За плодовете, зеленчуците и млякото се подготвя обратно начисляване на ДДС

За плодовете, зеленчуците и млякото се подготвя обратно начисляване на ДДС

© Георги КожухаровДа се въведе система за обратно начисляване на ДДС в производството на плодове, зеленчуци и мляко обмисля Министерството на земеделието. Това съобщи в интервю за Нова телевизия зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Тази схема вече се прилага при зърнопроизводителите и ефектът е положителен, каза той.


"На фактурата няма да ги има тези 20% и земеделският производител ще може да реинвестира парите, например в семена, препарати", каза Маринов.


По думите му преработвателните предприятия също няма да плащат ДДС за суровината, а само след като я преработят и продадат. "Тази симбиоза развързва ръцете и на преработвателите", добави зам.-министърът.
Маринов каза, че докато стигнат от производителя до пазара, у нас доматите и краставиците преминават през 4-5 ръце и се оскъпяват двойно. "При земеделеца цената е 2 лв., а на пазара е 4 лв.", коментира зам.-министърът като поясни, че за разлика от съседна Гърция, където производителите се обединяват, у нас стопаните са дребни и им е трудно да преговарят с големите вериги.


"Степента на организираност на земеделците у нас е под 6%, а според ЕС критичен минимум е 20%. В Гърция кооперирането е над 60%, в Холандия - 100%", даде примери той.


Друг проблем в търговията с плодове и зеленчуци по думите му е твърде либералната уредба на търговия на пазарите. Едно картонче за земеделски производител освобождава търгуващите от задължението да издават касови бележки. "Може да имаш 10 дка ябълки, а да продаваш домати и пипер и да казваш: Аз съм земеделски производител и съм освободен от издаване на бонове", каза Маринов.


Системата за обратно начисляване на ДДС е една от мерките за борба с измамите и се очаква да изхвърли фирмите фантоми от веригата.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Разстроено
 2. 2 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Разстроено

  ха, изпреварих карабастуна и Некой :)

  https://r6---sn-c0an5u-nv4l.googlevideo.com/videoplayback?expire=1566474688&ei=YC1eXcSSF5K31wLK3YnoAQ&ip=91.139.148.41&id=o-AE2qHlQ91FLGnjFf8IptIv_f4ethsw5ps9MdwLMbf68w&itag=18&source=youtube&requiressl=yes&mm=31 ,29&mn=sn-c0an5u-nv4l,sn-nv47lns7&ms=au,rdu&mv=m&mvi=5&pl=17&initcwndbps=1595000&mime=video/mp4&gir=yes&clen=4259582&ratebypass=yes&dur=101.447&lmt=1393661016532634&mt=1566452980&fvip=2&c=WEB&sparams=expire,ei,ip,id,itag,source,requiressl,mime,gir,clen,ratebypass,dur,lmt&sig=ALgxI2wwRAIgCLXlJFlKsCbkqCmNEzcGSJcN5H0_th3EDAlH7Ar1wfsCIENA20-oTXEISBewJI87eBnKxOpRwL0Gn4sBgbK6Uub3&lsparams=mm,mn,ms,mv,mvi,pl,initcwndbps&lsig=AHylml4wRgIhAMSN83ovE1c_boO5gKi3iITnjk-KR_HP0VneDipfwhGAAiEAscqljwsZSVI5l-4w99zrHcUdY22g1L5MB7UUzXbwrac=

  Vernam Cipher
 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Искам от държавата да направи така, че да си купувам пресни и качествени БЪЛГАРСКИ плодове и зеленчуци! Като потребител не ме интересуват картончета, ДДС-та и касови бонове! Не искам да плащам за чиновници и касови апарати, а за българско земеделие!

 4. 4 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Еми няма да си купя никога

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1747 Любопитно

  Абе нали ДДС се начисляваше само веднъж за дадена стока, без значение колко пъти се прекупува? Какви са тия подмятания, че цената скачала щото уж доматите минавали през 4-5 прекупвача...Което също не е вярно. Максимум двама-трима са.

  мурзилка
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Освен това, се случва и производители да си продават стоката на дребно в Сф. и при тях респективно прекупвачи въобще няма.

  мурзилка
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5111 Неутрално

  Поредната предизборна залъгалка за Балъци !!!
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 38 Неутрално

  "у нас стопаните са дребни и им е трудно да преговарят с големите вериги."
  На родните стопани им е трудно кооперирането на първо място. И има доста едри стопанства, които така преговарят с търговските вериги, че крайната цена си остава все същата в големия магазин и в малкия фирмен магазин. В съседна Румъния кооперирането и откритите пазари са доста по-развити и съответно, цената и качеството са по-добри.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nada Tomba":

  обратно начисляване ли те обърква?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на hyperano
  hyperano
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#8] от "deinakz":

  Той и матряла е доста по-развит, понеже е тъп и не знае как да открадне :)

 11. 11 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  добро утро карабастуне

  Vernam Cipher
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  "Степента на организираност на земеделците у нас е под 6%, а според ЕС критичен минимум е 20%. В Гърция кооперирането е над 60%, в Холандия - 100%"...


  Ей тук е разковничето...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маршалов":Абе нали ДДС се начисляваше само веднъж за дадена стока, без значение колко пъти се прекупува?

  това сериозно ли? данък добавена стойност нищо ли не ти говори? и след като всеки по веригата добавя стойност?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1295 Весело

  "Степента на организираност на земеделците у нас е под 6%, а според ЕС критичен минимум е 20%. В Гърция кооперирането е над 60%, в Холандия - 100%"...Ей тук е разковничето...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  А стига с тея лоши ТКЗС-та бе!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Данък ДДС означава при всяка продажба да се начислява данък, за това стоките се оскъпяват неимоверно. Не е много ясно какво значи обратно начисляване. Накрая дребните производители сигурно ще се видят в чудо заради данъка, който ще им се поиска, защото парите ще ги няма, ако са реинвестирани. Земеделските производители в Холандия били 100 процента кооперирани. И в България било така, но години наред се насажда, че думата "кооперация" е мръсна дума и поражда социализъм, за това кооперации не трябва да съществуват.

 16. 16 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Гние всичко се изхвърля. Целта е такава, а не аз витамини да приемам.

 17. 17 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Като почнат с тоя популизъм, с лошите търговци...

  Съвсем нормално е цената в магазиня да е с 2 лв по-скъпа отколкото при производителя.

  И това не е заради прекомерни печалби, а заради разходи за транспорт, за склад на едро, пак транспорт, наем на магазина, опаковки, поцент фира, заплати на продавачки, 10% данъци върху печалбата, 20%ДДС върху пподажната стойност.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  поредният подарък на управляващата шайка към лобито им от земеделски олигарси.

 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз доколкото разбирам, идеята е тъп популизъм. Нищо обратно няма. Променя нещата само и единствено за земеделци регистрирани по ДДС. Тоест за едрите земеделци. А за крайния производител цената става по-скъпа.

  И отваря широко вратата за данъчни измами. Защото фирмите не внасят ДДС, а събират ДДС от купувачите, а накрая на месеца всяка фирма внася разликата между начисленото върху продажбите и покупките.

  В случая тези земеделци ще претендират за въстановяване на ДДС всеки месец, защото са си купили семена и торове с ДДС, а са продавали доматите без ДДС.

  И понеже ще си калкурират разходите за торове и семена заедно с ДДС-то щот държавата я им въстанови това ДДС, я не... крайния купувач ще плати два пъти ДДС върху семената и торовете.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4102 Весело

  До коментар [#14] от "Веселин Дечев":

  А бе, другарю Дечев, не говорим за ТКЗС, а за борси...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#15] от "Voiko":

  ДДС-то е 20%-та от крайната цена; по веригата или не плащат ДДС или им се връща.

 22. 22 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Сега има ли домати по 4 лв.? Всеки ден купувам по 2 лв., герганата 1-1,20 кг., картофи също...Русе.

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маршалов":Абе нали ДДС се начисляваше само веднъж за дадена стока, без значение колко пъти се прекупува? това сериозно ли? данък добавена стойност нищо ли не ти говори? и след като всеки по веригата добавя стойност?
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Нищо не ми говори. Вземи си прочети малко по-подробно закона.

  мурзилка
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#23] от "Маршалов":

  жокер, вдени що е то данъчна основа и каква е тя при първи, втори..... енти търговец.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#5] от "Маршалов":

  ДДС се начислява при всеки купувач, но при следващия се възстановява и така докато стигне до крайния потребител може да има няколко преизчисления от този род, но на последния купувач (потребител - т.е. ние ) никой нищо не му възстановява.

 26. 26 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лео":

  "...пресни и качествени БЪЛГАРСКИ плодове и зеленчуци..."

  +++
  Тук е мястото да се намеси държавата - в контрол на качеството!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 27. 27 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#22] от "man_un":

  Има домати и по 5 лева - едри, розови и вкусни, но за който може да си ги позволи.

 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Ако има обединения на производители те ще договарят регулярни доставки до вериги магазини и ще има гаранции за дребните производители. Подобни кооперативи ще срещнат отпор от мутринските борси, свикнали да са наколенчили дребните производители. В Петрич на дребния производител му предлагат 20 ст. за кило домати. Много добро начинание на Министерство на земеделието, но като знам кой купи банката на кооперативния съюз (ТИМ).......

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#22] от "man_un":

  Ела в София да видиш цени на плодове и зеленчуци. Без два-три големи пазара, цените са безбожни в малките плод-зеленчуци, пазари и хранителни магазини. Спекула. Иначе, естествено цената от производител до потребител да се увеличава - данъци, транспорт, наем, продавачи, брак... Но в България и особено София цената на плодовете и зеленчуците за потребителите често е в пъти по-високо, отколкото цената на продаване от производителите. Но докато няма повече коопериране, така ще е. Ще ни дерат по няколко кожи, а производителите все така ще са на ръба.

 30. 30 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лео":

  "Искам от държавата да направи така, че да си купувам пресни и качествени БЪЛГАРСКИ плодове и зеленчуци! "

  А някакви предложения как да стане това имате ли? Защото аз, например, искам от държавата здравеопазването да е на европейски ниво, искам от държавата да направи така, че нашите футболисти пак да станат трети на световното, искам...., искам!

 31. 31 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#29] от "Симеон":

  "Без два-три големи пазара, цените са безбожни в малките плод-зеленчуци, пазари и хранителни магазини."

  Кои са тези пазари? Вчера бях на този в Младост. Домати: 3-6 лв; пъпеши: 2.5 -2.80 лв, ябълки - 2.50 лв., краставици - 2.50 - 3.50 лв. То затова се казва "пазар" и цените са "пазарни" - за колкото си искат за толкова ще ги продават плодовете и зеленчуците, ако могат. Не протестирам против високите цени; така са решили, за толкова ги продават. Не съм съгласен, обаче, с опитите да се изгради образ на страдалния български производител. И той, както всички останали надува цените толкова, колкото пазарът може да понесе. И по традиция се жалва. Също както фермерите навсякъде по света.
  И един въпрос: ако тази безумна идея с ДДС-то се осъществи мислите ли, че цените на плодове и зеленчуци ще паднат с 20%. За сметка на това, със сигурност ще отвори вратите за нови схеми за измами. Както "помогнаха" за развитието на районите като раздадоха на наши хора по 200-300 х. лева да си направят спретнати къщички на село.

 32. 32 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Идеята е добра, клоняща към отлична. За съжаление тя излиза от Министерство на Земеделието, а не от МинФин, за да я приема сериозно. Просто не съм убеден, че това ще облекчи работата на данъчните, за да мине.
  Едно сравнение, за разлика от "зърнарите", където обратно начисление прилагат стотина лицензирани складове за зърно, тук купувачите са много и контролът върху тях ще е по-трудоемък. Ако беше лесно, много отдавна щяха да приложат този модел и върху гроздето, крушите и сините сливи, с които се прави алкохол, а там има контрол, по-силен, отколкото би ми било приятно

  Бог да благослови Америка за България!
 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  ДДС беше една чудесна схема за забогатяване за сметка на държавата. Що народ стана милионер от ДДС, колко далавери се спретнаха чрез този данък, здраве му кажи. Тази скема беше измислена само с цел обогатяване на някои тарикати и обедняване на държавата.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  ДДС беше една чудесна схема за забогатяване за сметка на държавата. Що народ стана милионер от ДДС, колко далавери се спретнаха чрез този данък, здраве му кажи. Тази скема беше измислена само с цел обогатяване на някои тарикати и обедняване на държавата.
  —цитат от коментар 33 на proza


  ДДС не е българска измислица - има го почти във всички държави. Друг е въпроса, кой как се разпорежда с него.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6935 Неутрално

  Добра идея, важното е осъществяването ѝ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7700 Неутрално

  За гражданите какво ще се промени.

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  А някакви предложения как да стане това имате ли?
  —цитат от коментар 30 на grajdanin1


  Плащам данъци на политици и управници и експерти за да намират решения. Ако знаех решенията щях да създам бизнес, а не да съм обикновен потребител.

 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Българките пазари не са пазари, магазинчета за плод зеленчук на открито са. Ако имаш късмет може и да попаднеш на някоя бабичка приседнала на края на пазара с кошничка домати.

 39. 39 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#31] от "grajdanin1":

  Пазарът в Младост е много скъп. Имах предвид пазарът Димитър Петков, Женския пазар и донякъде пазарът в Люлин.
  Против съм всички данъчни облекчения, защото водят само до измами. Няма да поевтинеят стоките без ДДС на пазара.

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Българките пазари не са пазари, магазинчета за плод зеленчук на открито са. Ако имаш късмет може и да попаднеш на някоя бабичка приседнала на края на пазара с кошничка домати.
  —цитат от коментар 38 на Таралеж  Държавата, под диктата на големите фирми, унищожи малките стопанства!
  За съжаление, макар и отгледани в България, доматите отдавна не са български. Някакво гмо, което да дава 20 кг. от корен са!!

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Добра идея, важното е осъществяването ѝ
  —цитат от коментар 35 на neut


  Въобще не е добра идея.
  Колко от зеленчукопроизводителите и производителите на плодове са крупни фермери, които са регистрирани по ДДС? Ако някой има данни от статистика, моля да пусне линк, но едва ли заемат повече от 10% от общото производство /изключвам гроздето/.
  Сиреч и сега продукцията на тези земеделци не е обложена с ДДС.
  Аз, ако съм Мин. на земеделието, веднага ще преустановя практиката на даване на субсидии на декар. Субсидии ще се дават само и единствено на продадена земеделска продукция с фактура с начислено ДДС и заприходена в счетоводството. Така пазарът и веригите, колкото и да натискат цените надолу, производителят ще си получи съответната субсидия на кг/тон. Отделно, дребните фермери, за да могат да си ползват данъчния кредит за семена, горива и др. стоки и услуги, необходими за производствения процес и за да могат да си продадат продукцията на едро с ДДС и да си получат субсидиите, сами ще се обединят/кооперират. Разбира се и дребните фермери могат доброволно да изберат регистрация по ДДС, както е предвидено в закона, но едва ли ще го направят и ще се натоварят счетоводно, а и с рисковете да понасят глоби при пропускане подаването на ежемесечните дневници и справки декларации и евентуалните грешки. Дребните просто ще си продават продукцията по сергии по пазарите и масички край имотите си, но няма и да получават субсидии.
  Сега, някой ще каже, че тези полумафиотски структури с многото маси по пазарите, които притискат ценово производителите, а продават без ДДС пазарите, пак ще продължат да го правят. Е, не, няма да могат, защото няма да има откъде да намерят количества плодове и зеленчуци без фактура, освен от най-най-дребните, но събирането на такива разпокъсани доставки ще им излезе супер скъпо и нерентабило.

 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6476 Неутрално

  А дали ще се осъществи или ще си остане само като идея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK