Проект предлага гражданите да не уведомяват общините за прекратена регистрация на кола

Повечето от предлаганите промени са мотивирани с намаляването на административната тежест за гражданите и администрациите

© Надежда Чипева, Капитал

Повечето от предлаганите промени са мотивирани с намаляването на административната тежест за гражданите и администрациитеМинистерството на финансите предлага да отпадне задължението на гражданите да уведомяват писмено съответното община, когато се прекрати регистрацията на превозното средство. В момента собственикът е длъжен да представи на общината документ за това от компетентен орган. Министерството предлага това да отпадне, тъй като данните се съдържат в регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и проверката може да се автоматизира.


С това предложение се цели да се облекчи административната тежест за собствениците и за общинските служители, като данните за пътното превозно средство ще се предоставят автоматизирано от регистъра на пътните превозни средства, мотивира предложението си министерството, оглавявано от Владислав Горанов.


Текстът е записан в проект за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, оповестен за обществено обсъждане. В него по традиция са включени предложения, които се отнасят до други нормативни актове.
С друго изменение се предлага при ползване на данъчните облекчения за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране да отпадне задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документи, удостоверяващи направените вноски. Националната агенция за приходите (НАП) разполага с достъп до регистър "Единна информационна система на медицинската експертиза", поради което прилагането на копие от решението на ТЕЛК/НЕЛК не е необходимо. Не е необходимо да се прилагат и копия от документи за направените осигуровки, тъй като те се правят в НАП, е записано в мотивите към проекта


Предлага се още да отпадне декларирането от страна на предприятия и на самоосигуряващи се в справката за изплатени доходи наградите във вид на допълнителна игра и предметните печалби с незначителна стойност - до 100 лв., които са необлагаеми. Предвид малкия им размер съществуващото изискване да се подава информация за тях, когато годишният им размер превиши 5 хил. лв., е неизпълнимо и не се прилага на практика, се посочва в мотивите към предложението.


С други текстове в случаи, при които е невъзможно определянето на данъка при придобиване на имущества, се предлага възстановяване на предишни разпоредби, е записано в проекта. Съгласно старите разпоредби при безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижими имоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превозни средства, се предвижда да се подава данъчна декларация за облагане с данък. В тези случаи в общината ще има информация за придобитото имущество, като органите по приходите ще могат да определят данъка и да упражняват контрол.


Предвижда се при наличие на основания за ползване на данъчно облекчение собствениците на автобуси, извършващи обществен превоз на пътници по редовни автобусни линии в градовете и в слабонаселените планински и гранични райони, които се субсидират от общините, да уведомяват общината, като подават данъчна декларация в двумесечен срок от настъпване на обстоятелствата.


Във връзка със започване на реалното функциониране на Единната система за туристическа информация се предлага промяна в начина на определяне на туристическия данък за календарния месец. В проекта е записано, че това ще става въз основа на данните за броя на предоставените нощувки през календарния месец, съдържащи се в Единната система за туристическа информация. Обменът на данните между системата, поддържана от Министерството на туризма, и общините се предвижда да се осъществява с посредничеството на системата за обмен на информация, поддържана от Министерството на финансите.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5774 Весело

  "Проект предлага гражданите да не уведомяват общините за прекратена регистрация на кола"

  Много ще обремени това администрацията, служителя ще трябва сам да погледне в регистъра. Друго е да му го дадеш на готово.

 2. 2 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Щом могат КАТ да подават автоматично към общините справка за новорегистрираните коли, така могат да подават и за дерегистрираните.
  Не виждам кой знае каква новина.
  А и на проекти на наредби съм се нагледал, в последатвие някой нещо променя и новината става фалшива.
  Кво стана с премахването на регистрацията по градове? Кво стана с преместването на регистрацията от КАТ в оторизирани сервизи... И т.н.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Всичко това отдавна трябваше да е направено. От години съществува закон/не помня точното му име/, според който щом една информация е подадена пред една държавна структура, тя не се подава на други, а се изисква служебно.

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Те много данни се съдържат в много регистри и нямат никаква връзка помежду си... Щото като направят връзката и става като с Търговския регистър - умира и после никой не знае какво е изчезнало и за колко пари...

 5. 5 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Когато обикаляш по инстанции, висиш по опашки на гишета за безсмислени хартийки, работиш по повишаване самочувствието на негово величество ЧИНОВНИКЪТ.
  Така се чувстват важни, значими и незаменими.

  Мин год висях на опащка в КАТ за да изкарам удостоверение за кола, която съм продал 2002. След това трябваше да я занеса в "местните" данъци. Отне ми половин ден.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3279 Весело

  Чиновници горканчовци !

  Още едно задължение ...

 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  То тая (административна) тежест си е доста тежка. Сметнато в загубено време от висене по опашки, скъсани нерви и излишни пари, тежестта си е направо убийствена. И не знам докога в тая държава всички ще работим предимно за задоволяване нуждите на администрацията, докога?

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":

  Точно така. Сегашното положение всъщност е противозаконно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK