Учени повишиха антиоксидантните качества на бирата с добавяне на виолетка и латинка

Учени повишиха антиоксидантните качества на бирата с добавяне на виолетка и латинка

© PixabayЕкип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха експериментална разработка на бири с добавени екстракти от виолетка и латинка по време на конференция на Българското дружество по хранене и диететика във Варна.


Проф. д-р Габриела Маринов и доц. д-р Силвия Милева са автори на иновативното изследване с участието на гл. асистент Ива Томова. Разработката разкрива как включването на ядливи цветя в пивоварния процес може да повиши антиоксидантната активност на пивото. Именно антиоксидантите защитават човешкото тяло от свободните радикали, като ги обезвреждат, преди да са нанесли поражения. Укрепват имунната система, забавят стареенето и предпазват от някои сериозни здравословни проблеми.


"Цветята са източник на антиоксиданти, влакнини, витамини и минерали. Полезните им свойства са познати на хората още от древността. Това е причината да експериментираме с добавяне на екстракти от виолетка и латинка по време на пивоварния процес. Целта беше да се пoвиши антиоксидантният капацитет на напитката и освен удоволствието, което носи, да има допълнителен благотворен ефект", отбеляза Силвия Милева.
При проведените опити добавянето на екстракт от виолетка е довело до значително повишение в съдържанието на полифеноли в готовото пиво с 25 до 32% спрямо традиционната бира, на антицианогени с 90% и слабо повишение на флавоноиди с 3 до 6%.


Прибавянето на екстракт също е довело до повишаване на съдържанието на полифенолите в експерименталната бира с 15-17 %, на антицианогените - с 86-90%, и на флавоноидите - с 3-4%.


"Наблюдавахме увеличение в различна степен на основните показатели, свързани с антиоксидантния капацитет на пивото, при всички опити с посочените екстракти. Най-ниска степен на увеличение имаше при флавoноидите, а най-висока – при антоцианогените. Съдържанието на полифеноли в готовото пиво също се повиши. Като цяло антиоксидантната активност на пивото (изразена като еквивалент на витамин С mmol/l) се увеличи с 38 до 55%, което се смята за много добър резултат", коментира проф. Габриела Маринова, цитирана в съобщение до медиите.


В него се цитират експерти, които твърдят, че получените пива са с добра дегустационна оценка. Бирите са светли, бистри, с чист вкус и хармонична горчивина. Пивото, съдържащо екстракт от виолетка, има изразен аромат на трева, а това, съдържащо латинка - изразен плодов аромат. Бирата с латинка е с по-добра дегустационна оценка от тази с виолетка. Добавянето на тези цветя не влияе върху горчивината на пивото.


В изследването, проведено в лабораторни условия съгласно съществуващите международни стандарти, са използвани специално подбрани щамове пивни дрожди от колекцията на института. Екстрактите от цветята са добавени към пивната мъст преди главната ферментация. Проследени са основните показатели, отразяващи физиологичната и ферментационната активност на дрождите.


Пивната мъст и готовото пиво са анализирани по основни физико-химични показатели: екстракт, рН, цвят, горчивина, полифеноли, антоцианогени, флавоноиди и др. Бирите с екстракт от виолетка и латинка при щам 80 демонстрират най-високи нива на полифеноли и антоцианогени. При пивото с виолетки антиоксидантната активност показва 47-55% увеличение, а при добавянето на латинка – 38-40% увеличение. Във всички етапи на изследването като база за сравнение са използвани показателите на традиционни светли бири със 100% ечемичен малц.


Учените смятат, че добавянето на ядливи цветя към бирата дава възможност за подобряване на функционалните свойства на пивото и отваря врати за нови видове бира с отлична органолептика и полезни ефекти, когато се пие с мярка и в добра компания.


Екстрактите от виолетка и латинка, използвани в проекта на института, са предоставени от Университета по хранителни технологии, Пловдив.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  И защо трябва да пием билки с бирата ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Весело

  Браво, да живей...

  www.commcrime.blogspot.com
 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  И защо трябва да пием билки с бирата ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  а хмела какво е ?

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Добър маркетингов трик!
  Добре че винаги се намират така наречени учени които са на разположение наукообразно да облекат всяка пивоворска стратегия!!!

 5. 5 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  че той и хмелът е билка..какво лошо има..да се усъвършенства...и ний да дадем нещо на света.

  www.commcrime.blogspot.com
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  Нищо не е това!
  Учени от Пернишкия университет за технологии и качество на алкохола (П.У.Т.К.А.) са прибавили в бирата екстракт от пържена цаца, което е увеличило с 8% консумацията и с 15% оригванията.
  В момента работят с флуидни субстанции от кебабчета...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Това ми напомня за молекулярна кухня ;)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  "Проф. д-р Габриела Маринов и доц. д-р Силвия Милева са автори на иновативното изследване с участието на гл. асистент Ива Томова."

  Моите безкрайни уважение към дамите и техният изключителен труд, но аз доколкото знам, бирата трябва да се прави само и единствено от три съставки:
  Вода, ечемик и хмел.
  Всякакви други напитки, съдържащи горепосочената троица и допънителни добавки от рода на спирт, латинка, ягода, череша, бира, лимон, диня, беладона или магарешки бодил, вече не е бира, а някаква напитка, която може да бъде наречена с каквото и да е име, стига това да не "бира".

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Това вече си е сериозно изобретение.
  Достойно за широко международно призвание.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Така вече бирата става полезна :)

  Хем пиеш бира, хем се лекуваш :)

 11. 11 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Най-добрите мезета за бира се продават легално в Холандия.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 12. 12 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И защо трябва да пием билки с бирата ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  За отслабване.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 13. 13 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Моите безкрайни уважение към дамите и техният изключителен труд, но аз доколкото знам, бирата трябва да се прави само и единствено от три съставки:Вода, ечемик и хмел.
  —цитат от коментар 8 на Molossian

  А мая може ли да слагаме?

 14. 14 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1544 Весело

  Така вече бирата става полезна :)Хем пиеш бира, хем се лекуваш :)
  —цитат от коментар 10 на realguru


  ...... и колкотоповече пиеш, толкова по-здрав ставаш:))

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Весело

  Ако добавят вътре аспирин и два три антибиотика и нещо за високо кръвно , направо ще стане "пенкилер" и лекари и баячки безработни...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Весело

  Най-добрите мезета за бира се продават легално в Холандия.
  —цитат от коментар 11 на Trolling Stones


  Тц, тези мезета са за самостоятелна консумация. противопоказни са с алкохол - може да стане голяма беля. Пише си го на листовките в магазините за 'мезета"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 567 Весело

  Който пие бира той не умира

 18. 18 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Оххх, ожаднях!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 19. 19 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 471 Весело

  Ей, съсипаха я тази държава...

  The man on the Moon
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  И бирата развалиха с тези плодови аромати. Ами пийте си плодов сок, бе.

 21. 21 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Все ми е тая с какво смесват бирата , стига да е ясно обявено на етикета . "Всеки влак си има пътници " и за всеки бъркоч може да се намерят клиенти . Ама крайно време е да се въведе стандарт за чистотата на бирата като закона в Германия от стотици години , или стандарта "Стара планина" при месните продукти . А не да си купиш "бира" , а то било Фанта Кукуруз !

 22. 22 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 128 Неутрално

  Ауууу, биричка с виолетка и латинка! Ще давам и на детето.

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  нема нушда да се пувишават качесвата й, дустатачно е да не се расвалят .

 24. 24 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#8] от "Molossian":

  ,,Бирата има най-старата записана рецепта в света. Древните египтяни първи са документирали процеса на варене върху папирусни свитъци от около 5 000 пр.н.е. В тези първи бири са добавяни неща като фурми, нарове и местни билки .....''

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Весело

  И запомнете! Не се дебелее от бирата, а от мезетата към нея.

 26. 26 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Molossian":,,Бирата има най-старата записана рецепта в света. Древните египтяни първи са документирали процеса на варене върху папирусни свитъци от около 5 000 пр.н.е. В тези първи бири са добавяни неща като фурми, нарове и местни билки .....''
  —цитат от коментар 24 на Nelumbo


  Преди години една медия твърдеше, че намерили древеноегипетски текст, който предупреждава гражданите да не прекаляват с алкохола, защото можело да не си спомнят какви са ги вършили и приказвали.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Весело

  .... А не да си купиш "бира" , а то било Фанта Кукуруз ! ....
  —цитат от коментар 21 на Dankol

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1223 Весело

  Защо развалят хубавата бира с глупости?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Става и с антиоксидантна паста за кюмбе “щъркел”. Гарантирано ще е антибира. Може и антиоксидантна да стане...

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Виолетка и Латинка са ОК. Ако дойдат още Маргаритка и Лилия, минавам направо на водка.

 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  тя българската бира и без това няма албумин и като конска м..ка,, барем я направят малко по-пивка.

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Сега остава пивовари да купят технологията от института и да предлагат новата бира на пазара. В рекламата ще вкарат как се изпъват бръчки, изчезват бирените коремчета и ще изтрепят рибата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Райнхайтсгебот регулира производаството на Баварска, по късно Германска бира от 16 век, досега. Дрождите не са били познати - затова само вода, ечемик, хмел. След откритията на Пастьор и др., се приемат. Когато Германия влиза в ЕС, всички добавки се приемат за ВНОСНИТЕ бири, но не за ГЕРМАНСКИТЕ. Другото е въпрос на вкус, реклама и печалби.

  roo
 34. 34 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  И все пак чешката бира е най-добра!

 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#33] от "babyroo":

  а в наште бири дали и колко хмел има имаш ли претстава? не касвам ништо само питам.

 36. 36 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Наши бири не пия по здравословни причини. Вие си ги пийте, особено от големи PET бутилки.

  roo
 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Всички знаят, че това става с 50 грама водка в бирата.

 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5075 Неутрално
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Хм!
  Бира с виолетки.
  Отврат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Весело

  Що ли се сещам за професор Денев и "Човешкият организъм - съвкупност от клетки"...

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Ми и корен от глухарче да сложат. Иии...е от блатен аир......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK