България бавно, но несигурно се изкачва в класацията за икономическа свобода

България бавно, но несигурно се изкачва в класацията за икономическа свобода

© Надежда Чипева, КапиталВъпреки проблемите в трайно нереформирани сфери като правосъдието България бавно се изкачва в индекса "Икономическата свобода по света" на института "Фрейзър". В последното му издание за 2019 г., което ползва данни от 2017 г., тя заема 37-о място от 162 държави. Преди година страната бе поставена на 46-о място, съобщава Институтът за пазарна икономика. От там припомнят, че от 2009 до 2015 година има влошаване в представянето на страната, а от 2015 г. се наблюдава обръщане на тенденцията.


Няма изненади в подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8.91 от възможни 10), Сингапур (8.71) и Нова Зеландия (8.5), а челната десетка се допълва от Швейцария, САЩ, Ирландия, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Мавриций, като всички са със стойност на индекса над 8.


На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.
Индексът "Икономическа свобода по света" комбинира множество индикатори, които изграждат пет подиндекса – размер на правителството, правна система и защита на правата на собственост, стабилни пари, свобода на международната търговия и регулации.


С девет места нагоре


Тази година България е на 37-о място от 162 държави и територии, като се е изкачила с девет места в рамките на една година. Точно над нея се нареждат Испания и Швеция, а под нея – Израел и Белгия. Общият ръст в стойността на индекса е 0.12 – от 7.43 до 7.55. За сравнение, в първата година в която страната участва – 1985, стойността му е била 5.27.


Динамиката и класирането на страната не са еднакви в различните категории на индекса.

 • Регулации (7.78) – наблюдава се леко подобрение спрямо предходната година. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната получава близки до максималните резултати.
 • Свобода на международната търговия (8.11) – България постига добър резултат поради членството си в ЕС, заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка.
 • Стабилни пари (9.43) – валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията, в която България традиционно постига най-добрите си резултати.
 • Правна система и право на собственост (5.28) – изменението на този подиндекс е причината за чувствителното подобрение на общото класиране на България от изданието от 2018 г., въпреки това той остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. Тук обаче своята роля играе изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава максимален резултат, на фона на 0,85 миналата година, което от своя страна я тласка нагоре спрямо тези с по-значителни полови неравенства. Реални увеличения има само при надеждността на полицията (0,13) и независимостта на съдебната система (0,16), но по втория индикатор оценката е изначално много ниска – 3.49 от 10.
 • Размер на правителството (7.13) – в този компонент промени липсват. Оценката е сравнително ниска в резултат на високите държавни разходи и бюджетни трансфери и субсидии. Положително влияние обаче оказва благоприятният данъчен режим и, в частност плоският данък.


Значителните подобрения - преди влизането в ЕС


Динамиката на индекса, съчетана с тази на компонента за правната система, ясно демонстрират, от една страна, противоположните тенденции в тях, а от друга – реалната стагнация на икономическата свобода в България през последните години, посочва в коментар на доклада Институтът за пазарна икономика.


На практика, последните значителни подобрения в страната са през годините на скокообразен растеж преди присъединяването към Европейския съюз, а оттогава повишенията в стойността на индекса са "козметични". В същия период обаче изменението в оценката на правната система е в противоположна посока, а тазгодишното подобрение е следствие от промени в методите на изследването, а не на реални повишения в качеството на правната среда.


При останалите подиндекси най-чувствително се повишават оценките в областта на стабилните пари вследствие на по-ниските нива на инфлацията.


Фокусът върху икономическата свобода и нейните аспекти далеч не е случаен, отбелязва българският институт. Нееднократно е демонстрирано, че високите равнища на икономическа свобода са движещ фактор зад по-високите доходи и стандарт на живот, по-ниските бедност и неравенство и по-високия икономически растеж, се посочва в анализа му. Въпреки номиналното подобрение на България в индекса на "Фрейзър" тази година обаче последното десетилетие като цяло е на стагнация на икономическата свобода в страната, отбелязва институтът.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нагъл чекист
  Нагъл чекист
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Очакваме българомразците да ни обяснят защо не трябва да вярваме на статията!

 2. 2 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Ех Дневник - вие сте такива пропагандатори и манипулатори - "бавно, но несигурно". Заради такива като вас сме на 111 по свобода на словото в света.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  А онези от Русия, с колко още слязоха?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  Дай боже все така"несигурно" да се изкачваме с по девет места на година...

 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ''....Стабилни пари (9.43) – валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията, в която България традиционно постига най-добрите си резултати....'' това разбива широко пропагандирания в този форум мит, че валутният борд бил вреден за България и с еврото сме щели да бъдем по-добре.

 6. 6 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  С две думи -100% стабилност!

 7. 7 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много им е трудно на медии като Дневник,да пишат позитивни новини свързани с икономиката и държавата ни.
  Правят го от няма и къде,защото в международните класации България върви напред ,а тука се опитват да омаловажават всичко постигнато което е позитивно!
  И всичко се опитва да обвържат с правосъдието,което явно не е в такава степен,в каквато светлина,се опитват медиите на аФтентичните,да ни убеждават че е!

  sdg
 8. 8 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Очакваме българомразците да ни обяснят защо не трябва да вярваме на статията!
  —цитат от коментар 1 на Нагъл чекист


  Щото живеем в България и виждаме как се случват нещата...?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално
 10. 10 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Държавата се развива добре в последните години и повечето опозиционни партии така и не разбраха че с оплюване,вадене на съществуващи и несъществуващи кирливи ризи на управляващите, със заплахи за преврати и метежи няма да стане. Трябва позитивизъм на хората, не криви и намръщени муцуни като президента например, които ни обясняват всеки ден колко е лошо тук, защото то просто не е по-лошо от повечето места,даже напротив!

 11. 11 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "Svetlio": ''....Правят го от няма и къде,защото в международните класации България върви напред ,а тука се опитват да омаловажават всичко постигнато което е позитивно!
  И всичко се опитва да обвържат с правосъдието,което явно не е в такава степен,в каквато светлина,се опитват медиите на аФтентичните,да ни убеждават че е!...'' Точно така- умишлено очернят качеството на живот в България и представят нещата в засилени негативни шарки. Защо го правщят, ли- има прост отговор- защото им се плаща точно за това- да очернят всячески България и да я представят в най- негативна светлина пред света. Да, но дори германските пенсионери не са чак толкова прости- идват да живеят в България, а не другаде. Никой не може да лъже всички, цял живот и по всяко време- истината винаги изскача наяве , независимо от всички лъжи, с които я затискат....

 12. 12 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Егати!
  Поне да бяхте казали истината.
  - че индекса пада, за това изглежда, че България се качва

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 13. 13 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър": точно ти не живееш в България, а на територията на американското посолство. До сега не съм прочела ЕДИН позитивен за България коментар от теб. Ако наистина живееше в България, щеше да ти домилее поне веднъж да напишеш истината, че в България животът далеч не е толкова гаден, черен и мръсен, колкото го описват политическите ни партии, домораслите политикани и продалите се на други държави срещу заплащане. Ти не си ли ходил поне веднъж в Еленският Балкан, или на Св. Константин и Елена, или на някоие други красиво място в България, че да не виждаш поне една добра страна на живота в България, не си ли попчувствал българското гостоприемство на хората там...За мен лъжеш, че пишеш от България и че си българин и докато не ми докажеш, че наистина си българин и живееш трайно в България, те считам за чужденец, на когото се плаща, за да пише бвсякакви лъжи за живота в България, без да е живял никога в нея. Това е окончателното ми мнение за теб като коментатор.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#7] от "Svetlio":

  АФтентичните са в голям шок покрай тоя завод на Фолцваген. :)

  Как така при Ердоган, който е лош диктатори ще се строи завод. :)

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  А онези от Русия, с колко още слязоха?!
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Всички мразилки ли сте толкова неграмотни, че можете да си намирате информация само ако ви е написана на листче и изпратена с препоръчано писмо?!
  Ще те светна само, че като умножиш позицията и по две ще подминеш леко позицията на урките.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#12] от "О, ко ма напрай!":

  България се качва с девет места, не че само така изглежда.Ти кое не разбра от статията?
  Каквото и да са пипали по индексите, те важат за всички държави. Омръзна ми когато паднем с две места в някоя класация, някое журналистче да пише гръмко как сме се сринали, а когато се качваме да е "бавно" и "несигурно". С такъв тип писане и мислене къде мислите, че ще живеят децата ни? Или не можете да мислите повече от една заплата напред?

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#5] от "cmy12603507":

  Е да де ама с тези 9.43, по този показател сме на 38 мо място!

  А знаете ли по какво сме на първо?! Никога няма да предположите!
  По регулации на пазара на кредити.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri": да, де- пазара на регулации на ЕЦБ за държавите в еврозоната....

 19. 19 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Не мога да повярвам, че публикувахте това, въпреки че със заглавието добре сте се постарали. Те и Мудис ни вдигнаха кредитния рейтинг, ей, големи мръсници излязоха, не знаят ли колко лошо се живее в България, и Дневник, и президентът могат да им го потвърдят, а също Рим, Мим, Никсана, Кретен Килъри още двама-трима знайни и незнайни.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 459 Весело

  В тази класация се оказва , че България е между Испания и Белгия ...

  но отново се изсмуква негативно заглавие и внушение, как всичко е тотал щета

 21. 21 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#5] от "cmy12603507":

  За коя валута е вързано левчето, че да му е толкова висок индекса на стабилност? Не, не е рублата или турската лира, а еврото - втората най-разпространена и свободно търгувана валута в света. Представете си сега че вместо да се губи време и ресурс в обмяна на валути, разплащанията са само в евро... Това ще подобри конкурентноспособността и съответно ще намали лихвите по заемите. Последното ще изстреля свободата за правене на бизнес и минимум ще повиши цената на имотите. Обаче едни мафиотски банди (банки) трябва да работят по правилата на ЕЦБ. Точно там е драмата на управляващите, хем сърби хем боли...

 22. 22 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Над 4 милиона от пет милиона под прага на бедността. Каква икономическа свобода. Лъжци.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 23. 23 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#21] от "aha":

  Да точно така. С гордост българина да казва че взема 200 Евро.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#20] от "001":

  И мноооооого преди Франция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Намерихте начин пак да вмъкнете темата със съдебната система, ето защо така наречената градска десница много трудно ще расте като последователи и вот.
  От край време очаквам да чуя какво биха предприели, променили, запазили, подобрили в сферата на икономиката. Отдавна искам да чуя икономическата им платформа, защитена от икономист, който би бил министър на икономиката, да кажем. Искам да знам лява или дясна икономическа политика ще водят, но не би, съдебна реформа и толкоз! То и от съдебна система не знам колко разбират...

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 26. 26 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Над 4 милиона от пет милиона под прага на бедността. Каква икономическа свобода. Лъжци.
  —цитат от коментар 22 на qwerty 500


  Гледам, че Дневник търсят журналист, идеален си за нов член на редакцията, даже и СВ-то няма да ти гледат. :)

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 27. 27 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Очакваме българомразците да ни обяснят защо не трябва да вярваме на статията!
  —цитат от коментар 1 на Нагъл чекист


  Защото "правото на избор" нищо не значи щом няма от какво да се "избира".
  Иначе, мед. сестри с по 350 Е "заплата" сигурно говорят за ОГРОМЕН икономически "прогрес".

 28. 28 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "..бавно, но несигурно..." - това ми звучи като :"Може да съм тъп, но за сметка на това съм грозен!"

 29. 29 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "cmy12603507":За коя валута е вързано левчето, че да му е толкова висок индекса на стабилност? Не, не е рублата или турската лира, а еврото - втората най-разпространена и свободно търгувана валута в света. Представете си сега че вместо да се губи време и ресурс в обмяна на валути, разплащанията са само в евро... Това ще подобри конкурентноспособността и съответно ще намали лихвите по заемите. Последното ще изстреля свободата за правене на бизнес и минимум ще повиши цената на имотите. Обаче едни мафиотски банди (банки) трябва да работят по правилата на ЕЦБ. Точно там е драмата на управляващите, хем сърби хем боли...
  —цитат от коментар 21 на aha


  Само след влизане в еврозоната Бг икономика ще придобие реален шанс.
  Разбира се, въвеждането на еврото ще доведе до поне 3-4 ПЪТИ поскъпване. В рамките на 4-6 месеца.
  Швейцарският франк за нищо "не е вързан".
  БГ лев е "вързан" защото иначе всичко ще се срути както в приказката за голият цар в Дания.

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#21] от "aha":

  Това лиХче се опровергава точно в това изследване

  1
  Size of
  Government
  2
  Legal System
  and Property
  Rights
  3
  Sound
  Money
  4
  Freedom
  to trade
  internationally
  5
  Regulation
  5A
  Credit market
  regulations
  5B
  Labor market
  regulations
  5C
  Business
  regulations

  Bulgaria 7.13 (44) 5.28 (72) 9.43 (38) 8.11 (34) 7.74 (38) 10.00 (1) 7.06 (56) 6.16 (99)

  Toва 10 точки и 1 во място съотвества на третия отзад напред параметър. Так че е добре да не се изхвърляте чак толкова особено, когато сте неподготвен.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър": точно ти не живееш в България, а на територията на американското посолство. До сега не съм прочела ЕДИН позитивен за България коментар от теб. Ако наистина живееше в България, щеше да ти домилее поне веднъж да напишеш истината, че в България животът далеч не е толкова гаден, черен и мръсен, колкото го описват политическите ни партии, домораслите политикани и продалите се на други държави срещу заплащане. Ти не си ли ходил поне веднъж в Еленският Балкан, или на Св. Константин и Елена, или на някоие други красиво място в България, че да не виждаш поне една добра страна на живота в България, не си ли попчувствал българското гостоприемство на хората там...За мен лъжеш, че пишеш от България и че си българин и докато не ми докажеш, че наистина си българин и живееш трайно в България, те считам за чужденец, на когото се плаща, за да пише бвсякакви лъжи за живота в България, без да е живял никога в нея. Това е окончателното ми мнение за теб като коментатор.
  —цитат от коментар 13 на cmy12603507


  Може би си прав, защото СЪДИШ ПО СЕБЕ СИ.
  Всеки влязъл и пътуващ из България му прави впечатление огромната мизерия- особено в периферията. Особено фрапантно, бедно и нищенски изглеждат възрастните хора по селата.
  За 30 години... малко и недостатъчно.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър":

  Ти не живееш човече, ти съществуваш. Толкова злоба и гняв няма как да е живот твойто.

 33. 33 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Ти да видиш! А аз си мислех, че упралението на ГЕРБ е толкова мракобесно, че сме в дъното на всички класации:))))

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#29] от "panzerino":
  Леле, леле! Имаме пибедител в конкурса за най-голяма изцепка!

  (не)Уважаеми, в Европа има 3 (три) държави, които са били във валутен борд и са приели еврото:
  1. Знаете ли кои са те?
  2. Знаете ли колко процента беше инфлацията във всяка една от тях в годината на приемане на еврото?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#26] от "frisky":

  Аз имам над 1000 написани статии. Изкарва съм нов сайт в топ 3 на гугъл.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#29] от "panzerino":

  Няма как всичко да поскъпне 3-4 пъти по две прични:

  1. Няма кой да го плаща.
  2. В цяла Европа е около 1.5 - 2 пъти по-скъпо, т.е. ако при нас всичко поскъпне 3-4 пъти, ще стане 2 пъти по-скъпо от Европа, което просто няма как да се случи.

  Та като пишете числа, мислете... Щото те числата, за разлика от думите, подлежат на анализ и проверка. Другия път просто напишете -" ще поскъпне" и сигурно ще уцелите :)

 37. 37 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#26] от "frisky":

  За три месеца съм вдигал сайт от 2000 посещения до 150 000.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 38. 38 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#26] от "frisky":

  Освен това съм изпреварвал най-големите медии. Включително бтв.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 39. 39 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Особенно от нереципрочната визова сервилност към Вашингтон.

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#7] от "Svetlio":

  Казваш напред в класациите се движим?

  Това е хубаво, въпросът е колко напред и как се движим...

  Че тези класации първо се правят по данни от държавите и ако не разбираш какво ти пиша, да ти напомня, че съседна Гърция и тя беше на едни приятни места съгласно данните пък после се оказа, че данните които подавали били леко различни от данните които имали, но карай сега, целта била правилна за държавата.
  Второ трябва да имаш някаква база за сравнение, че ако си бил на място 100 по нещо и си отишъл на 80 то място е добре, но ако останалите държави от ЕС са в първите 50 за същото нещо май-твоята позиция 80 е доста кофти, но отдуга страна наистина изкачил си 20 места....

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Не съм оптимист за бързо подобряване (ускоряване) на този многопоказателен индекс при това правителство и съдебна с-ма.

 42. 42 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#26] от "frisky":Аз имам над 1000 написани статии. Изкарва съм нов сайт в топ 3 на гугъл.
  —цитат от коментар 35 на qwerty 500


  Ами, ето, както вече казах - идеален си! :)

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 43. 43 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#37] от "qwerty 500":
  До коментар [#38] от "qwerty 500":

  порнхъб.бг?
  шегата настрана, би ли споделил името на този сайт?

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  Поне в тази класация не седим толкова зле. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Погледнах табличката с данните на България - предходната година (2016) сме били на 42-ро място, а не на 46-то, а за 2017 резултатът ни е 7.54, а не 7.55, както пише в статията.
  37-то място ни е най-доброто класиране (заедно с 2009г.), а индексът ни от 7.54, от настоящата класация е най-добрият като цяло.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Това е много добре!
  А ако направим и съдебна реформа ще влезем в десетката. А това пък ще отпуши икономиката

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Тоест, България е сред 40 те страни с най-голяма икономическа свобода и това се опитвате в редакцията да го изкарете едва ли не лоша новина?

  И съзирате проблеми в методологията? Ами нали тази методология важи за всички страни, вижте къде е Италия, къде е Франция, къде е Словения.
  Там сигурно трябва да плачат.

  И после това , онова за журналистите...

  Забележето, че от 1 во до 40 място, всички страни са в син цвят.
  Тоест, това са най-странати с най-голяма икономическа свобода.
  Следващите 40 страни са в зелен цвят. Това е втори ешалон по свобода. После са следващите 40 страни, жълте цвят. И последните 40 са в червен. Най-малко свободни са там.


  Ето от 35 до 60 то място. Забележете в каква компания на страни се намира България!!!


  Sweden 35
  Spain 36
  --------------------------
  Bulgaria 37
  -------------------------
  Israel 38
  Portugal 39
  Belgium 40
  Slovak Republic 40

  до тук са в синьо
  -------------------------------------------------------------------
  от тук надолу в зелено

  Peru 42
  Cambodia 43
  Jordan 43
  Mongolia 45
  Costa Rica 46
  Italy 46
  Uganda 48
  Botswana 49
  Bahrain 50
  France 50
  Malaysia 52
  Philippines 53
  Hungary 54
  Indonesia 54
  Croatia 56
  Rwanda 56
  Bahamas 58
  Poland 59
  Gambia, The 60


  а по-надолу избрани страни

  Словения -67 място
  Северна Македония- 73 място
  Мексико -76 място
  Индия- 79 място
  Сърбия -80 място

  --------------------------------------------------------------------------
  от тук надолу са в жълто, тоест трети ешалон страни

  Черна Гора - 83 място
  Русия -85 място
  Босна -92 място
  Турция -95 място
  Беларус 99
  ----------------------------------
  Гърция - 102 място
  ----------------------------------

  Китай - 113 място

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------
  сред страните в червен цвят, тоест, сред най-малко свободните


  Тук е Украйна - 135 място 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#47] от "rwn":

  "И съзирате проблеми в методологията?"
  и
  "Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната получава близки до максималните резултати"

  та кредитният пазар е перфектно регулиран с оценка близо до максималната...
  и все пак да не забравяме, че тази перфектна регулация не попречи на една доста голяма българска банка да ... фалира да кажем... че другите термини са доста по-дискусионни...

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Ако Баце се задържи още 3-4 мандата може и в топ 10 да влезем :)

 50. 50 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#48] от "Ivan_":

  Предполагам, че на редакцията на Дневник и феновете на същата тази редакционна политика на Дневник, някаква нормална методология, която да е еднакво приложена за всички страни е по-скоро голям проблем. Затова и имаме таково заглавие.

  Защото, заглавието би могло да бъде съвсем различно... Но не е!

  А относно методолоията, ами, тя е такава, каквата е. Важи и за Италия ,и за Франция ,и за Русия, и за България.

  А може би в Италия или във Франция банките си имат достатъчно големи проблеми?

  Или, може би класацията (методологията?) на Репортери без граници е по-добра?
  Там, същите тези журналисти, които пишат такъв тип статии като горната, биват анкетирани.
  И те обясняват, че тук е концлагер, влизат в редакции, разстрелват журналисти, въобще, ужас неземен е тук.
  Никаква свобода. И така, в резултата на всички тези анкети, България отива на 111 място.
  Ами, такава им е методологията. Анкета за самооценка на работата на журналистите.
  Въобще, обективно, та дрънка.

 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  При бай Тошо бяхме по-свободни отколкото сега
  = нямаше безработни и неизлатени заплати,
  а който му се работеше на частно можеше и на частно да бачка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дай боже все така"несигурно" да се изкачваме с по девет места на година...
  —цитат от коментар 4 на BiGman1


  Ако туй е несигурно, нямам идея какво ще е сигурното.

 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#50] от "rwn":

  тя методологият е ясна, другъде е проблемът.
  имаш регулация близка до максималната, и правосъдна система назад, резултатът е че регулацията не си изпълнява функцията да регулира коректно.

  И ето ти прекрасен "теоритечен" резултат, а реалноста е малко по-друга...

  Въпросът е защо това е повод за национално самочувствие или въобще защо е тема.

  Важен е резултата реалният който ти отпределя битието, какво те топли на кое място в каква класация е който и да е?

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на mariopuzo
  mariopuzo
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Тоест, България е сред 40 те страни с най-голяма икономическа свобода и това се опитвате в редакцията да го изкарете едва ли не лоша новина? И съзирате проблеми в методологията? Ами нали тази методология важи за всички страни, вижте къде е Италия, къде е Франция, къде е Словения. Там сигурно трябва да плачат.И после това , онова за журналистите...Забележето, че от 1 во до 40 място, всички страни са в син цвят. Тоест, това са най-странати с най-голяма икономическа свобода.Следващите 40 страни са в зелен цвят. Това е втори ешалон по свобода. После са следващите 40 страни, жълте цвят. И последните 40 са в червен. Най-малко свободни са там.Ето от 35 до 60 то място. Забележете в каква компания на страни се намира България!!!Sweden 35Spain 36--------------------------Bulgaria 37-------------------------Israel 38Portugal 39Belgium 40Slovak Republic 40до тук са в синьо-------------------------------------------------------------------от тук надолу в зеленоPeru 42Cambodia 43Jordan 43Mongolia 45Costa Rica 46Italy 46Uganda 48Botswana 49Bahrain 50France 50Malaysia 52Philippines 53Hungary 54Indonesia 54Croatia 56Rwanda 56Bahamas 58Poland 59Gambia, The 60а по-надолу избрани страниСловения -67 мястоСеверна Македония- 73 мястоМексико -76 мястоИндия- 79 мястоСърбия -80 място--------------------------------------------------------------------------от тук надолу са в жълто, тоест трети ешалон страниЧерна Гора - 83 мястоРусия -85 мястоБосна -92 мястоТурция -95 мястоБеларус 99----------------------------------Гърция - 102 място----------------------------------Китай - 113 място----------------------------------------------------------------------------------------------------сред страните в червен цвят, тоест, сред най-малко свободнитеТук е Украйна - 135 място
  —цитат от коментар 47 на rwn


  Скептичен съм към такива класации..Особено когато прочета, че малко пред нас са Испания и Швеция, а Израел, Португалия и Белгия са зад нас в класация за икономическа свобода...Звучи някак нереалистично въпреки някои положителни тенденции в икономическото развитие на страната. Предполагам, че доста няма да съгласят с мен, съдейки по предишните коментари под тази статия, но това ми е мнението. Може би причината да бъдем в такава компания, се дължи на членството ни в ЕС, друго логично обяснение не намирам.

 55. 55 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#37] от "qwerty 500":

  ако списваш някой от фалшивите сайтове,то да вярвам ти че си вдигнал посещаемостта.
  Но проблема не е в тебе,а че има хиляди т@пи парчета,които са готови да повярват на всяка лъжа написана в ФБ,и като прочетат някой лъжа в измислени сайтове,повтарят лъжите от там,като чиста и неподправена истина.
  Ама пиши все пак кой сайт списваш.Нали се хвалиш с него,напиши му името,да го видим?!

  sdg
 56. 56 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#40] от "Ivan_":

  Въобще осъзнаваш ли какво пише тука,и за какво иде реч,или пишеш ей така колкото да си сред пишещите?!

  sdg
 57. 57 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "КретенКилър":

  "Щото живеем в България и виждаме как се случват нещата...?"

  Ами емигрирай щом едва издържаш. Нали твърдиш, че абсолютно навсякъде другаде е по-добре. Ще си намериш и работа в някое НПО (в каквото работиш и в БГ), ще живееш демократично, ще пишеш във форума от чужбина. Само гледай да не е в Белгия, че е след България в класацията.

 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#56] от "Svetlio":

  опитвам се да се ориентирам...

  Защо питаш, смяташ, че не успявам ли?

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ivan_":

  Ами от моя страна бе коментирано "безумното" заглавие на тази статия.
  Заглавието не отговоря на съдържанието!

  И "реномето" на тази медия вече клони към нулата, точно заради такива "практики".

  Някога, тази медия беше все пак икономически всекидневник. Да, далече в миналато. Много далече. Погледнете брой на стаии, които се публикуват тук всеки ден, които са с тема икономика или бизнес.

  Откога не сте чели тук интервю с бизнесмен? Ама за бизнес, нали, не за политика!
  Откога не сте чели тук сериозен анализ за икономически сектор?
  Спорадични анализи на Красен Станчев? Тук там от ИПИ нещо препечатват. Но, нищо сериозно.

  Въобще, журналистите с този профил отдавна ги няма тук. Политика и политика и само политика. Само това човек може да прочете тук.

  Явно е нямало е как да не е напишат тази статия, но не може и в предизборен период да излиза нещо положително тук. Всички знаем защо! Затова и е това заглавие.

  А дали ме "топли"?

  Ами, този тип класации се правят основно за банки, анализатори, медии и най-вече, за потенциални инвеститори. Когато имаш да защитаваш определена инвестиция, на теб ти трябва да стъпиш на нещо.

  Трябват ти съпоставими данни. Данните за кредитен рейтинг, данни като тези по-горе, са точно такива данни, за да се види къде е страната сред други страни.

  И тогава, ако е нагоре страната в такава класация, а трудът все още е евтин там, тогава и идват инвестиции.

  И това и наблюдаваме напоследък.

  Има и друг аспект. От псилогоията е това. Хората искат и имат нужда от положителни новини. Писнало им е от отрицателни новини или дори, от отрицателин заглавия.

  Но ако се занимаваш с партийна пропагнада на опозиционна партия, особено в момент на невиждан възход на икономиката, нямаш много варианти. Трябва да слагаш такива заглавия :)

  И за Франция нямам много информация, но за Италия имам и мога да споделя, че тяхната съдебна система се намира на обиколки след българската. Дори в Дневник имаше преди време някаква статия по този въпрос!
  Огромни проблеми, нереформирана система, огромна корупция.
  А банковата им система...това сигурно Ви е ясно и на Вас.

  Тоест, според мен, методологията е добра в тази класация. И класацията си върши добре работата. Ще свърши работа на всички, които я ползват по предназначание.

 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Толкова ли няма местни циганки, че трябваше да търсят чак по тихоокеанското крайбрежие на Канада?

 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#59] от "rwn":

  За дневник съм съгласен...

  За останалото... инвеститорите не ги гледат толкова подобни класации, да не кажа че въобще не ги гледат.

  Сериозните компании си имат собствени отдели и отделно си купуват много повече и по-качествени данни.

  Не съм бил във България от години, но какви толкова инвестиции се случват?
  От официалните данни са смешните под млрд. годишно ПЧИ при положение че един средноголям проект за държава като България следва да е 100 млн., това ще да означава под 10 средни проекта годишно... това ли е развитието?

  Хората ясно, че не искат да слушат само негативни новини, но къде са позитивните?
  това ли е позитивното?
  Оценка максимална за банкови регулации при положение че имате близка до системната банка източена наскоро и друга вече май направо системна в същото положение в положение...

  Първата стъпка към решаването на един проблем знаеш ли коя е?
  Да си дадеш сметка че проблемът съществува...

  Докато се удра на чест и криворазбран патриотизъм и се отричат съществуващите проблеми няма да има никакво положително развитие...

  Иначе винаги е вариант да се плюе по вестоносеца...

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Въпросът е колко години трябва да сме в топ 20, За да стигнем стандарта на тези в топ 40. Щото, хубаво сме в топ 40, ама те са с пъти по-високи данъци и стандарт.

 63. 63 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 294 Весело

  Сигурно ще се издигнем още повече напред и нагоре с шоково увеличение на администрацията и заплащането И.След като в анализа се взема предвид и административния персонал т.е. ръководния персонал, ние ще трябва да се корегираме в търсенето на икономическа ефективност.

  mihala
 64. 64 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ivan_":

  Ама и Вие така на едро ги коментирате нащата...

  Опитвате се да самоубедите в нещо,или какво?

  Какво значи сериозни компании. Въпреки вашата препоръка, България не може да си позволи да избира само инвестици за по над 100 милиона всяка. Идват и малки, идват и големи инвеститори.
  Една компания, която прави инвестиция от 10 милиона в България, може ли да си позволи да има отдел, които да се занимава с такъв тип проучвания.

  Въпреки, че в началото на коментара си, Вие се съгласявате, че вестоносецът Дневник вече никакъв го няма, накрая пак нещо говорите за плюенето по вестоносеца.

  И да не влизаме в по-големи подробности, но тук имаме проблеми с очевидното манипулирано заглавие.
  Методология не коментирам в дълбочина. Не е моя работа това. Татяна Димитрова прави внушения, че мястото на България е такова, заради методологията.

  Но тази методология работи за всички еднакво. А Италия е далеч след България!

  Аха, това е лошо. Нали така!

  А относно вестоносците...

  Ако имаме очевидно манипулирано заглавие тук, плюс опит за някакви внушения в статията, защо да не можем да предположим на тази база, че и другите Ви любими статии са също така манипулирани? И също така са пълни с внушения в някаква посока?

 65. 65 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#62] от "karatista":

  Много години трябват. За съжаление!

  Но пътят е този!

  Защо това е така.
  Защото, не можем да пренапишем историята, нито можем да променим географията.

  Не граничим с Германия / Холандия/ Белгия/...
  Не сме владели моретата.
  Не сме търгували с роби.
  Нямали сме колонии.
  Не сме били част от някакви империи, а сме били част от други империи.
  Езикът на страната е български, а не е немски /английски.

  Този списък може да продължи до безкрай!

  Част сме от ЕС. Чест сме от НАТО.
  Скоро ще бъдем част от Еврозоната.

  Икономиката расте с високи темпове.
  Безработни на практика няма. Внасяме работници от други страни.

  Проблеми има. Но къде няма.
  Пътят е правилен, но е много дълъг.


 66. 66 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#64] от "rwn":

  Не визирам Дневник, като вестоносец.
  Визирам, че ако напишеш нещо неприятно за България в този форум веднага получаваш негативни оценки, дори и написаното да е вярно. най-забавното е, че под друга статия плюещите по вестоносеца пишат подобни неща. Примерите са безброй...

  България трябва да привлича и големи и малки инвеститори, но не го прави...
  Напротив последните години виждаме отчетливо как чужди компании продават бизнесът си във България и купувачите са български собственици...

  Вие написахте че наблюдавате напоследък идването на инвестиции и затова изразих учудване къде са те...

  Модератора е неадекватен!
 67. 67 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#65] от "rwn":

  Е Португалия като е владяла морета и е имала колонии е на същото дередже. Обратно Нова Зеландия без нищо от цитираното е в топ 10. При толкова ниски данъци и валутен борд е безумие да сме на това място. Ако из4авним данъците си със Словакия например, директно ще отидем на червено.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  " ползва данни от 2017 г"
  Сега на кое ли място сме. Едва ли сме на същото.

 69. 69 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ivan_":

  Продължавате да се самоубеждавете. Успех Ви пожелавам с каквото и да се занимавате.

  Все пак, ако искате, погледнете какво се слува в иконономическите зони в България. Край Пловдив, край София, край Шумен.
  Погледнете какво се случва в софтуерната индустрия.

  Линкове няма да Ви давам. Предполагам, че ще се справите и сам.

  Инвестор, сайта, е добро място за икономическа и бизнес информация в България.

  Нито са проправителствени, нито са антиправителствени. Добър ресурс за инфо са.

  Ако човек живее в чужбина и чете и се информира за ситуацията в България само от статии в Дневник, често човек може да има наистина много превратна представа за ситуацията в България.

  Тоест, разбирам Ви!

 70. 70 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#68] от "Роси":

  Като гледам Фолксваген едва ли сме дръпнали рязко напред

 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#69] от "rwn":

  С нищо не се занимавам, гледам си животът и семейството...

  "Все пак, ако искате, погледнете какво се слува в иконономическите зони в България. Край Пловдив, край София, край Шумен."
  Само мога да се усмихна тук...Какви икономически зони?
  Я ми припомнете какви жп възможности имат тези зони?
  Сега ако ми разбирате въпросът пробвайте се да ми обясните какво се случва там.
  Кого обслужват тези зони, кой пазар без подобна жп обезпеченост?
  Предполагам обслужват основно българскията пазар, който е малък и целеви износ с автотранспорт. Та какво толкова изнасят базираните там компании с този автотранспорт и за къде го изнасят?

  "Ако човек живее в чужбина и чете и се информира за ситуацията в България само от статии в Дневник, често човек може да има наистина много превратна представа за ситуацията в България."

  Да, но също така може да наблюдава какво става и извън България и да прецени по-трезво къде е България, особенно ако преди това се е занимавал с бизнес и има база..

  Та малка база за сравнение... един инвеститор тук при мен стартира проект за да разшири един увеселителен парк, Не да го изгради, а да го разшири. Инвестицията е 200 млн. евро, населеното място в което е този парк е под 800 х. човека...
  На близкото пристанище, коеот въобще не е основното за товари за държавата направиха инвестиция от 400 млн. евро която инвестиция повиши средната скороста на движение на влаковете от 90 на 120 км. ч за отсечка от 20 километра...

  хайде сега сравнявай със Бълагрия за да видиш за каква качествена разлика иде реч.

  Ако си работил във голям мултинационален бизнес имаш информация какво е нивото на развитие на собствените ви филиали в различните държави и на различните пазари. та България и проблемите с които се занимаваш в българските филиали са различно от нещата с които се занимаваш във филиалите ви в другите държави и сравнението не е в полза на България.

  "Погледнете какво се случва в софтуерната индустрия."
  Какво се случва?
  Това са услуги приятелю, дали ти говори нещо това?

  Имам обосновани съмнения че ме разбираш.
  Аз искам максимумът, ти си се примерил с малките стъпки... С малките стъпки никога няма да станеш конкурентен, защото тръгваш от много задна позиция. Ако България не скача, никога няма да може да влезе в клубът на развитие държави.

  Твоето виждане, за това че нещата не са зле развиваме се и сме в правилната посока е пагубно и много погрешно. За България изборът е ва банк, рискува здраво за да има шанс да излезе от балтото в което е, да има шанс да се провали но не губи нищо...
  Или вторият вариант, който явно теб те устройва, не рисйува и си стои завинаго в блатото, само където се придвижва към малко по-добрата му част...

  Дано сега успееш да ме раюбереш...

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#67] от "karatista":

  Интересни аргументи от Ваша страна!

  Нова Зеландия е била част от коя империя? Дори днес държавен глава и е английската кралица!
  А на какъв език се говори в Нова Зеландия?

  Дотук беше елементарно.

  За Португалия е по-комплексно и по-сложно. Плюс това, има и още фактори, идеята ми беше да ви опиша посоката, а не цялото съдържание и всичките възможни фактори.

  Всъщност, Португлаия не е толкова бедна държава.
  Ако я сравняваме със САЩ или Германия, може би да, но иначе, те имат приличен стандарт на живот, богата история и икономически не стоят много зле.

  Ако питате, защо не са като Германия, ето горе долу защо:

  -Географски първо, тя е по-близо до Африка, отколкото до моторите на Европа- Германия/Англия и т.н.

  -Има малко население. Това е подобен на проблема и на България. Има страни, които са интересни и поради тези причини, че са достатъчно големи и съответно имат голяма вътрешен пазар.

  -Диктатура дълги години. Много ниско ниво на грамотност сред населението. Движението и нагоре тръгва след като страната влиза в ЕС. Диктатурата на Салазар е около 40 години. И то точно по времето, когато другите страни в Западна Европа се възстановяват след ВСВ. А Португалия се опитва с войни да запази колониите си. 14 години война за въпросните колонии. Огромен провал, огромни проблеми, огромни дългове.

  - Португалия е имало нужда от спасяване ( bailout) на икономиката си три пъти в последните няколко десетилетия. Тоест, икономически има големи проблеми страната. Което е свързано с политическите и проблеми преди това.

  - Португалия има малък език. Изключваме Бразилия, махаме и няколко страни от Африка, просто, тези страни не са богати страни и не носят нищо на Португалия, и виждаме, колко малко хора говорят португалски.

  - Огромна бюрокрация, затънала в корупция съдебна система, нереформирана и тежка данъчна система, университети, които са много, много назад във всякакви класации.

  -Не е богата на стомана или на въглища. Преди няколоко века, това е било ключово. Необходимо е било да вняса машини. Не ги е произвеждала. Тези, които са и продавали машините и/или суровините, са тези, които днес са най-богатите страни.


  Има и още., но мисля, че това е достатъчно.

 73. 73 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ivan_":

  Тук отиваме в друга посока.

  Аз мога да Ви разкажа за чудовищни сделки на „Голдман Сакс“. И какво от това. Това какво общо има с България?
  По-горе съм дали факторите, които определят къде е България днес. Тези неща не могат да бъдат променени.

  Били сме част от друг блок, от други империи, имаме малък език, малко население, малка площ, малък пазар. Съдеди сме Турция и Сърбия.
  Какво още. Това не е ли достътъчно.

  А относно Ва банк стратегията. Вижте, това не са финансите и имотите на вашето семейство. Тях можете всички да ги заложите на едни кон и риск печели, риск губи.
  Но, това е държава. Не може и не бива така. Стига с експерименти вече. И заплати от по 3 долара...

  Който не му харесва, хваща полет по желание и след няколко часта е на мечтаното място. Който може да помага, да помага.

  Няма рецепта за бърз успех на една страна. Това е огромен механизъм и не може да завива бързо. Необходимо е да е бавно, съглусаувано, защото просто ще дойде катастрофа при непремерени движения.

  И на всеки му се иска бързо. Просто, трябва човек да има реалистични очаквания.

  И да си дава сметка за реалните възможности.

 74. 74 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ivan_":

  Явно наистина не си наясно за,бизнеса и развитието му в България?
  Нещата вървят в правилната посока.
  Ето ти и една статийка от Медиапул,и тя е анти правителствена медия,и тя с половин уста признава добрия бизнес климат тука!

  https://www.mediapool.bg/rast-na-chuzhdite-proekti-u-nas-spad-v-evropa-news295464.html

  sdg
 75. 75 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#73] от "rwn":

  Реалните възможности са много, то това е дразнещото виждаш как се изтървават.
  България наистина си страда от местоположението и честно за мен най - големият проблем са западните балкани.
  Но това е ясно и следва да се неутрализира.

  Дълга тема ще отворим, но още от 89г се заложи това по-бавно по-внимателно и към момента е ясно, че загубихме от него. Вярно е че и другарите нарочно го направиха за да прилапат иконмокита без пари, но ще се учим ли от грешките си или не.

  Болно като гледаш как възможностите си заминават...

  И вашата теза я разирам и не е грешна принципно, но за България си трябва другият вариант, освен ако вече не етвърде късно. Цялата икономика вече е овлядяна, самостоятелните играчи се съобразяват с местната ситуация.

  Да ви имам оптимизма, дано да сте прави...

  Модератора е неадекватен!
 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Разстроено

  До коментар [#74] от "Svetlio":

  Вярно ли?

  Жив и здрав да си, остави ме мен неорентираният...

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ivan_":

  Това с оптимизма ме развесели. От години не е казвано такова нещо за мен :)

  По-скоро ме обвиняват в обратното...

  Мисля, че специално за икономическата обстановка в България, необходимо е човек да ползва повече информационни ресурси, за да може да си извади някакви що годе прилични изводи за истинската ситуация.

  Тогава, би могъл да има и по-добра представа какво се случва. Ако четеш Дневник, нищо не се случва.
  Просто е. Те не го отразяват!!!

  Затова и разширете си източниците. Четете си и Дневник, но обръщайте внимание и на други медии.

  От Дневник не можете въобще да разберете какво се случва с българската икономимика.
  То и в прокуратурата не можете да разберете какво се случва, но поне там са обсебени от темата и пускат по 20 статии на ден по темата :)


  Успех Ви пожелавам! 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#77] от "rwn":

  Благодаря за пожеланието!
  Успех желая и на Вас!

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Я, появи се и "най-ерудираният" гербав трол, свикан от шаманите в Банкя. Явно минстерството на пропагандата започва да работи на пълни обороти предизборно.

  Все пак, ако искате, погледнете какво се слува в иконономическите зони в България. Край Пловдив, край София, край Шумен.
  —цитат от коментар 69 на rwn
  Не знам защо упорито наричате логистичните бази, демек складовете, "икономически зони". В България нямаше такива бази, но появяването им далеч не означава, че в тях се прави кой знае каква добавена стойност. Докато примери за големи индустриални производства, затворени или преместени от България бол. Да давам ли примери? Един "Електроди" Ихтиман, с над хиляда души персонал и пазари в половин Европа сега пустее. Там Бай.Х. няма да реже скоро лентички.


  Погледнете какво се случва в софтуерната индустрия.Линкове няма да Ви давам.
  —цитат от коментар 69 на rwn
  Да, софтуерния сектор е едно от малкото места, в което няма кой знае какви регулации и некадърната шуробадженешка гербава дружинка, няма как да се набута, защото се работи основно за чужбина, от чуждестранни фирми. Проблемът със софтуерната индустрия е, че днес е тук, утре може да е в Украйна или Индия. Няма по-лесно нещо от това, да преструктурираш софтуерна фирма. В момента, в който чуждите възложители решат, че разходите за труд в България са прекалелно високи, може да се случат интересни неща в тоя сектор. А може би за това правителството на герб година след година приема бюджет и иконимическа рамка, която ни гарантират да останем завинаги най-бедната държава в ЕС!

 80. 80 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тоест, България е сред 40 те страни с най-голяма икономическа свобода и това се опитвате в редакцията да го изкарете едва ли не лоша новина? И съзирате проблеми в методологията? Ами нали тази методология важи за всички страни, вижте къде е Италия, къде е Франция, къде е Словения. Там сигурно трябва да плачат.И после това , онова за журналистите...Забележето, че от 1 во до 40 място, всички страни са в син цвят. Тоест, това са най-странати с най-голяма икономическа свобода.Следващите 40 страни са в зелен цвят. Това е втори ешалон по свобода. После са следващите 40 страни, жълте цвят. И последните 40 са в червен. Най-малко свободни са там.Ето от 35 до 60 то място. Забележете в каква компания на страни се намира България!!!Sweden 35Spain 36--------------------------Bulgaria 37-------------------------Israel 38Portugal 39Belgium 40Slovak Republic 40до тук са в синьо-------------------------------------------------------------------от тук надолу в зеленоPeru 42Cambodia 43Jordan 43Mongolia 45Costa Rica 46Italy 46Uganda 48Botswana 49Bahrain 50France 50Malaysia 52Philippines 53Hungary 54Indonesia 54Croatia 56Rwanda 56Bahamas 58Poland 59Gambia, The 60а по-надолу избрани страниСловения -67 мястоСеверна Македония- 73 мястоМексико -76 мястоИндия- 79 мястоСърбия -80 място--------------------------------------------------------------------------от тук надолу са в жълто, тоест трети ешалон страниЧерна Гора - 83 мястоРусия -85 мястоБосна -92 мястоТурция -95 мястоБеларус 99----------------------------------Гърция - 102 място----------------------------------Китай - 113 място----------------------------------------------------------------------------------------------------сред страните в червен цвят, тоест, сред най-малко свободнитеТук е Украйна - 135 място
  —цитат от коментар 47 на rwn  До коментар [#47] от "rwn":

  Въпросният индекс, НЕуважаема госпожо Гербав трол е сам по себе си интересен, но може да се разбере, когато се видят компонентите, които го образуват.
  Тогава лъсва цялата формалност и безполезност на тази класация.

  Та, критериите са точно 5 както са описани в статията. Някои от тях, където България има високи резултати обаче, за ЩАСТИЕ не зависият от некадърното управление държавата, а точките идват директно от Валутния борд и това, че България като част от ЕС, се подчинява на общите правила на митническия съюз.

  При раздела "Раздел на правителството" НИКАКВА ПРОМЯНА от 2015, АЛИЛУЯ! А за този период за похарчени стотици милиони за проекти за електронно правителство и какво ли още не- резулатат НУЛА! ЗИРО! Ей на това му викам аз "Стабилност"! Обещано от ГЕРБ!

  Още по-интересно е при "Правна система и право на собственост". Основните подиндикатори, които дават растеж са увеличение при "Независимост на съдебната система" и "Надежност в полицията" УАААААААААУ. Ето тук Фрейзър избиха рибата. И ме загубиха с това "изследване" Най-вече защото тези "положетелни" промени са в пряко противоречие и с докладите на ЕК относно правосъдната система в България, да не говорим за това, как са решили, че българската полиция е станала "по-надеждна", при положение, че всички социологически проучвания в България, доколкото ги има сочат обратното. И сега въпросът е на кого да вярваме - на Фрейзър или на Европейската комисия и преките впечатления от родната ни "неподкупна" полиция.

  И тук идва въпросът от кого Фрейзър институт е "получил", тия данни, щото на НЕуважаемия трол rwn му е ясно, ама на който не му ясно, Фрейзър праща един въпросник до някое НПО в България, което го е "осведомило", че съдът в България става все по-независим и полицията все повече громи престъпността.

  Което пък от друга страна обаче, създава и някакво вътрешно противоречие в Доклада на Фрейзър, защото в подиндикатор "Business costs of crime" има спад даже ПОД НИВОТО ОТ 2010, в началото на управлението на Герб. А Бай.Х. уж разгроми и контрабандата и бандите, родната милиция ни пазаше, начело с главния милиционер Цветанов.

  И като си говорим за сравнения само още две:

  Дори да приемем, че тази класация има някаква практическа стойност
  - сегашната позиция на България, на практика ни връща от нивото през 2010, точно в началото на управлението на Герб. Които за първите 4 години от управлението си, успяха да свалят България на 45-то място през 2015. А сега България се връща там където е била 2010 - 39, сега 37. За 10 години ПЪЛНА СТАБИЛНОСТ!

  За практическата "стойност" на тази класация, показва сравнението с Полша. "Гороките" поляци, между Бахамите и Гамбия по "икономическа свобода" на 59 място според Фрейзър. Но ако ги сравним по други РЕАЛНИ показатели, например PPS или сравнителна покупателна способност, САМО ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ Е НАРАСНАЛА ДВОЙНО, СПРЯМО БЪЛГАРИЯ по данни на Евростат. Поляците се РЕКОРДИОРИ на ЕС по ръст на БВП за периода от влизането си в ЕС и са усвоили В ПЪТИ ПОВЕЧЕ еврофондове на човек спрямо България.

  МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В ПОЛША Е 950 ЛВ. БЪЛГАРСКИ! Почти равна на "средната заплата" в България. Но пък на жалкото 59 място по икономическа свобода! Нямат си милционерска партия да ги направи "икономически свободни"!

  Та така уважеми ТРОЛЕ, НЕ ВИ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ В ТРОЛЕНЕТО!

 81. 81 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#80] от "idiotstavrev":

  Не ми е ясна тази мания, да се наричат хората тролове, само заради различно им мнение?

  Дори мисля, че не трябва да Ви отговарям, но все пак, ето какво ще Ви напиша.

  Всичко е начин на мислене. Вие, и мнозинството от пишещите статии и коментари под същите тези статии в Дневник, обвиняват за проблемите си управляващата партия.
  Това си е Ваше право.Това си е право и на редакцията. Всичко е ок.
  Но, ето и моята гледна точка.

  Нямам проблеми с Бойко Борисов. Нямам проблеми с Христо Иванов. Нямам проблеми с Корнелия Нинова.

  Днес един е на власт утре е друг.

  Нито ги обвинявам в нещо, нито ги величая в нещо.
  Критика, да.
  Тя е полезна. И за управляващи, и за опозиция. Но пък да търся в управляващи или опозиция виновни за личните си "проблеми"?

  Да пиша под всяка статия, някаква глупости! Защо?

  Ако човек е млад или на средна възраст, не е дете,не е пенсионер, и е здрав, животът принадлжи лично и само на него самият. И само от него зависи формата и посоката.

  Все пак, отворени са границите. Ако нещо не му харесва на човек, хваща си някаква посока и тръгва.

  Оплакване и денощно писане под статии не променя нищо. Загуба на време.
  Вземете, прочетете някоя книга по добре. Изгледайте някой филм. От това има много по-голяма полза.

  Ето няколко хипотетични аспекта, който показват начин на мислене от моя страна в тази посока.

  Не мога да обвинявам никого другиго, било партия или политически лидер, ако не съм добре образован, или че не зная езици, ако нямам щастлив живот, ако нямам достатъчно добра заплата, ако не съм досатъчно висока, ако нямам апартамент в Ница, или там, някакъв супер автомобил.

  Не мога да ги обвинявам, че евентулано животът ми не се е подредил по мечтан начин, а се е подредил така, че бачкам като луд в чужбина и все не успявам там да постигна мечтата си, ама ме е срам да се върна в България....

  Или, че си имам лични проблеми и всички са ми виновни...

  По-скоро, смятам, че ако има такива неща, човек би трябвало да се огледа около себе си, да види какво са направили родителите му, за образование, възпитание и т.н., да види и себе си, старателен ли е бил достатъчно, учил ли е досатъчно, образовал ли се е достатъчно и т.н.

  Но най-добре, да не се замисля дори твърде много за тези неща, миналот си е минало, а да вземе да види какво може да промени.

  Цялото това неудовлетворие си има причина, и 99,99% причината не е в политиката на правителство, с какъвто и цвят да е то.
  Причините са лични.

  Ако е свързано със заплата, или професия, нека да се опита да придобие нови умения, и т.н. а ако иска, може и да замине някъде, да промени средата си веднага, но настоящата среда, това не може да се промени от днес за утре, невъзможно е това.
  Ако са лични проблемите, било семейство или приятелка, да сяда и да разговоря с другата страна. Няма друг начин.
  Но, средата, хубава, лоша, такава е. България е такава, каквато е. Промяната се случва, често не е с много висока скорост, но ако посоката е правилна, това е добре. И трябва да се оценява това.
  Бавно, да.
  Бързо, към добре, не е възможно.

  Разбира се, така е много по-лесно. Винаги някой друг е виновен.
  Ами, добре.
  Успех пожелавам с такова мислене.

  По-горе е написано от мен защо България е там, където е. Би могла да бъде и на по-добро място. Възможно е. Би могла да бъде и на много по-лошо място. Възможно е.

  Но от това мислене няма особен смисъл. Не е продуктивно в личен план.

  Гледайте професията/ бизнеса си, гледайте си здравето и близките си и по-малко политиката.

  И престанете да пишете, че другите са тролове, само защото имат по-различно от Вашето мнение за едно или за друго.

  Уважавайте събеседниците си, за да има има уважение и към Вас!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK