Бизнесът "издал" разследване на антимонополната комисия за картел на пазара на ток

Заседание на КЗК

© Юлия Лазарова

Заседание на КЗКРазгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е сезирана, възпрепятства ефективното упражняване на правомощията ѝ за разкриване на тайни споразумения, които ограничават конкуренцията. Това се казва в становище на антимонополния регулатор, разпратено до медиите днес.


То е предшествано от открито писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели, в което те недоволстват, че КЗК не е открила нарушения на свободния пазар на ток. В края на миналия месец асоциацията сезира комисията след поредното необяснимо поскъпване на цената на тока на борсата, което се отразява негативно на техните членове от индустрията. Бизнес организациите се възмутиха и от това, че вместо да си върши работата, комисията им е изпратила въпросници за попълване, въпреки че би могла според тях да изиска данните от съответните ведомства по служебен път или като направи проучвания и анализи.


КЗК отговаря, че искането да се попълват въпросници от подалите сигнал е "един от законовите способи за събиране на информация за състоянието на конкурентната среда". "Изискването на информация не следва да се интерпретира като прехвърляне на част от функциите на КЗК върху други лица, а като задължение за тяхното съдействие на комисията при изпълнение на правомощията ѝ", отговаря антимонополният регуратор. Тя уверява, че е поискала данни от над 50 субекта, в това число производители, търговци, електроенергийната борса, и Електроенергийния системен оператор, компетентни държавни органи и браншови организации.
КЗК напомня, че е в ход секторен анализ на електроенергийния пазар, а сигналът на работодателските съюзи е присъединен към него. "Всички твърдения в получените сигнали се проучват с цел събиране на достатъчно
доказателства за наличието на конкурентни проблеми в сектора, които да дадат основание на комисията да се самосезира в рамките на своята компетентност", се казва в позицията на регулатора.


В нея се напомня, че КЗК няма правомощия да разследва манипулации на борсата, но е готова да сътрудничи с Комисията за енергийно и водно регулиране, ако при подобни манипулации се нарушава конкуренцията.


КЗК припомня, че няма правомощия по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, а това е работа на други държавни органи и на съдебната власт. Така регулаторът отговаря на сигнала на работодателите, в който се твърди за злоупотреби от топлофикационните дружества, въглищни мощности и търговец на ток от групата около Христо Ковачки на борсата за електроенергия.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Добре, че ги е издал, защото КЗК съществува само формално.

 2. 2 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Лъжа е бизнеса Марин да сезира нещо.

 3. 3 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не се панирайте от цена за ден напред, гледайте на годишна база средна цена и на колко затварят дългите търгове.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 4. 4 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  https://www.prb.bg/bg/sp/news/publikacii-i-intervyuta/pressyob-sht-enie-40
  23
  08.19
  ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
  Предвид множеството въпроси на представители на медиите по отношение на делото срещу собственика и служители на „ТАД Груп“, Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация:

  На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП.

  Досъдебното производство е образувано по реда на чл.212, ал.2 от НПК и се води за това, че от неустановена дата през 2019 г. до 15.07.2019 г. в Република България, гр. София с цел да създаде смут и страх в населението извършил престъпление по чл. 319б – 319г от НК – престъпление по чл. 108а, ал.1 от НК.

  В резултат на извършеното деяние от сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, събрани са данни за лица, заемащи висши държавни длъжности, засегната е информационната сигурност на десетки държавни органи и търговски дружества.

  С оглед на събраните по делото доказателства са привлечени в качеството на обвиняем три лица:

  Ø Кристиян Бойков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК;

  Ø Георги Янков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК;

  Ø Иван Тодоров за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК.

  До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, а именно на 01.08.2019 г. и на 09.08.2019 г. Подчертаваме, че тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане.

  Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи.

  Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права.

  Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебно производство № 142/2019 г. по описа на СО – СП.

  Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

  Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

 5. 5 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 642 Неутрално

  КЗК са абсолютни смешници и са поръчкови.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3351 Неутрално


  Като гледам лицата на снимката някак си доверието ми в защитата на конкуренцията леко се разколебава. А като прочета и мъдрите им мисли, че щом съм подал сигнал най-важното е да го запазя в тайна това доверие изцяло се изпарява.

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Добре, че ги е издал, защото КЗК съществува само формално.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Цялата ни "държава" е формалност, ама "държавниците" ги има реално и ни ограбват още по-реално.

  мурзилка
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  Антимонополната комисия е искала да се знае за това разследване по "понятни" причини, за да се провали.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#4] от "cmy12603507":

  Колежке, явно имате много информация за неуморната работа на специализираната прокуратура. Бихте ли дала малко повече данни за хакнатите пръскачки пред Народното събрание? Живо ме интересува злонамерени хакери да не използват пръскачките за да предизвикат държавен преврат! Предварително благодаря!

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 521 Весело

  Като гледам лицата на снимката някак си доверието ми в защитата на конкуренцията леко се разколебава. А като прочета и мъдрите им мисли, че щом съм подал сигнал най-важното е да го запазя в тайна това доверие изцяло се изпарява.
  —цитат от коментар 8 на Един препатил


  Май само от КЗК още не се е размирисало разклонението на апартаментгейт(не непременно с притежание на апартамент и не непременно в една точно определена знакова сграда с рунически азбуки по страните)...Може и само за имения с разгърната площ около и над половин декар и двор от няколко...до няколко десетки декара, да се поогледате...Алоооу, журналистите, какво спите бе! Разследвайте!

  мурзилка
 13. 13 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun": Информацията не е моя , а идваот официалният сайт на специализираната прокуратура. Що не ги питате Вие за пръскачките или не Ви стиска- напишете им имейл и ги питайте- нали сте много оперен....

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Добре, че ги е издал, защото КЗК съществува само формално.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  КЗК съществова за пази всички "вечени" картели и монополи от конкуренция!
  Като се започне от ток,вода,парно и комуникации ...та до картела в бюджетната обсада,евробаклалиите и политическите бордове на директори в общински и държавни дружества!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Весело

  До коментар [#11] от "vassilun": Информацията не е моя , а идваот официалният сайт на специализираната прокуратура. Що не ги питате Вие за пръскачките или не Ви стиска- напишете им имейл и ги питайте- нали сте много оперен....
  —цитат от коментар 13 на cmy12603507


  Шубе ме е да ги питам, че токувиж ме обвинят в кибертероризъм! 🤣🤣🤣

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  КЗК си намери алиби да не разследва картела. И естествено друг е виновен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 972 Неутрално

  ТаЩак, само търтеи и калинки!!!

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Като гледам лицата на снимката някак си доверието ми в защитата на конкуренцията леко се разколебава. А като прочета и мъдрите им мисли, че щом съм подал сигнал най-важното е да го запазя в тайна това доверие изцяло се изпарява.
  —цитат от коментар 8 на Един препатил
  Комисията си "пее" - керванът на др. СОНЯ КАДИЕВА си върви "!
  Фирмата на Соня Николова-Кадиева, доставя около 10 % от енергията на свободния пазар. Компанията има множество ветропаркове в Северозападна България. Соня Кадиева притежава еднолично фирмите „Енерджи съплай“ и „Енерджи съплай грийн“, както и 70% от „Либерна“ ООД, в което е в съдружие с Емил Костурков. От декларациите на Георги Кадиев пред Сметната палата става ясно, че съпругата му годишно декларира лични доходи от по 250 хил.лв. Оборотите на фирмата й са доста по-сериозни, но оперативната печалба е в тези стойности.

 19. 19 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2418 Любопитно

  Като им правят картели за тока на младите меринджей никак не им харесва, а като правят те самите картели за ниски заплати това все им е ок....?

 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Точно!

 21. 21 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Паразити на държавна заплата. Затваряй!

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 22. 22 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#4] от "cmy12603507":


  До коментар [#6] от "cmy12603507":


  До коментар [#7] от "cmy12603507":

  Гешеффф, ти ли си?

  или си пратил някое чираче от проКУРВАтурата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK