Най-голямо увеличение на персонала до края на годината се очаква във Варна

Най-голямо увеличение на персонала до края на годината се очаква във Варна

© Надежда Чипева, КапиталРезултатите от най-новото изследване на ManpowerGroup за заетостта в България показват, че 11% от 621 анкетирани работодатели планират да увеличат персонала си през следващите три месеца, 5% предвиждат намаление, а 4% не са сигурни за плановете си за наемане. По-голямата част обаче - 80%, не обмислят да нито да наемат, нито да съкращават служители.


Данните от изследването сочат още, че за второ поредно тримесечие


във Варна се очаква най-силен ръст на заетостта -
от 12% в периода октомври-декември. За сравнение, средно за страната се очаква заетостта през последните три месеца на годината да нарасне със 7%. През третото тримесечие на годината прогнозата за заетостта във Варна също е била за увеличение от 12%, а през последните три месеца на предходната година е била дори 16%.


Данните на НСИ от 2003 г. насам показват колеблив ръст на заетостта в града с отчетливи пикове през 2008 и 2015 г. От 2016 г. има слаб, но все пак ръст. Средната работна заплата се доближава до средната за страната. През последните години в града бяха разкрити работни места за ИТ специалисти, каквито по традиция се съсредоточават в София, а в края на юни "Кока-Кола" отвори своя център за финансови услуги именно във Варна.


Между октомври и декември се предвижда


увеличение на персонала във всички пет региона, показват данните от изследването.


Работодателите в Пловдив и София планират значително увеличение на работните места с прогноза от +8%, а прогнозата за Бургас е +5%. За разлика от предишното тримесечие търсещите работа в Русе могат да очакват благоприятен климат на наемане, предвид че прогнозата на работодателите регистрира най-голямото увеличение на тримесечна база и стига +4%. Намеренията за наемане остават без промяна в сравнение с предишното тримесечие и намаляват с един процентен пункт на годишна база.


"Работодателите в България споделят предпазлив оптимизъм по отношение на пазара на труда през четвъртото тримесечие на 2019 г. Скромните им намерения за наемане на служители отразяват забавения икономически растеж, както и многоочакваните резултати от предстоящите избори", коментира Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран от самата компания.


"От друга страна, 11% от работодателите в страната планират да увеличат работната си сила през следващите три месеца и тази положителна тенденция се отнася за всички пет региона и за почти всеки индустриален сектор. Въпреки това търсенето и на висококвалифицирани, и на нискоквалифицирани служители надвишава предлагането и виждаме как борбата за специфични таланти се увеличава всеки ден в редица сектори", допълва той.


Последните данни също разкриват, че работодателите в осем от десетте индустриални сектора предвиждат да увеличат заетостта до края на годината. За второ поредно тримесечие


сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" очаква най-силното темпо


на наемане на служители с прогноза от +14%. Както сектор "Производство", така и сектор "Транспорт, складове и комуникации" отчитат прогноза от +10%. В същото време прогнозата в три сектора – "Електричество, газ и вода", "Публичен и социален сектор" и "Търговия на едро и дребно", е +8%, докато секторите "Минно дело" и "Хотелиерство и ресторантьорство" очакват застинал пазар на труда.


В сравнение с предишното тримесечие очакванията за заетостта значително се увеличават в секторите "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов" и "Строителство" със съответно 7 и 6 процентни пункта. Сектор "Производство" отчита ръст от три процентни пункта на тримесечна база, докато плановете за наемане в сектор "Търговия на едро и дребно" се подобряват с 4 процентни пункта. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. перспективите за наемане се увеличават в шест от десетте индустриални сектора.


В периода октомври-декември се очаква нивата на заетостта да се увеличат във всички четири според размера си организации. За второ поредно тримесечие работодателите от големите предприятия (250+ служители) отчитат най-активния пазар на труда с прогноза от +20%.


Намеренията за наемане на работодателите от малките предприятия (10-49 служители) се подобряват с един процентен пункт в сравнение с предишното тримесечие и прогноза от +7%, а работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) отчитат прогноза от +6%.На тримесечна база работодателите от микропредприятията (по-малко от 10 служители) отчитат най-значителното подобрение от пет процентни пункта и прогноза от +6%.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8102 Любопитно

  Кой ги пише тия, бе - ''октомври-декември се очаква нивата на заетостта да се увеличат - най - много във Варна'' ???
  Имате ли идея колко хиляди ще напуснат комплексите през септември - октомври ????

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Говорят за града?
  Не за област и пр

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8102 Любопитно

  До коментар [#2] от "АзКлавдия":

  И к'во - в града има десетки летни кръчми, магазинчета и хотели, които няма да затворят ли ?
  А покрай тях се съкращават доставки, охрани, перални и т.н. - с какво ще го компенсират - с някой нов колцентър ли ???

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Хайде де, то и в Пловдив има летни кръчми и хотели.
  Направете целогодишен туризъм.
  Не ми казвай, че Варна се опразва след сезона. Това да не е Царево или Несебър.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8102 Любопитно

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  Варна не се опразва след сезона - ама сума ти и улици буквално опустяват - ела ноември / март - и няма да ги познаеш, ако си била юли, август !

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Е как няма да опустеят, като е бахър и всички се бутат на закрито!
  Хеле пък пловдивчани как не обичаме да ни е студено и да ни се разваля густото по този грозен начин.
  А при вас даже духа!

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8102 Весело

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  Духа - е меко казано :)

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 964 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Видиш ли?
  Затова идвайте към Пловдив.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 304 Неутрално

  'Баси свободните съчинение - то хора не останаха, тия тук громят петилетките са 3 месеца - 5-10% ръст през зимата....А, бе, гербавите, съвсем през просото взеха да го карат, вече даже не се и стараят пропагандата да изглежда реалистично, важното е баш най-простия да е доволен, като МУ четат (че той милия едва ли се справя с четенето)...А иначе, относно троловете на ГЕРБ - Най-простите сред простите, завинаги безгръбначни и сервилни, гнусни и продажни - това сте вие, НЕуважаеми трилобити, драскащи лозунги за комунетата от ГЕРБ!

 10. 10 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1847 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  О, любимия северен вятър. Аз не съм от Варна, а от Бургас, но все тази. И тук северняка, особено януарския, е изключително " приятен и освежаващ " . Почти, като летния бриз. :))))))))

 11. 11 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Говорят за града? Не за област и пр
  —цитат от коментар 2 на АзКлавдия


  От Ракитника до Златните всичко е град Варна /където предимно се намират ваканционните имоти/. Дори в момента се усеща, че наближава есента и вече има по-малко хора по центъра, по улиците, по заведнията.
  Трябвало е да посочат това увеличение в заетостта в кои сектори се очаква ?

 12. 12 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":О, любимия северен вятър. Аз не съм от Варна, а от Бургас, но все тази. И тук северняка, особено януарския, е изключително " приятен и освежаващ " . Почти, като летния бриз. :))))))))
  —цитат от коментар 10 на zle_platen_trol


  В Бургас е по-добре зимата дш Варна, но пролетта е гадна и студена...

 13. 13 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Преди 2 г. Менпауър ми помогна да си намеря работа, като след това и моя приятелка ползва услугите им. Засега всичко е 6 и сме доволни и двамата. Не вярвам статистиката им да има общо с ГЕРБ (най-малкото защото я правят отпреди ГЕРБ да са на власт), така че троловете да внимават с бомбастичните изказвания и глупавите залитания.

 14. 14 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#9] от "Срам ме е от ГЕРБ":

  Специално за Варна това, което пишат е вярно.Но ГЕРБ или българските политици нямат нищо общо.

  Западни фирми масово местят бек офисите си в България. Брекзит е една причина, но основната е, че им е много по-евтино да плащат заплати тук, отколкото в Англия или Германия. В София, обаче, конкуренцията за кадри е много голяма, а очакванията за заплати са все по-високи. Ето защо отварят бек офиси във Варна, където има икономически и технически университет. Млади компютърни специалисти и икономисти с лопата да ги ринеш. И работят за 30-40% по-малко пари, отколкото в София.

  Кока Кола не са единствените, които са се сетили за това. Този месец говорих с представители на три компании, които до края на 2020 г. смятат да разкрият общо 500 работни места в града. Най-вече са подходящи за току-що завършили студенти с добър английски и втори западен език, заплащането няма да е с 'уау ефект', но пак е начин младите хора да започнат нещо на място, а не да бягат в София, защото няма други възможности.

  I don't want to believe. I want to know.
 15. 15 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 274 Неутрално
 16. 16 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Под "...заетостта във Варна да се увеличи най-много..." имате в предвид откриването на нови обекти на големи търговски хранителни вериги ли? Че преди малко зърнах по "Сливница" в района на лятното кино поредния билборд: "предстоящо откриване, очаквайте". Много се яде в тази Варна, ей, много се яде,бре!

 17. 17 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Мога ли да попитам как точно са подбрани въпросните 5 региона?

  Петият по големина регион е Стара Загора, а по заплати и икономика е на второ място в България, пък странно как не е включен в изследването...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK