [#20] от "espresso":

    Те и не твърдят, че целта е контрол на качеството. И както виждаш, нищо не пише за 15-те реколти, изкарвани от едно буре.

  28. 28 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 4264 Весело

    До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Като нищо! Ни акъл им пречи, ни образование! 🤣🤣🤣

  29. 29 Профил на Онуфри
    Онуфри
    Рейтинг: 1028 Весело

    Такива дивотии нямаше дори по времената на СССР!
    —цитат от коментар 21 на Веселин Дечев


    Дивотии по времената на СССР ?

    Не мое да бъде !

    Сериозно ли бре алкаш е имало дивотии по времето на сесесерето ?

    : )

    Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
  30. 30 Профил на rossen4i4o
    rossen4i4o
    Рейтинг: 443 Неутрално

    и не , това не са олигарси , а радетели за законност в територията

  31. 31 Профил на rossen4i4o
    rossen4i4o
    Рейтинг: 443 Неутрално

    и не , това не са олигарси , а радетели за законност в територията

  32. 32 Профил на rossen4i4o
    rossen4i4o
    Рейтинг: 443 Неутрално

    и не , това не са олигарси , а радетели за законност в територията

  33. 33 Профил на rossen4i4o
    rossen4i4o
    Рейтинг: 443 Неутрално

    и не , това не са олигарси , а радетели за законност в територията

  34. 34 Профил на rossen4i4o
    rossen4i4o
    Рейтинг: 443 Неутрално

    опс , не много умна технология

  35. 35 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1606 Неутрално

    Щом европейските винопроизводители са стигнали до там със закон да им пазят авторитета, значи работата съвсем е изпусната.
    Да, има добри, истински европейски (и български също) вина, има и много боклуци.
    За мен едно от големите разочарования в България са Братя Минкови и Дамяница.
    Тия наистина май бяха повярвали на оня тъпънар Маргарит, че всичко било маркетинг и нямало значение какво ще сложиш в бутилката.
    Е, аз от тия повече не кусвам.
    Да наложиш бранд и след това в същите етикети да слагаш боклуци и то когато става въпрос за вино е простотия.

  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  37. 37 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4204 Неутрално

    "...Причината да предложат изцяло нов нормативен документ е фактът, че разпоредбите от предишния не отговарят изцяло на европейските регламенти и държавата може да бъде глобена от Брюксел. ..."

    Г-жо Геловска, вместо да ни казвате кое отговаря на европейските регламенти, и кое не, защо не ни ги публикувате?

    Ние сме чували единствено за недоволството на Брюксел за отказа на тиквите от ГЕРБ да направят съдебна реформа, но не и за някакви си лозя, проценти и т.н.

    Уверен съм, че ГЕРБ отново се опитват да ограничат конкуренцията от малкителозови ферми, за да могат да пробутват бълвочите на големите винпроми от по 5 лв, наречени вина!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK