Учени повишиха антиоксидантните качества на бирата с добавяне на виолетка и латинка

Учени повишиха антиоксидантните качества на бирата с добавяне на виолетка и латинка

© Pixabay



Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха експериментална разработка на бири с добавени екстракти от виолетка и латинка по време на конференция на Българското дружество по хранене и диететика във Варна.


Проф. д-р Габриела Маринов и доц. д-р Силвия Милева са автори на иновативното изследване с участието на гл. асистент Ива Томова. Разработката разкрива как включването на ядливи цветя в пивоварния процес може да повиши антиоксидантната активност на пивото. Именно антиоксидантите защитават човешкото тяло от свободните радикали, като ги обезвреждат, преди да са нанесли поражения. Укрепват имунната система, забавят стареенето и предпазват от някои сериозни здравословни проблеми.


"Цветята са източник на антиоксиданти, влакнини, витамини и минерали. Полезните им свойства са познати на хората още от древността. Това е причината да експериментираме с добавяне на екстракти от виолетка и латинка по време на пивоварния процес. Целта беше да се пoвиши антиоксидантният капацитет на напитката и освен удоволствието, което носи, да има допълнителен благотворен ефект", отбеляза Силвия Милева.




При проведените опити добавянето на екстракт от виолетка е довело до значително повишение в съдържанието на полифеноли в готовото пиво с 25 до 32% спрямо традиционната бира, на антицианогени с 90% и слабо повишение на флавоноиди с 3 до 6%.


Прибавянето на екстракт също е довело до повишаване на съдържанието на полифенолите в експерименталната бира с 15-17 %, на антицианогените - с 86-90%, и на флавоноидите - с 3-4%.


"Наблюдавахме увеличение в различна степен на основните показатели, свързани с антиоксидантния капацитет на пивото, при всички опити с посочените екстракти. Най-ниска степен на увеличение имаше при флавoноидите, а най-висока – при антоцианогените. Съдържанието на полифеноли в готовото пиво също се повиши. Като цяло антиоксидантната активност на пивото (изразена като еквивалент на витамин С mmol/l) се увеличи с 38 до 55%, което се смята за много добър резултат", коментира проф. Габриела Маринова, цитирана в съобщение до медиите.


В него се цитират експерти, които твърдят, че получените пива са с добра дегустационна оценка. Бирите са светли, бистри, с чист вкус и хармонична горчивина. Пивото, съдържащо екстракт от виолетка, има изразен аромат на трева, а това, съдържащо латинка - изразен плодов аромат. Бирата с латинка е с по-добра дегустационна оценка от тази с виолетка. Добавянето на тези цветя не влияе върху горчивината на пивото.


В изследването, проведено в лабораторни условия съгласно съществуващите международни стандарти, са използвани специално подбрани щамове пивни дрожди от колекцията на института. Екстрактите от цветята са добавени към пивната мъст преди главната ферментация. Проследени са основните показатели, отразяващи физиологичната и ферментационната активност на дрождите.


Пивната мъст и готовото пиво са анализирани по основни физико-химични показатели: екстракт, рН, цвят, горчивина, полифеноли, антоцианогени, флавоноиди и др. Бирите с екстракт от виолетка и латинка при щам 80 демонстрират най-високи нива на полифеноли и антоцианогени. При пивото с виолетки антиоксидантната активност показва 47-55% увеличение, а при добавянето на латинка – 38-40% увеличение. Във всички етапи на изследването като база за сравнение са използвани показателите на традиционни светли бири със 100% ечемичен малц.


Учените смятат, че добавянето на ядливи цветя към бирата дава възможност за подобряване на функционалните свойства на пивото и отваря врати за нови видове бира с отлична органолептика и полезни ефекти, когато се пие с мярка и в добра компания.


Екстрактите от виолетка и латинка, използвани в проекта на института, са предоставени от Университета по хранителни технологии, Пловдив.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8450 Любопитно

    И защо трябва да пием билки с бирата ?

    karabastun1@abv.bg
  2. 2 Профил на Торбалан
    Торбалан
    Рейтинг: 514 Весело

    Браво, да живей...

    www.commcrime.blogspot.com
  3. 3 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 858 Неутрално

    И защо трябва да пием билки с бирата ?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    а хмела какво е ?

    Pure Chewing Satisfaction
  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2750 Неутрално

    Добър маркетингов трик!
    Добре че винаги се намират така наречени учени които са на разположение наукообразно да облекат всяка пивоворска стратегия!!!

  5. 5 Профил на Торбалан
    Торбалан
    Рейтинг: 514 Весело

    До коментар [#1] от "karabastun":

    че той и хмелът е билка..какво лошо има..да се усъвършенства...и ний да дадем нещо на света.

    www.commcrime.blogspot.com
  6. 6 Профил на Депутат 241
    Депутат 241
    Рейтинг: 2941 Неутрално

    Нищо не е това!
    Учени от Пернишкия университет за технологии и качество на алкохола (П.У.Т.К.А.) са прибавили в бирата екстракт от пържена цаца, което е увеличило с 8% консумацията и с 15% оригванията.
    В момента работят с флуидни субстанции от кебабчета...

    “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
  7. 7 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10370 Неутрално

    Това ми напомня за молекулярна кухня ;)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1684 Неутрално

    "Проф. д-р Габриела Маринов и доц. д-р Силвия Милева са автори на иновативното изследване с участието на гл. асистент Ива Томова."

    Моите безкрайни уважение към дамите и техният изключителен труд, но аз доколкото знам, бирата трябва да се прави само и единствено от три съставки:
    Вода, ечемик и хмел.
    Всякакви други напитки, съдържащи горепосочената троица и допънителни добавки от рода на спирт, латинка, ягода, череша, бира, лимон, диня, беладона или магарешки бодил, вече не е бира, а някаква напитка, която може да бъде наречена с каквото и да е име, стига това да не "бира".

    Panta rhei....
  9. 9 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1684 Неутрално

    До коментар [#6] от "Депутат 241":

    Това вече си е сериозно изобретение.
    Достойно за широко международно призвание.

    Panta rhei....
  10. 10 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 2703 Неутрално

    Така вече бирата става полезна :)

    Хем пиеш бира, хем се лекуваш :)

  11. 11 Профил на Mr  Punch
    Mr Punch
    Рейтинг: 1731 Неутрално

    Най-добрите мезета за бира се продават легално в Холандия.

    "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
  12. 12 Профил на Mr  Punch
    Mr Punch
    Рейтинг: 1731 Неутрално

    И защо трябва да пием билки с бирата ?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    За отслабване.

    "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
  13. 13 Профил на Даниел Панев
    Даниел Панев
    Рейтинг: 583 Любопитно

    Моите безкрайни уважение към дамите и техният изключителен труд, но аз доколкото знам, бирата трябва да се прави само и единствено от три съставки:Вода, ечемик и хмел.
    —цитат от коментар 8 на Molossian

    А мая може ли да слагаме?

  14. 14 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1870 Весело

    Така вече бирата става полезна :)Хем пиеш бира, хем се лекуваш :)
    —цитат от коментар 10 на realguru


    ...... и колкотоповече пиеш, толкова по-здрав ставаш:))

  15. 15 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3454 Весело

    Ако добавят вътре аспирин и два три антибиотика и нещо за високо кръвно , направо ще стане "пенкилер" и лекари и баячки безработни...

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  16. 16 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3454 Весело

    Най-добрите мезета за бира се продават легално в Холандия.
    —цитат от коментар 11 на Trolling Stones


    Тц, тези мезета са за самостоятелна консумация. противопоказни са с алкохол - може да стане голяма беля. Пише си го на листовките в магазините за 'мезета"

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  17. 17 Профил на пасъм
    пасъм
    Рейтинг: 509 Весело

    Който пие бира той не умира

  18. 18 Профил на pm
    pm
    Рейтинг: 536 Неутрално

    Оххх, ожаднях!

    "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
  19. 19 Профил на Yulian Evtimov
    Yulian Evtimov
    Рейтинг: 457 Весело

    Ей, съсипаха я тази държава...

    The man on the Moon
  20. 20 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8121 Неутрално

    И бирата развалиха с тези плодови аромати. Ами пийте си плодов сок, бе.

  21. 21 Профил на Dankol
    Dankol
    Рейтинг: 700 Неутрално

    Все ми е тая с какво смесват бирата , стига да е ясно обявено на етикета . "Всеки влак си има пътници " и за всеки бъркоч може да се намерят клиенти . Ама крайно време е да се въведе стандарт за чистотата на бирата като закона в Германия от стотици години , или стандарта "Стара планина" при месните продукти . А не да си купиш "бира" , а то било Фанта Кукуруз !

  22. 22 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1318 Неутрално

    Ауууу, биричка с виолетка и латинка! Ще давам и на детето.

  23. 23 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1946 Неутрално

    нема нушда да се пувишават качесвата й, дустатачно е да не се расвалят .

  24. 24 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 743 Весело

    До коментар [#8] от "Molossian":

    ,,Бирата има най-старата записана рецепта в света. Древните египтяни първи са документирали процеса на варене върху папирусни свитъци от около 5 000 пр.н.е. В тези първи бири са добавяни неща като фурми, нарове и местни билки .....''

  25. 25 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3595 Весело

    И запомнете! Не се дебелее от бирата, а от мезетата към нея.

  26. 26 Профил на Mr  Punch
    Mr Punch
    Рейтинг: 1731 Неутрално

    До коментар [#8] от "Molossian":,,Бирата има най-старата записана рецепта в света. Древните египтяни първи са документирали процеса на варене върху папирусни свитъци от около 5 000 пр.н.е. В тези първи бири са добавяни неща като фурми, нарове и местни билки .....''
    —цитат от коментар 24 на Nelumbo


    Преди години една медия твърдеше, че намерили древеноегипетски текст, който предупреждава гражданите да не прекаляват с алкохола, защото можело да не си спомнят какви са ги вършили и приказвали.

    "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
  27. 27 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3454 Весело

    .... А не да си купиш "бира" , а то било Фанта Кукуруз ! ....
    —цитат от коментар 21 на Dankol

    +++

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  28. 28 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1248 Весело

    Защо развалят хубавата бира с глупости?

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  29. 29 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3447 Неутрално

    Става и с антиоксидантна паста за кюмбе “щъркел”. Гарантирано ще е антибира. Може и антиоксидантна да стане...

    Мърфи е оптимист!
  30. 30 Профил на ivanpopov
    ivanpopov
    Рейтинг: 1140 Неутрално

    Виолетка и Латинка са ОК. Ако дойдат още Маргаритка и Лилия, минавам направо на водка.

  31. 31 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1091 Неутрално

    тя българската бира и без това няма албумин и като конска м..ка,, барем я направят малко по-пивка.

  32. 32 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 2345 Неутрално

    Сега остава пивовари да купят технологията от института и да предлагат новата бира на пазара. В рекламата ще вкарат как се изпъват бръчки, изчезват бирените коремчета и ще изтрепят рибата.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  33. 33 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 855 Неутрално

    Райнхайтсгебот регулира производаството на Баварска, по късно Германска бира от 16 век, досега. Дрождите не са били познати - затова само вода, ечемик, хмел. След откритията на Пастьор и др., се приемат. Когато Германия влиза в ЕС, всички добавки се приемат за ВНОСНИТЕ бири, но не за ГЕРМАНСКИТЕ. Другото е въпрос на вкус, реклама и печалби.

    roo
  34. 34 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 440 Неутрално

    И все пак чешката бира е най-добра!

  35. 35 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1946 Неутрално

    До коментар [#33] от "babyroo":

    а в наште бири дали и колко хмел има имаш ли претстава? не касвам ништо само питам.

  36. 36 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 855 Неутрално

    Наши бири не пия по здравословни причини. Вие си ги пийте, особено от големи PET бутилки.

    roo
  37. 37 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2181 Неутрално

    Всички знаят, че това става с 50 грама водка в бирата.

  38. 38 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8607 Неутрално
  39. 39 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4232 Неутрално

    Хм!
    Бира с виолетки.
    Отврат!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  40. 40 Профил на Неизвестен извършител
    Неизвестен извършител
    Рейтинг: 732 Весело

    Що ли се сещам за професор Денев и "Човешкият организъм - съвкупност от клетки"...

  41. 41 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3285 Неутрално

    Ми и корен от глухарче да сложат. Иии...е от блатен аир......





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK