Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Държавата ще изкупи от дребни собственици горски парцели за 1 млн. лв.

Държавата ще изкупи от дребни собственици горски парцели за 1 млн. лв.

© Георги КожухаровДържавата е предвидила близо 1 млн. лв. до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг, цитирана от "Фокус". Целта е горите да бъдат опазени.


Ще се изкупуват имоти само от дребни частни стопани, предимно граничещи с държавни горски предприятия. Целта е горите да бъдат опазени, защото най-много нарушение имало и най-трудно се опазвали именно дребните и разпокъсани горски обекти на частни собственици.


В преговорите ще се започва с най-ниската цена, защото интересът на държавата е да ги придобие възможно най-евтино, поясни Танева.
В сделките могат да участват само физически лица, а желаещите да предложат за продажба поземлени имоти в горските територии могат да подадат своите документи от днес до 15 януари 2020 година в съответното държавно горско стопанство, в държавното ловно стопанство или в самото държавно предприятие, съобщи пред БНР експертът в министерството Елена Величкова.


Експертът припомни, че за първи път такава процедура беше проведена през 2016 г. като при подадени близо 2000 заявления се е стигнало до 1200 сделки за около 1000 декара на обща стойност 600 хил. лв. Величкова поясни пред БНР при определянето на цената от значение е самата гора, а не толкова нейното местонахождение, тъй като държавата няма инвеститорски интерес към тези имоти.


При една процедура собственикът може да продаде не повече от 50 дка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK