Депутатите изключиха банката за развитие от Закона за публичните предприятия

Депутатите изключиха банката за развитие от Закона за публичните предприятия

© Анелия НиколоваДепутатите изключиха Българската банка за развитие (ББР) от обхвата на публичните предприятия с приетия на второ четене нов Закон за публичните предприятия, съобщи БТА.


Това е лобистки текст, възрази Христо Проданов от БСП. ББР е създадена да подпомага малкия и средния бизнес, а тя не изпълнява функциите, за които е създадена, заяви той. По думите му, банката е източник на "свежи" средства за четири-пет човека.


Законът е част от ангажиментите, които България пое в хода на присъединяването към еврозоната, а обявената от вносителя - Министерския съвет, цел е управлението на държавните компании да се модернизира съобразно най-добрите международни практики. С одобрените днес текстове изискванията на новия нормативен акт обаче няма да се прилагат за дружествата, които осъществяват дейност като кредитни институции, и за техните дъщерни дружества, каквато е банката за развитие.
Текстът за изключването на ББР от обхвата на новия закон е внесен от депутата от "Атака" Десислав Чуколов. Той обосновава предложението си с това, че банката е обект на регулации от страна на БНБ и Комисията за финансов надзор и попадането й в обхвата и на Закона за публичните предприятия би могло да доведе до дисбаланси и наличието на двойна и тройна отчетност. Предвидените общи правила могат да доведат до дисбаланс с някои специфични правила за дружествата във финансовия сектор, е записал депутатът в мотивите. Според него, правилата, прилагани при отчетността на кредитните институции, са синхронизирани с добрите практики в ЕС като основен надзорен орган в момента е БНБ, а в бъдеще - и Европейската централна банка.


Самото Министерство на финансите се е изказало отрицателно срещу това изключение с аргумента, че това би довело до селективен подход, което е в разрез с целите на законопроекта и е предпоставка за изключването и на други предприятия. В същия дух били и препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, чиито експерти са подпомагали подготовката на законопроекта.


Държавната банка, ръководена от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, е създадена, за да финансира приоритетно малкия и средния бизнес. Наскоро "Капитал" писа, че банката е финансирала с рекордните 148.5 млн. лв. бизнес начинания на Румен Гайтански - Вълка, а преди това - със 125 млн. лв. дружеството "Слънчев ден", което премина от депутата от БСП Георги Гергов към смятания за близък до ДПС политика Делян Пеевски Ангел Палийски.


С приетите днес окончателно текстове Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преименува на Агенция за публичните предприятия и контрол, а в нея се влива Българската агенция за инвестиции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK