"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева

Николай Павлов

© Юлия Лазарова

Николай ПавловБулгаргаз" е завела иск срещу "Топлофикация София" за 35 милиона лева, които са част от общите задължения на дружеството в размер на 120 милиона лева. Тази мярка е предприета, тъй като има риск "Булгаргаз" да не може да плати на своя доставчик на гориво - руската компания "Газпром експорт", обясни пред БНР изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.


"Топлофикация София" успя да натрупа нов дълг от 120 млн. лв., след като миналия август задълженията й бяха изкупени изцяло от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Въпреки смяната на ръководството преди половин година топлофикационното дружество не може да намали тези задължения, каза преди седмица пред БНР изпълнителният директор на столичното дружество Кремен Георгиев.


През август миналата година задълженията на "Топлофикация София" бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено "Булгаргаз" да продаде на БЕХ вземанията си от столичното дружество. Така по думите на Павлов са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период.
Година по-късно обаче "Топлофикация София" има нови просрочени задължения от 120 милиона лева. "Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към "Булгаргаз" за доставен газ", казва Николай Павлов пред БНР.


Освен че са изпратени десетки писма до "Топлофикация София", за проблема са информирани принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерството на енергетиката. За да може "Булгаргаз" да спазва своите договорни и лицензионни задължения, да се разплаща за доставката и преноса на природен газ, на газовата компания ѝ е необходима финансова стабилност, която е свързана с плащането от страна на всички клиенти за доставеното им гориво, посочи Николай Павлов.


"Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставения ѝ природен газ. "Булгаргаз" не може и не бива да покрива задължения за своя сметка на който и да е свой клиент, включително и на "Топлофикация София". Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения, независимо колко добре се управлява тази компания. Въпреки всички писма и разговори, вместо техните задължения да намаляват - се генерират нови. Ние сме използвали всички възможности, изразходвали сме всички резерви, включително и овърдрафтите, сроковете за изплащане на тези задължения изтекоха и ние бяхме принудени да предприемем действия за събиране на вземанията си по съдебен ред", каза той.


Заведената в съда искова молба е за 35 милиона лева, а според Павлов мерките и действията, които е предприела "Булгаргаз", са възможно най-меките и щадящите "Топлофикация София" - единствената цел е дружеството да си изплати задълженията до края на август. Столичната топлофикация е била информирана писмено за предприетите съдебни действия, а днес ръководството ѝ е поканено на среща, на която да се търси решение на този проблем.


Ако просроченият дълг бъде изплатен до 29 август заедно с текущите задължения, "Булгаргаз" ще оттегли съдебния си иск. За да стане това, "Топлофикация София" трябва да плати до края на август 35 милиона лева, а за септември - още 65 милиона лева. Павлов се надява, че до края на месеца ще се намери решение и тези пари ща бъдат получени, което ще позволи на "Булгаргаз" да се разплати както с доставчиците си на газ, така и за преноса на горивото.


"Булгаргаз" няма подобни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в плащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца. С топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен има постигнати споразумения в началото на годината за разсрочване на дълговете им, като те са дали и съответното финансово обезпечение, което гарантира плащанията им. ТЕЦ "Варна" има задължения от 2 милиона лева, но е поела ангажимент да ги изплати до края на септември – един милион през този месец и един милион - следващия.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1623 Весело

  А държавната такса платиха ли си?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Много добре, предизборно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  През август миналата година задълженията на "Топлофикация София" бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено "Булгаргаз" да продаде на БЕХ вземанията си от столичното дружество ...

  Година по-късно обаче "Топлофикация София" има нови просрочени задължения от 120 милиона лева ...

  Мдааамм ...

  И въпреки тази ситуация - ръководството на Топлофикация се тръшка да се набълбука с нови 300 милиона еврака кредит за изнсталацията за горене на боклук ...

 4. 4 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Сега пък изкараха топлофикация жертва.

 5. 5 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Весело

  Закривай, купувайте бойлери и климатици и да се приключва тази нечовешка мъка! Как дружество-монополист е с такива задължения, при условие че получава приход дори ако НЕ ползваш услугата (такса сградна инсталация) - реално плащаш за това, че тръбите на Топлофикация минават през имота ти.

  Но народ, който въвежда ЕГН-то си за да провери дали личните му данни са изтекли от НАП не може да бъде спрян да плаща за нещо, което не ползва. Има ли някъде резултати от ревизии на Топлофикация?

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 6. 6 Профил на divzmei
  divzmei
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Да закриваме Топлофикация!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Весело

  ... Как дружество-монополист е с такива задължения, при условие че получава приход дори ако НЕ ползваш услугата (такса сградна инсталация) ...
  —цитат от коментар 5 на Халдип Исйолов


  Как, как!
  Ми в чудният разграден двор България!
  Ми то и ВиК-то се рИве, че е на загуба, и те имат задължения към поддоставчици!

  ... народ, който въвежда ЕГН-то си за да провери дали личните му данни са изтекли от НАП не може да бъде спрян да плаща за нещо, което не ползва ...
  —цитат от коментар 5 на Халдип Исйолов


  Точно така! И затова!
  Даже "мъдрият народ" не се и сеща да се обиди, когато най-нагло му се жалват в очите, че стрижещите го до голо, доящите и дерящите го не били случили на мат'рял!

  Майкоооууу, ма т'ва си е нахално, та нагло даже!

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Весело

  Да закриваме Топлофикация!
  —цитат от коментар 6 на divzmei

  Да, бе!

  Първо едни другаре требе да бъдат пратени при бай Ставри.
  Може и подкарани с гьостериците!

  А после ... току-виж! - и Топлофикация се оправила!

 9. 9 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Загадка: как топлофикация Пловдив на ЕВН е на печлаба? Който отговори правилно ще разбере как може и Топлофикация да работи...

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Хайде сега фалитче, а столичани да купуват бойлери

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Ами калинките требва да цоцат.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  В София всичко е така ...Пак изберете тиквите!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Гневно

  До коментар [#10] от "Günther":

  Фалитче ,ама дълговете ще платим ние ,а не фъндъка

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Който и да осъди другия, сметката се плаща от нас, данъкоплатците !

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Който и да осъди другия, сметката се плаща от нас, данъкоплатците !

 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Весело

  Докато топлофикация е държавна или общинска ще е така -лошо управление, дългове и както казва един колега по- горе, калинките ще цоцат.

 17. 17 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 416 Неутрално
 18. 18 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Закривай, купувайте бойлери и климатици и да се приключва тази нечовешка мъка! Как дружество-монополист е с такива задължения, при условие че получава приход дори ако НЕ ползваш услугата (такса сградна инсталация) - реално плащаш за това, че тръбите на Топлофикация минават през имота ти. Но народ, който въвежда ЕГН-то си за да провери дали личните му данни са изтекли от НАП не може да бъде спрян да плаща за нещо, което не ползва. Има ли някъде резултати от ревизии на Топлофикация?
  —цитат от коментар 5 на Халдип Исйолов


  Точно това и направих. Възползвах се от програмата за енергийна ефективност, т.е. хубава дограма, хубава топлоизолация, хубави инверторни климатици и два бойлера и най-важното СКЪСАХ С ТОПЛОФИКАЦИЯ! Инвестицията съм я сметнал, че ще се изплати за 10 год., сметките за ток зимата са ми 2 пъти по-малки като тегля чертата в сравнение с тези на топлофикация и най важното не им завися от спиране, пускане на парно, профилактики лятото и т.н. Двата бойлера са ми общо 240 л, т.е. предостатъчно топла вода.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 19. 19 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1295 Весело

  тва парно е живо порнo само се чудят как да те изплющят :D:DD:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Баф мааму. Фандъчката се престарава.
  Апропо. До кога топлофикация ще опрощава дълговете на част от потребителите си? И кога най-сетне ще спре безумното крадене там? 120 млн. за една година. Браво гробаре.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  " Докато топлофикация е държавна или общинска ще е така -лошо управление, дългове и както казва един колега по- горе, калинките ще цоцат."

  То е лошо, защото около всяко такова предприятие е пълно със схеми, източващи милиони от него, които после се покриват от всички нас. Топлофикация е направила много, много хора богати и продължава да работи в тази посока.....

 22. 22 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 729 Весело

  Свикайте общо събрание на блока, откажете се от Топлофикация, сложете си бойлери и климатици, след което ни извикайте, за да снимаме как гори блок, запален от претоварена ел.инсталация :)

 23. 23 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 729 Весело

  Как дружество-монополист е с такива задължения, при условие че получава приход дори ако НЕ ползваш услугата (такса сградна инсталация) - реално плащаш за това, че тръбите на Топлофикация минават през имота ти.
  —цитат от коментар 5 на Халдип Исйолов

  Прост народ, който така и не можа да разбере, че тръбите не са на Топлофикация, а са обща собственост на блока. И че Топлофикация не взема допълнителни пари за сградна инсталация, а отчита общото потребление чрез топломер в абонатната станция, след което го разпределя на апартаментите като "топла вода", "отопление" и "сградна инсталация".

 24. 24 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#5] от "Халдип Исйолов":

  А да ти идва на акълът че ако се закрий Топлофикация, електропреносната мрежа НЯМА да ИЗДЪРЖИ?
  Топлинния баланс на София е вързан с отопление на парно и газ и генерирането на ток от отплителните ТЕЦ-ове.

  400 кV длекопровод да не се тегли ей тъй за 5 мин и да се строи без пари?

 25. 25 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "ЙЕИ":

  Това е причината Топлофикация за една година да натрупа още 120 млн. лв. задължения, защото без нея ще се случи срив в енергийната система.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  "Година по-късно обаче "Топлофикация София" има нови просрочени задължения от 120 милиона лева. "Необяснимо е как за такъв кратък период са натрупани толкова големи задължения. В същото време, ако направите преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 година, ще разберете, че техните постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват задълженията към "Булгаргаз" за доставен газ", казва Николай Павлов пред БНР."

  Ако Топлофикация не работеше през посреддник нищо чудно да можеше да договори различни цеени на газа. Освен това, едва ли прекият доставчик щеше да и цепи басма при такива задължения.
  Проблемът е че дружеството е социален монопол, като основната му функция е хранилка на полоитическите партии... Източва се през обществени поръчки към определени фирми - като напр. на небезизвестният Манчев.
  ...Към тях едва ли са спрели плащанията?! :-)
  Що се отнася до Булгаргаз, като посредник, не разбирам, каква изгода би имал да смъква цените на доставяния газ ?

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  И докога всички ние ще плащаме отоплението на софиянци?

 28. 28 Профил на xkz38522096
  xkz38522096
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Благодаря на всички българи, че в София ни топлят евтино , а вие ни поемате сметката!
  Слава богу щото софиянци сме баровци

 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Фалит, топлофикация на търг, парите в булгаргаз, а инвеститора знае как да си управлява бизнеса.
  Всички схеми бързо бързо ще изчезнат. А после от бсп-ту ще бучат, че частник (демек чорбаджия) ще стопанисва и топлофикация.
  След това по същият начин и БДЖ

 30. 30 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  И друго е интересно, ако някой знае да подскаже: Колко процента от общата консумация на газ в страната се падат на топлофикация?

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Весело

  Как така ще закриват топлофикацията? Нали ще оставите геберската рода без препитание?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK