Антикорупционният фонд откри нарушения в поръчки за изгаряне на животински отпадъци

Фондация "Антикорупционен фонд" ще сезира Агенцията за държавна финансова инспекция за нередности в поръчка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински отпадъци, съобщиха от организацията днес. Те пуснаха и видео, подготвено от журналиста Генка Шикерова, която прави разследване по темата още преди година, но материалът не е излъчен.
В края на 2017 г. агенцията по безопасност на храните обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за три години на стойност 30 милиона лева. Поръчката е спряна след жалба на един от участниците. Тогава агенцията преминава към т.нар. директно договаряне. От БАБХ канят само две от фирмите с мобилни инсталации (инсинератори, в които обезвреждането става чрез изгаряне при много висока температура), с които да сключи договори за обезвреждане на трупове - "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП".


Собственици на "Син кръст 2016" са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма концесионер. Съдружници в "Еко БГ СЖП" са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.


През март 2018 са сключени първите договори на стойност 12 милиона лева. Като основно предимство при обществената поръчка е посочена мобилността на инсталациите и възможността да реагират бързо и на място при необходимост. Към края на 2018-а 12-те милиона, които агенцията е договорила за обезвреждане на трупове, са изразходвани и се прибягва до подписване на анекси, чрез които фирмите получават още близо 17.5 милиона лева.


От АКФ посочват, че от БАБХ са ги уведомили, че мобилните инсталации не са използвани за изгаряне на умъртвените животни във връзка с болестта африканска чума по свинете, като те се загробват. Мотивите на агенцията за безопасност на храните са, че капацитетът на инсинераторите не е достатъчен, за да преработят толкова много евтаназирани прасета.


От фонда отбелязват, че на база платените количества и цената, договорена на тон с инсинераторите, излиза, че за една година те са изгорили около 20 хиляди тона трупове и други животински отпадъци, или близо три пъти повече от обезвредените от екарисажите в Шумен и Варна за 2017 година. Количество, което никога досега не е обезвреждано в България и което според експерти не е възможно да бъде обработено от инсталации с подобен капацитет.


От БАБХ отказват да дадат информация какво е преработеното и платено количество животински отпадък от момента на сключването на договора и как се контролира то с аргумента, че "липсва надделяващ обществен интерес от разкриването на тази информация".


През 2019 г. "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП" подписват нови договори за още 30 милиона лева за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ до края на 2020 г., се казва още в позицията на фонда.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Баси схемата, значи, за изгорени 20 000 тона са получили 30 000 000 лв, т.е, по 1500 лв/т., за горене?! А дори не е сигурно и какво количество са горили...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 881 Неутрално

  На подвижните печки не могат да им издадат разрешително, защото нямат постоянни координати на комина. Това е дупка в наредбата, за която и двете страни са знаели много добре, но въпреки всичко далаверата е осъществена.

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Точно за такива договори стана дума в темата за новият юрист на Кошлуков.

  Това е поста ми там:

  ''''Като свършат с преразглеждането на договорите, тогава ще говориме.

  Явно , не сте запознат с договори за "наши" фирми.
  От личен опит мога да споделя, че няма да има прекратени договори, а за изплащане на неустойки- и дума да не става.''''

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Липсва обществен интерес как се харчат 30 милиона лева!? Явно с някои хора живеем в различни светове.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 710 Разстроено

  Не е проблема,че са калинки.Ще ги има винаги.

  Проблема е,че са КРАДЛИВИ калинки на които винаги друг им е виновен...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Кои бяха тия от т.нар. Антикорупционен фонд?

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Генералският кръжец пак е захлебил. Или "дзАхлебил", с ударение на А, както казват по министерските етажи на специфичния си административен език - шопскоциганския.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Собственици на "Син кръст 2016" са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата"

  Само това е достатъчно. Новера, Икуест и кой им пробутваше години наред проектите (подсказка НДСВ и БСП)

 9. 9 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 860 Весело

  всичко управкявано от герп(дпс) си е така,лапане и хвани ме ако можеш..ама не можеш

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 10. 10 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 286 Любопитно

  Хубаво е да се добави, че в България има само два екарисажа, като този в Шумен беше затворен от регионалното подразделение на БАБХ с измислени мотиви, за да се осигури монопол на герберските бандити държащи т.нар. мобилни инсинератори. Екарисажът бе отворен едва от няколко дни заради свинската чума, но казусът е чудесен пример за това как работят обръчите от фирми на ГЕП.

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  #КОЙе собственика на фирмата Антикирупционен фонд и защо ни занимавате с неговите интереси без да отбелязвате, че е платен материал!?

 12. 12 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  #ТОЙ Е

  Американски разследващи журналисти са направили филм за мафията в България. Основна роля е отредена на депутата от ДПС, бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. ”Сенките на София” (Shadows of Sofia) се разпространява онлайн, а огромната му популярност извън България е показателна.

  https://vimeo.com/ondemand/shadowspress1


  Режисьорът от Тексас Кевин Буут и екипът му търсят отговори в България за появата на нов тип студена война. Страната ни е избрана, защото е бивш съветски сателит, където се смята, че руският КГБ е вградила мафия, която се е превъплатила в сегашното правителство.

  Ето какво споделя автора за филма си:

  Десетилетия след падането на Съветския съюз една престъпна мрежа успешно заграбва цялата държава. Ще станете участници в едно неочаквано приключение в подземния свят на сянката. Постепенно осъзнаваме, че руското влияние в българската политика е явен предвестник на неотдавнашната намеса на Русия в американската и британската политика, избори и референдуми. Това, което се случва напоследък на Запад, се случва от дълго време в България, където Русия отдавна практикува и развива техниките и стратегиите си.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 13. 13 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden": "#КОЙе собственика на фирмата Антикирупционен фонд и защо ни занимавате с неговите интереси без да отбелязвате, че е платен материал!?"

  Не е платен материал, а разследване на Генка Шекерова, която е уволнена от Нова телевизия преди една година, а предаването не е излъчено.. Чети и и разбирай, ако можеш.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  А екарисажът в Шумен беше затворен, защото държавата им дължеше пари. Сега, покрай чумата, го отвориха.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "#КОЙе собственика на фирмата Антикирупционен фонд и защо ни занимавате с неговите интереси без да отбелязвате, че е платен материал!?"
  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":
  До коментар [#11] от "svoboden":

  - Публичното за „Антикорупционен фонд”:

  „Всъщност втора седмица за обществото остава пълна мистерия кои лица влизат в страховития „Антикорупционен фонд”, който се е заел да разплита мръсните игри в държавата. А и явно никой не се интересува от тази знакова тема, защото целта е била конкретния отстрел на Цветанов.
  Нормално беше неправителствената организация, която претендира за обществено доверие, да освети лицата, които са се заели с отговорната мисия – да борят корупцията. Още повече, че фондът е спечелил доверието на фондация „Америка за България” и е получил огромно финансиране. В медиите като лице свързано с фонда се споменава само името на журналиста Николай Стайков. Кои са другите в екипа обаче няма никаква публична яснота. Полезна информация гражданите не могат да получат и от сайта на неправителствената организация. Той съвсем се вписва в графа
  на анонимните издания в интернет.
  Няма телефон за връзка, не са обявени ръководството на фонда, както и експертите, които ползват при разследванията си. Единствено е посочена електронна поща. За сметка на това от сайта приканват щедро гражданите да им изпращат дарения на обявена банкова сметка, въпреки, че се твърди, че имат финансиране за близо един милион лева, а обществото не знае кои са играчите в организацията.
  Faktor.bg притежава протокол от заседание на фондацията от ноември 2018 година. От него става ясно, че председател на съвета е бившият зам. министър на МВР Филип Гунев, а членове са Росен Босев, Илиян Василев и София Разбойникова….“
  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/atakata-s-apartamentite-tragnala-ot-rumyana-bachvarova-i-bivshiya-zam-ministar-na-mvr-filip-gunev


 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Антикорупционен фонд и "Апартаментгейт":

  „Преди два месеца руският посланик Макаров лично заяви по повод изявление на Цветанов, че антируското му говорене не остава незабелязано в Кремъл. Цветанов е човекът, който спомогна комунизмът да се изучава в учебниците по история. Цветанов беше и един от първите, който категорично заяви, че България трябва да се въоръжи с Ф-16 и работеше тази сделка да се случи. Той говореше ясно евроатлантически“
  Из „Методи Андреев: Цветанов действаше ясно евроатлантически, антируското му говорене не остана незабелязано“ във Фактор.

 17. 17 Профил на hemus
  hemus
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Значи едната фирма има два инсинератора, а другата един, общо три с капацитет всеки 8 тона на ден или общо 24 тона За 2018 са изгорили 20 000 тона , значи през 2018 г. е имало 833 дни. Гербаджиите или живеят на друга планета или яко крадът.И по лалендара на маите да смятат, пак не им излиза сметката.

 18. 18 Профил на hemus
  hemus
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  Цецо, спри се бе.

 19. 19 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Василий Българоубиеца и Бойко Свинеубиеца, историята помни.

  Дедо Крум
 20. 20 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Василий Българоубиеца и Бойко Свинеубиеца, историята помни.

  Дедо Крум
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  По бай тошово, почти всеки окръжен град имаше екарисаж. Ама са държавни и намаше далавера. Затова ги закриха. И сега, вместо тези в Шумен и Варна да работят, 30 млн лева са гушнати с благодарност и съответния рушвет, от две фирми с походни горелки, дето не могат да свършат за пет пари работа.

 22. 22 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  Ваклин построил сградата, в която жената до Гешев взела евтин апартамент
  by Биволъ август 7, 2019
  https://bivol.bg/vaklin-geshev-hancheva.html

  Фирма на Александър Ваклин е строила сградата, в която жената до прокурор Иван Гешев е купила апартамент на цена много под данъчната оценка. Това разкриват архивните кадри на Google Street от бул. Ген. Николай Столетов 8 в София (виж тук) където през 2012 г. се вижда оградена строителна площадка с табела “София Централ – директно от строителя”.

  Този детайл допълва информацията, изнесена от прокуратурата в отговор на сигнал на ГД “Боец”, че бившият управител на фирмата, продала евтиния апартамент на Детелина Ханчева е дългогодишен приятел на Иван Гешев.

  “От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата с в приятелски отношения” – пише в постановлението на Специализираната прокуратура

  Всъщност “приятелят” Марио Кръковски и Александър Ваклин са съдружници във фирмите, които реализират строителната инвестиция на имота в Зона Б-17.

  ...

  И ортак свързан със съборените тютюневи складове в Пловдив

  Приятелят на Иван Гешев Марио Кръковски и “свидетелят” Александър Ваклин са ортаци с Найден Маринов Колев. Техни фирми са съдружници, а тримата управляват заедно фирмата София Консулт – Б ООД. Данните за общото им бизнес начинание са от 2008 г.

  ...

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 23. 23 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отново. Ако нямате по-добър вариант, използвайте ТОР

  https://www.torproject.org/

  Вече абсолютно всичко може да се очаква от Бокоратурата и мафията на Борисов изобщо.

  Освен това е полезно за мрежата/ТОР/ и затруднява следенето. Също би било хубаво ако можете да поддържате TOR relay а защо не и exit

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 24. 24 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Доколкото разбрах от новата посланичка на САЩ е напълно наясно с положението в кочината и доста се надъхала да набива мутро-милицинерски канчета.

  Напоследък някой свине много жално се гърчат и квичат, усещат миризмата на опърлено

  https://m.dnevnik.bg/sviat/2019/08/01/3945807_budeshtiiat_poslanik_na_sasht_obeshta_da_se_bori_s/

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 25. 25 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Roimungstrupp - Hallo Glück.avi
  https://www.youtube.com/watch?v=iV-O3vOZ9vI

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 26. 26 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кои бяха тия от т.нар. Антикорупционен фонд?
  —цитат от коментар 6 на Jumbo Jet


  агенти на Путин

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  Гнусният трол смърди отдалеч.
  Който и да финансира проучването важно е да знаем, когато ни крадат.
  Не да го замитаме, като Нова Тв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK