Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Земеделските производители ще бъдат следени от сателит, а не от чиновник

Васил Грудев

© Цветелина Белутова, Капитал

Васил ГрудевБългария ще въведе изпреварващо стопроцентов мониторинг на земеделските площи, какъвто Европейската комисия ще изисква от началото на следващия програмен период. Това съобщи в интервю за БНТ изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев.


Идеята е обработваните площи и развитието на културите да се следят със сателитни снимки с голяма резолюция - по десетина на месец, вместо с посещение на чиновници на място и попълване на множество документи. Tова ще става чрез данни от европейската сателитна система "Коперник", които предстои да се ползват по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС (виж карето).


"Стопаните трябва да знаят, че ще бъдат непрекъснато и постоянно наблюдавани като площ. Контролът ще става без да ги притеснява администрацията, без да им се налага да си губят времето, да придружават експертите и да се запознават с контролни листа. За следващата не, но за по-следващата кампания директни плащания се надявам да имаме покритие", каза Грудев.
Това е една от мерките за прозрачност на работата на администрацията и преодоляване на корупционните практики, които Грудев планира.


Друга идея е да се електронизира изцяло обменът на документи между бенефициентите и служителите във фонда. Всеки кандидат за субсидии ще може във всеки момент да влиза в папката си и да следи как се работи по преписката, каза Грудев.


Назначеният на 19 юли на поста изпълнителен директор каза, че е заварил закъснение на преписките с между 12 и 18 месеца. "Средното забавяне беше между 12 и 18 месеца. С чисто организационно-мотивационни действия от ръководството започваме да преодоляваме това забавяне", каза Грудев и даде пример с подписани тази седмица 880 договора с млади фермери, чакали над година одобрение на проектите си. Предстои сключване на договори с преработвателите, а в началото на септември - по горските мерки.


Грудев добави, че младите фермери най-много се интересуват от биорастениевъдство - производство на плодове и зеленчуци и трайни насаждения.


Обстановката във фонда вече е спокойна, каза шефът му след като уволни четирима души на високи постове. "Трябва да осъзнаем и признаем, че има нездрави интереси в самия фонд," каза Грудев и повтори, че
институцията няма да толерира служители, които демонстрират начин на живот, несъпоставим със статута на държавен служител.Сателитните проверки за субсидии


Идеята за използване на данни от европейската сателитна система "Коперник" за управление на европейските фондове датира от няколко години като от 2018 г. влязоха в сила законодателни промени, позволяващи тази информация да се използва като доказателство при проверка на изискванията за получаване на директни субсидии на площ. Идеята е чрез сателитите да се наблюдават площите, заявени за подпомагане, включително дали се обработват, засетите култури на тях и др. Технологичните проверки целят да заменят физическите инспекции на място в стопанствата, които в момента се извършват на база риск анализ, като по този начин трябва да бъдат обхванати всички заявени земи за подпомагане. Според становище на дирекция "Земеделие" към ЕК освен по-добрият мониторинг, това ще доведе до опростяване на правилата за фермерите и намаление на разходите за контролиращите администрации.


"Коперник" е един от двата основни елемента (заедно с навигационната система "Галилео") от космическата програма на Европа, която започва да се създава след манифеста от Бавено през 1998 г. Целта е чрез нея да се правят наблюдения на атмосферата, хидросферата и земната повърхност чрез използване на спътникови и наземни данни, чието приложение е широко в земеделието, опазването на околната среда, реакции при бедствия и кризи и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Браво? А ,не!
  Както знаем, получените от сателитите данни ще се обработват от новоназначени 100-200 "клатику..овци" и "чешипу.ки", така, че.....по-кротко.
  :-)

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3075 Любопитно

  А мониторинг от космоса на ромското включване ?

  Пардон нашествие с каруци по нивите за подпомагане прибирането на реколтата ???

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  А сателитните снимки ще се следят от какво? Пак от чиновник...

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3741 Весело

  До коментар [#2] от "SS":

  Не закачай електората герберски. Той е недосегаем. 😀

 5. 5 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Че сателита е техен. Химимпорт

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1829 Весело

  Начии, съм глупаФ и много тъп. Тоя сателит като няма чиновник да не би да е с изкуствен интелект, че сам да разчита каквото вижда и да определя кой и какво си е изпълнил земеделски стопанин, от поетите задължения. Същевременно съм уверен, че сателита дори да няма никакъв компютър на борда, пак е по-умен от калинчестите герпави чиновници.

  мурзилка
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  " "Трябва да осъзнаем и признаем, че има нездрави интереси в самия фонд," каза Грудев и повтори, че
  институцията няма да толерира служители, които демонстрират начин на живот, несъпоставим със статута на държавен служител."

  Отдавна и сме осъзнали, и признали КОЙ източва ресурсите на тази държава ! Фонд земеделие винаги е бил периметър на сараите и е направил богати мнозина приближени до почетния бизнесмени с обръчи от фирми ! И след като сме осъзнали и признали какво следва ? Още корупция, престъпно усвояване на средства и война срещу нормалната част от обществото ни, от държавно отгледаната престъпност, нали ?

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Навремето хидроинженер №1 на републиката каза в прав текст, че краденето на европейски средства изисква по-различна технология от краденето от бюджета. Да видим колко време ще му трябва да овладее сателитната технология. Аз съм оптимист.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Гневно

  Парите за фермерите трябва да се диверсифицират. В момента огромната част от парите се смучат от зърнопроизводители и големите животновъди. Дори на ниво Европа се иска парите да стигат и до малките производители. Гръбнакът на Европа винаги е бил в средната класа, а в момента тя бавно се убива и еврочиновниците са впрегнати да измислят мерки да обърнат процеса. Дано им се получи...

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Преследват единствено дребните земеделци със стопанства 20-30 декара. Изгониха и малцината пожелали да се запознаят със земите си получени по наследство- взети като ниви и върнати като непроходими джунгли. Нито с пари, нито с нещо подобно на някогашните бригадири помогнаха на тези хора да облагородят нивите си. ИЗГОНИХА ГИ! Разтройствата на мисловния процес, мнителността, подозрителността са характерни за шизофренията. Цялата работа със земеделието е В УНИСОН СЪС ЗАГЛАВИЕТО НА КНИГАТА НА на Л. Левчев: "УБИЙ БЪЛГАРИНА!"

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  "Това е една от мерките за прозрачност на работата на администрацията и преодоляване на корупционните практики"

  Не, не е една от мерките. Това ще бъде първата и единствена ефикасна мярка за прозрачност.

  подпис
 12. 12 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Сателитните снимки могат много да помгнат да се спре източването на фонд Земеделие деклариирайки за обработваеми земи полигони, спортни пощадки и стадиони, производственибази и фотоволтайци, да спрат запалването на стрънища и фалшиви природни бедствия. Въпросе е как ще работи реално системата, защото големите земеделски производители са най-големите спонсори на ГЕРБ.

 13. 13 Профил на kancho
  kancho
  Рейтинг: 8 Весело

  Край! Мечтата ми се изпълни! Сега мога да легна в нивата с гол в ръката .... и да им покажа какво мисля на хомосексуалистите от фонд "Земеделие".

 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Край! Мечтата ми се изпълни! Сега мога да легна в нивата с гол в ръката .... и да им покажа какво мисля на хомосексуалистите от фонд "Земеделие".
  —цитат от коментар 13 на kancho


  Може и да се зарадват. Ама колко сантиметра е?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Надявам се заплатата на сателита да дойде от съкратените чиновници, които очевидно и до сега не са си вършили работата.

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Барни Ръбъл-ът джурка файлове, тоя бастун ще джурка сателити.
  Само ГЕРП !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#12] от "Maslara":

  Никога не забравяй - "и ДПС" :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK