Единствено в промишлеността се наблюдава влошаване на бизнес климата през септември

Единствено в промишлеността се наблюдава влошаване на бизнес климата през септември

© Анелия НиколоваОбщият показател на бизнес климата през септември запазва равнището си от предходния месец. Подобрение на показателя се наблюдава в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като единствено в промишлеността се отчита понижение, съобщиха днес от Националния статистически институт (НСИ).


Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" спада с 2.1 пункта в резултат на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата сред хората в бранша регистрира известно намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.


Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, посочени съответно от 33.5 и 32.0% от предприятията.
Мениджърите не предвиждат промяна в продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.


Има очаквания за увеличаване на цените в строителството


През септември съставният показател "бизнес климат в строителството" се увеличава с 0.8 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-резервирани.


Основните фактори, затрудняващи бизнеса, остават свързани с недостига на работна сила, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им влияние


По отношение на продажните цени в строителството са регистрирани известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Конкуренцията е най-големият проблем в търговията и услугите


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 1.8 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.


Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем, затрудняващ развитието на бизнеса, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


Търговците на дребно очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца .


През септември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава с 1.7 пункта, което се дължи главно на подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.


Същевременно обаче мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани.


Най-сериозните затруднения за дейността остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през последния месец се отчита засилване на негативното им въздействие (фиг. 16 от приложението).


По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Ама нали баце казва друго ? К'во пра'м ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 264 Весело

  Да четеш "анализи" на НСИ е все едно да четеш новата книга на Джоан Роулинг - фантасмагории безкрай /за първите е кофти, че пишат само глупости, за втората - евала за фантазията и книгите!/ :):):)

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  "Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем, затрудняващ развитието на бизнеса"

  ...това не знам как да го коментирам, освен че в България няма бизнес ами пишман бизнес и всичко е "пунта мара".

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  "Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем, затрудняващ развитието на бизнеса"...това не знам как да го коментирам, освен че в България няма бизнес ами пишман бизнес и всичко е "пунта мара".
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  Тази хениалност за конкуренцията даже е повторена в края на такста.
  Явно наблягане на този неблагоприятен фактор :)

  А ако се замислим ... това е анализ. И НСИ не са слуайни ...
  Та да си го кажем в прав текст - монополът е идеалът, а Държавата проявява пълно разбиране и споделя това мнение.

 5. 5 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Този път са забравили да се оплачат от ниската производителност на труда. Все едно, че не зависи от началниците

 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем, затрудняващ развитието на бизнеса"...това не знам как да го коментирам, освен че в България няма бизнес ами пишман бизнес и всичко е "пунта мара".
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  То и пазар няма, и бизнес няма, и всичко се свежда до това да излъжеш някой с някакъв китайски боклук дето само прилича на това, за което ти го предлагат. Фирмите дето се опитват да продават стоки с доказа произход, сертификат, гаранции и съответните технически качества, са просто обречени на нелоялната конкуренция на китайските подобия, чиито едниствена характеристика е приликата с оригиналите. Нито материалите, нито сглобката, нито цялостната изработка отговарят на изискванията, ама на кой му пука... Всичко е направено така, че да е евтино като е спестено от всичко! След кратък период на употреба всичко почва да се саморазпада, и като потърсиш нещо истинско се оказва, че вече или не се произвежда от европейски производител или, че съответния е фалирал, заради невъзможност да продава нещо което е измислено, проектирано и направено така щото да работи без да създава проблеми достатъчно дълго време.
  И изобщо проблема не е само в промишлеността, а е много по-сериозен, ама както казах явно на никой не му пука - нито на клиентите(които плащат двойно след като се разочароват от китайските отпадъци), нито на органите дето трябва да следят за качеството на това което се предлага на нашия мижав базар.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  От както махнаха Инджова, НСИ се превърна в най-цензурирания източник на информация. След като коментирах тук статистиката за износа ни за Гибралтар през 2013-2014 та години. Тази държава изчезна от справките на НСИ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Единственото сигурно е, че квалифицирана работна ръка няма и ако работодателите не измислят нещо, нещата ще се влошават, защото държавата нищо не може да измисли.

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  1. Не е сигурно че няма квалифицирана работна ръка.
  2. Държавата не мисля че трябва да мисли за кадрите в условия на пазарна икономика.
  България и българският бизнес оперират на пазар от 500 милиона човека- изключително конкурентен и платежоспособен. Тоест БГ бизнесът се конкурира както за всеки европейски потребител, така и за всеки европейски работник. В резултат на това на българския бизнес му пречи не друго ами... Конкуренцията.

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":

  Това за изтичащите мозъци е доста преувеличено!

  - Какво прави синът ти?
  - Завърши юридическият факултет в Оксфорд.
  - Браво! И сега какво ще прави?
  - Ами ще мести скелето към Философския.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Значи пак почват същите заклинания както преди 10 години когато започваше предишната капиталистическа криза - България била остров на стабилността ала бала, всичко било добре защото бизнеса тук нямал проблемите като навсякъде другаде . Разбира се че това са глупости които само луд може да повярва. България също е затънала в дългове като сотанлите капиталистически икономики. По -скоро посткапитлалистически защото вече капитала се е изродил и от средство за производство се е превърнал самоцел и паразитиращ елемент. Затова и нищо не работи у нас - просто капиталът не действа като сррдство за развитие на икономиката а като цел преследвана по криминален път. Затова и у нас цялата предприемчивост на населението се отширшва по време на избори - когато се определя кой ще краде през следващиоя период.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Има ли още да вярват в изнесените цифри от НСИ

 13. 13 Профил на Nada Tomba
  Nada Tomba
  Рейтинг: 264 Неутрално
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лео":1. Не е сигурно че няма квалифицирана работна ръка.2. Държавата не мисля че трябва да мисли за кадрите в условия на пазарна икономика.България и българският бизнес оперират на пазар от 500 милиона човека- изключително конкурентен и платежоспособен. Тоест БГ бизнесът се конкурира както за всеки европейски потребител, така и за всеки европейски работник. В резултат на това на българския бизнес му пречи не друго ами... Конкуренцията.
  —цитат от коментар 9 на zxp53317185


  1. Сигурно е. Питай всеки, който търси служители и парите не са му проблем.
  2. Каква е работата на държавата в пазарна икономика - само да осигурява спазването на закона и да преразпределя парите от данъци ли? Нали точно тези пари отиват за образование? Нали държавата трябва да създаде условия хората до останат тук, да работят и да плащат данъци? Бизнесът иска точно обратното - иска да не плаща данъци и заплати, но да се върши работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK