НАП е решена да не отлага повече новия софтуер за отчитане на продажбите

НАП е решена да не отлага повече новия софтуер за отчитане на продажбите

© Георги КожухаровНово отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има. Това е становището на експертите на Националната агенция за приходите (НАП), изразено на среща с производители, внедрители и ползватели на софтуер за продажби, съобщи пресслужбата на институцията.


С изменения, предложени преди дни, срокът за новите изисквания за фирмите, ползващи софтуер за управление на продажбите, е 31 януари 2020 г., а за онлайн търговците, които не използват друг софтуер за управление на продажбите освен този на онлайн магазина, срокът се измества до 31 март на следващата година. Това е трето поред отлагане заради настояване на бизнеса, че разпоредбите са неясни.


Заместник изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров посочи днес, че в оставащите месеци до края на януари 2020 г., респективно до края на март, трябва да бъде направено необходимото за разработване, деклариране пред НАП и внедряване при търговците на СУПТО, съобразено с новите правила.
На срещата присъстваха български представители на световни софтуерни компании, като за пореден път бе уточнено, че локалните внедрители могат да създадат и инсталират СУПТО, съобразно местните законови изисквания, без да се налага платформи като Microsoft, SAP, Oracle и други международни компании да се превръщат в софтуер за управление на приходите, се казва в съобщението. Приходната администрация добавя, че в списъка й на софтуер за продажбите вече има такива, разработени на основата на чуждестранни софтуерни решения.


Предстои изготвянето и на подробно указание от НАП за прилагането на нормативния акт.


В следващите седмици предстоят нови срещи на екипа на НАП с различни професионални и браншови организации, както и с разработчиците на софтуер за продажби. В рамките на общественото обсъждане ще бъдат коментирани текстове на наредбата, прилагането на които среща неразбиране у бизнеса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK