Омбудсманът се обяви против първите три дни от болничния да се плащат от работещите

Омбудсманът се обяви против първите три дни от болничния да се плащат от работещите

© Пресцентър на омбудсманаРешение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния от работодателите, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение, и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент. Това е позицията на омбудсмана Диана Ковачева по повод дебатите по темата.


В последните месеци работодателски организации предложиха да се въведе период на изчакване при изплащане на болничните. "Решението първите три дни от болничния лист да се изплащат от работодателя беше взето през 2010 г. като временна антикризисна мярка, която тогава бизнесът подкрепи. През последните години обаче ясно се вижда, че с нея се злоупотребява, защото води до изгодна и безнаказана кражба", коментира в тази връзка председателят на Асоциацията индистриалния капитал Васил Велев. По данни на организацията от 2013 до 2018 г. се наблюдава двойно увеличение на изплатените от НОИ болнични.


Социалния министър Бисер Петков определи като социално неприемливи искането на работодателите първите три дни от болничните да са неплатени или да се изплащат от Националния осигурителен институт (НОИ). Той предложи да се разгледа възможността за ограничаване на максималния брой дни, за които личните лекари могат да издават болнични листове.
Ковачева допълва, че предложението първите три дни да бъдат за сметка на работещите граждани ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност, което е неприемлива възможност.


Омбудсманът е на мнение, че ключов въпрос при решаването на проблема трябва да бъде упражняването на по-ефективен контрол както при издаването на болничните листове, така и по спазването на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност. В заключение Ковачева призовава към конструктивен експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни, като не се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK