Готов е проектът на методика, която да въведе ред при обезщетенията след катастрофи

Ръководителят на проекта в консултанта "HLB България" Розалина Градинарова.

© Георги Кожухаров

Ръководителят на проекта в консултанта "HLB България" Розалина Градинарова.Готов е проектът на методика, която да въведе ред при определяна размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, плащани по "Гражданска отговорност, след катастрофи на пътя, съобщиха днес на пресконференция от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Тя е изготвена от избраната от Гаранционния фонд консултантска компания "HLB България", като в работата са участвали 16 експерти - лекари, психолог, актюери и финансисти.


До края на деня методологията трябва да бъде качена на сайта на Гаранционния фонд, като предстоят обществени обсъждания по нея, преди да се подготви и утвърди съответната наредба. Поставеният срок това да стане е 7 декември.


Срокът 7 декември беше заложен от депутатите, които записаха в Кодекса за застраховането, че трябва да се изработи нова методиката за определяне на обезщетенията. Това се наложи, след тълкувателното решение на трите колегии на Върховния касационен съд (ВКС) от юни миналата година., с което кръгът на близките, които могат да търсят компенсация за смърт на пътя, беше разширен.
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова предложи да се въведат лимити за всички обезщетения за неимуществени вреди при смърт, но след остра обществена реакция се определи само таван от 5000 лв. за роднините извън най-близкия кръг. Това обаче е временна мярка, докато бъде изготвена новата методика. Тя обаче предвижда сумата за далечните роднини да остане 5000 лева, се разбра днес.


Целта на въвеждането на методиката е да се избегнат субективизмът и дисбалансите, които се получават при обезщетенията в различните съдилища. За едни и същи случаи в различните съдилища неимуществени вреди варират от 80 хил. до 150 хил. лева, посочиха от асоциацията.


Освен това бъдещата наредба щяла да създаде и предвидимост за застрахователите, пострадалите лица и техните близки какво могат да очакват.


Иначе, както и досега, застрахователят ще решава какво да бъде обезщетението, а който не е доволен от него, ще може да се обърне към съда. Според председателя на АБЗ Константин Велев методиката предлага справедлив механизъм на база сегашната съдебна практика и практиката на застрахователните компании.


Той допълни, че няма как да знае дали съдилищата ще се съобразяват с бъдещата наредба. Велев поясни, че те все пак ще имат една обективна база, на която да стъпят.


Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев (вдясно) и председателят на управителния съвет на Гаранционния фонд Борислав Михайлов (в средата)

© Георги Кожухаров

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев (вдясно) и председателят на управителния съвет на Гаранционния фонд Борислав Михайлов (в средата)


Методологията предлага двукомпонентно обезщетение за имуществени и неимуществени вреди, като при изготвянето е анализирана практиката във Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и Румъния, обясни ръководителят на проекта в консултанта "HLB България" Розалина Градинарова.


Тя допълни, че методиката е базирана на испанския модел със заемки от френския. Христо Христов, който е част от екипа, допълни, че за имуществените вреди (разноски за лечение, полагане на домашна грижа, пригаждане на жилище и т.н.) се предлага да се запази сегашният подход, като те ще трябва да се доказват с документи.


Неимуществените вреди на преживелите катастрофи ще се оценяват с точки, като всяка една е със стойността на минималната работна заплата, а за всяка травма ще има присъдени точки. Когато става въпрос за обезщетение за роднини и близки на загинал, ще се изчислява основна вреда, особена вреда, включваща коригиращи фактори, увеличаващи обезщетението до 75%, като смърт на бременна жена например, а третият компонент ще са фактори от изключителен характер (необичайни обстоятелства, представляващи тежка последица - например, ако бащата е бил принуден да наблюдава смъртта на сина си). За особената вреда и изключителния характер се предвижда да има определен лимит.


На пресконференцията бяха представени примери за обезщетения за лека травма, тежка травма и политравма, от които стана ясно, че при прилагане на методиката обезщетенията ще се повишат. При примера със смъртния случай имаше леко понижение.


Според присъстващи на пресконференцията адвокати, които вече са се запознали с методологията, обезщетенията са четири-пет пъти по-ниски от приетите в съдебната практика. Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи уточни, че за смъртта на дете се предлага обезщетение от 75 хил. лева при 150-200 хил., давани от съдилищата. "Искат да ни накарат да сме европейци втора ръка, същите тези български застрахователи при катастрофа в чужбина плащат след съдебни решения по 1 млн. евро обезщетения за загинал", допълни той.


"Целта на методиката е да намерим баланс, а не да закрепи най-високите обезщетения, които са постигнати", отговори Розалина Градинарова. Тя поясни, че това е само предложение за методология и от нея могат да отпаднат текстове, а други да бъдат сериозно променени.


В отговор на въпрос Константин Велев каза, че застрахователите не очакват да се повиши цената на гражданската отговорност при въвеждане на бъдещата наредба.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Поредното картелно споразумение под егидата на властта. Гарантирано от ГЕРБ !!!
  ДА ВИ Е ЧЕСТИТО РАЯТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 245 Неутрално

  вече ще страдаме според разпоредбите на ;закона; , айде качете проекта да видим колко динени кори сте заложили

 3. 3 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Колко пъти катастрофираш на година?
  Ако е повече от няколко пъти спри пиенето,забавя реакциите ...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#3] от "Котаранц":

  Имам златен талон. Направи си сам сметката ако можеш. Нещо по темата имаш ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Сега, с тази методика, как адвокатите ще обяснят на "пациентите" се, че ако им дадат едни 30% от обезщетението, ще им издействат „луди пари" от застрахователите?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 943 Любопитно

  Застрахователна сумаЧл. 266. (В сила от 11.06.2012 г.) Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите се сключва за следните минимални застрахователни суми:1. за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт-10 000 000 лв. за всяко събитие, независимоот броя на пострадалите лица;:а) 2 000 000 лв. за всяко събитие при едно пострадало лице;б) 10 000 000 лв. за всяко събитие при две или повече пострадали лица;2. за вреди на имущество (вещи) -2 000 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица.
  https://www.google.bg/search?biw=1440&bih=708&ei=wD9RXb7AFIK78gLz84-gBg&q=чл.266 +от+Кодекса+за+застраховането.&oq=чл.266+от+Кодекса+за+застраховането.&gs_l=psy-ab.3..33i22i29i30l2.169727.169861..170545...0.0..0.293.507.2-2......0....1..gws-wiz.......0i71.qPHnZqmOef8&ved=0ahUKEwi-oJKYkP3jAhWCnVwKHfP5A2QQ4dUDCAo&uact=5

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 943 Любопитно

  има си лимити ама само на хартия ;)
  тия 50-75 100-150 хиляди са за замазване на очите ;)

  реалните обезщетения са до 10 милиона на едно лице ;)

  Това го оставям тук за да си помислите ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 943 Любопитно

  затова вместо да се гъделичкат с глупости се прави така
  причиняваш смърт застрахователя плаща мин 1 000 000 обезщетение
  на виновният водач му се записва в картона че е причинил смърт -2000 ГО
  има други нарушения карал е пил карал е над разрешеният лимит с повече от 30КМ/Ч+500 лева
  други нарушения +50+100++++

  и това да си го носи докато е жив ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5463 Неутрално

  "Неимуществените вреди на преживелите катастрофи ще се оценяват с точки, като всяка една е със стойността на минималната работна заплата, а за всяка травма ще има присъдени точки."

  Още една субективна преценка от този който ще пише точките и безкрайни спорове.

 10. 10 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На кръстовище се срещат линейка, пожарна, полиция и политик. Политика е в линейката, полицията пази линейката, а пожарната е Бойко.

 11. 11 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 466 Весело

  затова вместо да се гъделичкат с глупости се прави така причиняваш смърт застрахователя плаща мин 1 000 000 обезщетение на виновният водач му се записва в картона че е причинил смърт -2000 ГОима други нарушения карал е пил карал е над разрешеният лимит с повече от 30КМ/Ч+500 левадруги нарушения +50+100++++и това да си го носи докато е жив ;)
  —цитат от коментар 8 на MititU


  После прехвърля колата на брат си, който е с перфектна история, а застрахователят го хваща за опинците. Така стои законово въпроса в момента.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  С едно изречение - бития си е бит, оправения си е ооравен, а умрелия - бог да го прости. Сега очаквам увеличение на гражданската с още 60% поне, та застрахователите да не просят по улиците. Скапана държавна калинкова администрация. И мутри - застрахователи. Настроение - ядосано.

 13. 13 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  И затова ли сме платили едни щури пари на консултантска компания "HLB България"? Да оцени, че смъртта на едно дете ще струва на застрахователя максиму 75,000 лв?
  Искам да попитам колко пари са платени на "HLB България" за тази им консултатнска дейност?

 14. 14 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "методиката е базирана на испанския модел със заемки от френския"

  Нещо не им вярвам на тези консултанти.
  Дали ще има обезщетение за загуба на професия както е в испанския модел? Не вярвам...
  Щеше да е добре да копират испанския модел едно към едно, но съм повече от сигурен, че са го "модифицирали" за да "намерят баланс" ... в полза на застрахователите.
  А имайки предвид мъките около оценките на ТЕЛК, точките за обезщетение ще предизвикват не един скандал в бъдеще. Все пак тая съвсем малка надежда, че с цел да си спестят работа, поне оценката с точки на травмите са я копирали едно към едно.

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 593 Любопитно

  А какво стана с методиката "Манус-фалос"? Там консултантите предложиха ли вече решение?

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на biolakotka
  biolakotka
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Ей тва кметското “ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ” , като го видя в началото на коментарите ме кара да си мисля , че Дневник трябва направо да го вградят в заглавията си. 😂😂😂.
  Кмете измисли нещо друго бе, че си като реклама по тв. През 20 мин. едно и също.

 17. 17 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#15] от "Günther":

  Не. Когато картела на застрахователите отново поиска от КФН да им гарантира повишаването на цените, отново ще ни я обещаят. Както винаги е било от 15-20 години...

 18. 18 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ся тука току мноу убразование, колтура??? Аре спрете се на:
  МЕТОДИКА?
  МЕТОДОЛОГИЯ?
  Българският език, основен враг на българския тъ....р! Ууууупс, па шъ мъ затрият за лични убиди.

  roo
 19. 19 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Поне тоо път шъ мъ затрият, че не е по темата - съдба...

  roo
 20. 20 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И затова ли сме платили едни щури пари на консултантска компания "HLB България"? Да оцени, че смъртта на едно дете ще струва на застрахователя максиму 75,000 лв?Искам да попитам колко пари са платени на "HLB България" за тази им консултатнска дейност?
  —цитат от коментар 13 на Smile


  75 000 лв. важи само за българските деца и изобщо методиката е за български граждани. Цените за чужденци са други. Целта на въпросната методика е да се подготви населението, че при цена Х на полицата ГО, обезщетението ще е до сума Y, което след време ще влезе и в самата полица. Или който иска лимит 10 000 000 лв., както е по споразумението ЗК, ще трябва да плаща по други, по-високи цени. Ако трябва да се изразя по-просто - намаляват се плащанията за пострадали българи, за да има пари за испанци, италиянци, германци и т.н.

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Застраховането в Бг е сферата, която трябва да се реформира сериозно, защото се е превърнала преди всичко в бизнес за застрахователите. Застрахования често има усещането,че е длъжен да даде едни пари,но при настъпването на застрахователното събитие не получава сумата,която се изплаща от застрахователя.
  Тарикатите все намират причина да те премятат!

 22. 22 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано на никой не се налага да ползва такива обезщетения....
  Никаква сума не може да компенсира загубата на човек. Цинично е като замисъл, идеята е застрахователите да максимизират печалбата си.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#16] от "biolakotka":

  ТАКИВА СА ФАКТИТЕ. Нещо по темата имаш ли освен да хейтиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Пропуснах това - РАЗНОСКИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ще трябва да се доказват с документи.
  Може би и тук се крие някакво "балансиране" на испанския модел...

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#20] от "our12595545":

  Но парите се вземат основно от българите ! Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2379 Любопитно

  До коментар [#22] от "Халдип Исйолов":


  Да! Загубата на човек не се компенсира с никакви финансови средства. Но договорите са за да се спазват ... в края на краищата!
  А и защо плащаме изобщо в такъв случай застраховка, ако тя няма да се изплати при настъпило събитие?

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#21] от "Зори":

  Защото са под чадъра на управляващите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2379 Любопитно

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не станаха ли нещо много чадърите?

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#26] от "Зори":

  Защото е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ! НО само за раята !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#28] от "Зори":

  Не са малко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Какво значи "застрахователите не очакват да се повиши цената на гражданската отговорност при въвеждане на бъдещата наредба"?!

  Не стига, че ще изплащат стотинки, ами и няма да вдигат цената... Въпреки голямата суша, тази година реколтата пак изгоря!

 32. 32 Профил на vrg12588151
  vrg12588151
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Ех, колко удобно... Докато позволяваме да се подиграват по този начин с нас, сами заслужавам тази съдба....

  kantona
 33. 33 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 637 Неутрално

  И като приемат методиката да бъдат така добри да намалят размера на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" от днешните 250-300лв на под 70 лв. Защото само преди година вдигнаха дръстично цената на тази застраховка, защото нямало документи и яснота кой има право и колко да получи. С тази методика вече дано това стане ясно. Вие представяте ли си какви пари си разпределя мафията, която се окопира в застрахователните дружества? В България има над 4 милиона леки автомобили - камионите не ги броим. по 250 лева - сумата стана 1 милиард лева. И видиш ли за техните интереси бди държавна комисия за застрахователен надзор. Аман от тия монополни интереси на мафията. Като ще да е монопол, то нека е държавен!

  не съм избягал
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Весело

  "..застрахователите не очакват да се повиши цената на гражданската отговорност при въвеждане на бъдещата наредба..."
  Т а с колко казва, че очакват, че НЯМА да се повиши? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Застраховането и хазарта са узаконени измами!

 36. 36 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Не е луд тоя дето яде баницата , а тоя дето я дава. Народа явно е луд щом търпи подобни неща. Мафия .

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 37. 37 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не виждам да пишеш по темата и не искам да ти развалям навиците...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  До коментар [#37] от "Котаранц":

  Отговорил съм ти любезно на въпроса ако не си разбрал. Нали малко ти е трудно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 943 Любопитно

  [quote#11:"Александр Г. Дугин (№55)"][/quote]

  къв брат бе казвам ИНДИВИДУАЛНА ВЪРВИ С ШОФЬОРА НЕ КОЛАТА ;)

  дудуКИН!!!!!

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  ГО си е вид данък.

  Като има фиксирани приходи нека са фиксирани и разходите.

  Иначе ГО си е вид безумие в сегашния си вид.

 41. 41 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Като бивш застраховател :
  Най-простото решение, което до голяма степен ще спре измамите и изплащането на безумни обезщетения е ИЗЛИЗАНЕ ОТ СИСТЕМА ЗЕЛЕНА КАРТА. На който му е нужно да пътува в чужбина, да си плаща масрафа.

 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Консултант да си в днешно време. Няма нужда да копаеш, за да имаш златен часовник. Доган хареса това и консултант за язовир за един път и вече милионерин

  мурзилка
 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  и кво ся... мутрафоните ше ни трепят децата за без пари, пък в зависимост от кефа на съдията и длъжници мое да излезем, м?

 44. 44 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vassil Stoychev":
  “Безумни обезщетения”???

  Някакъв нещастник с малка пишка и много конски сили ме помита на пешеходната пътека пред очите на децата ми. Те ме гледат размазан как умирам.
  После остават без баща.
  И остават без пари за ипотеката и за образование.

  Защото мутричките от Лев Инс плащат “до 75 хиляди лева”, което няма и две годишни заплати. И ипотеката ли първо, училището ли или храна на масата? Заспивайки със спомените за размазан родител на улицата.

  За да може някакъв с комплекси да си кара изтърбушляка с изваден филтър за сажди и с чип-тунинг и да му е евтинко.?

  Обещетенията трябва да са в милиони. Като на някой му е скъпо да не кара и да се качи на рейса.

 45. 45 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 939 Неутрално

  тази наредбица ше бъде задължителна за застрахователите.Съдът си решава според съдията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK