Банкер призова да се внимава с ръста на кредитирането

Петър Андронов

© Надежда Чипева, Капитал

Петър АндроновРастежът на потребителските кредити е в рамките на 20% годишно, а на ипотечните - около 14% годишно, което е най-големият растеж за последните 10 години. Здравословно е ръстът да е около 10%, трябва да се внимава повече. Това коментира пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.


"Хората трябва да внимават. Трябва да имат едно наум, трябва да си оставят резерви, трябва да си оставят буфери, да преценяват възможностите си внимателно и тогава да предприемат стъпки, които влияят върху тяхното бъдеще 20-30 години напред, особено когато става дума за ипотечни кредити. Тези решения трябва да се премислят добре", каза банкерът.


Влизането на България в банковия съюз е допълнителен елемент за сигурност, а банките обичат да има сигурност, каза той в отговор на въпрос как българските банки се отнасят към заявката на правителството за присъединяване на страната към еврозоната и банковия съюз. "Банковият съюз осигурява равни условия за участие на пазара и елиминира по-фриволни практики, за всеки е лесно да работи в ясна среда с добри правила", каза банкерът.
По думите му риск за икономиката на България носят най-вече външните фактори - Брекзит, търговските войни, политическата нестабилност в Италия, която е сред водещите търговски партньори на страната, забавянето на германската икономика. Сред вътрешните рискове той посочи евентуалната политическа дестабилизация, както и прекомерния растеж на отделни сектори, който би могъл да предизвика дисбаланс в икономиката.


Андронов изтъкна, че в момента няма причина да се мисли и говори за световна финансова криза, подобна на тази от 2008 г. Не се наблюдава натрупване на такива големи дисбаланси, няма свръхнатрупване в отделни сегменти на пазарите, което да доведе до пренареждане и сериозен трус

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK