След години на спад отново започва ръст в броя на фалиращите компании в България

След години на спад отново започва ръст в броя на фалиращите компании в България

© КофасСлед 5 поредни години спад през 2018 г. в България се наблюдава повишаване на броя на компаниите в несъстоятелност, показва анализ на "Кофас" в годишното проучване за региона. Страната се нарежда на второ място по този показател сред държавите от Централна и Източна Европа.


Въпреки двуцифрения ръст в абсолютна стойност броят на фалиралите компании не е голям – 360, което е едва 0.09% от всички, опериращи в страната.


Специалистите на "Кофас" коментират, че основните причини за ръста на несъстоятелността са свързани с фалита на няколко ключови дружества, както и с по-висока задлъжнялост, увеличаването на цената на труда, цикличността на икономиката, а също и с индивидуален фактор като недостатъчно добър мениджмънт.
Според проучването на компанията ситуацията с несъстоятелностите в целия регион на Централна и Източна Европа е сравнително благоприятна. По-голямата част от държавите регистрират спад на процедурите по несъстоятелност – това са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Русия, Словакия, Словения и Украйна, а едва четири отбелязват увеличение – България, Хърватия, Полша и Сърбия.


Регионалната разбивка показва голяма динамика, варираща от намаление на несъстоятелността в Украйна с 35.2%, през лек спад с 0.2% в Латвия до скок от 42.3% в Хърватия.


Като цяло в региона на Централна и Източна Европа през последните години компаниите успяха да се възползват от солидното търсене, както вътрешно, така и външно. Така благоприятната икономическа обстановка намери отражение върху платежоспособността на фирмите в региона, коментират анализаторите на компанията.


В проучването им все пак се казва, че през 2018 г. компаниите са били изправени пред различни предизвикателства, които са се отразили върху ликвидността на бизнеса им.


Повечето икономики от ЦИЕ са силно отворени, като износът на стоки и услуги представлява значителна част от БВП. Търговската война, неясният процес на излизане на Великобритания от Европейския съюз, но най-вече забавянето в еврозоната допринесоха за една по-мрачна перспектива за износителите от ЦИЕ, показва анализът на данните.


В региона все още се наблюдава сериозно увеличение на заплатите на служителите, което не се отразява от растежа на производителността. Все по-голям брой компании отчитат недостиг на работна ръка през последните години и това се превърна в най-съществената бариера на текущите бизнес операции на дружествата, ограничавайки също възможното разширяване, допълват експертите на "Кофас". Изправени пред различни предизвикателства, някои компании не са в състояние да извършват плащания навреме.


Според "Кофас" вътрешното търсене ще остане основен двигател на растежа на икономиката.


Ръстът на БВП в Централна и Източна Европа се забави, но остана на стабилни нива през 2018 г., като все пак се очаква и по-нататъшното му забавяне. В действителност по-слабият темп на растеж на БВП, очакван в региона, ще се дължи най-вече на въздействието на по-бавното външно търсене, се отбелязва в анализа. Предвижда се средният растеж в страните от Централна и Източна Европа да достигне 3.6% през 2019 г. и 3.2% през 2020 г. От друга страна, според прогнозата на "Кофас" се очаква темпът на растеж на България да се стабилизира на 3.4%.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Случва се. Непроятно е но е част от живота.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на hristozio
  hristozio
  Рейтинг: 221 Весело

  Стабилно е! Изберете мутрите за 10384792 път!

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Любопитно

  Броят е нарастнал, до 0.09% от всички, опериращи в страната.
  Интересно ми е, какъв е броят на всички фирми, опериращи в страната, през годините, расте ли, намалява ли и какъв % от всички, опериращи в страната, е бил броят на фалиралите фирми през годините. Т.Е. "процентът на смъртност", а не "абсолютен брой починали".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Винаги съм се изумявал когато видя гръмка статия, базирана на Националната статистика.

  Масовото закриване на фирми през 2013 е механичен процес, при който фирми без дейност по документи просто спряха да съществуват.

  Текущият "анализ" даже не заслужава коментар - никакво сравнение в номинално отношение.

  Да не ви прозвучи като хейт, ама май сте "силни" само по теми като хомосексуализъм и миграция.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  Компаниите фалират, но на банките печалбите растат

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#6] от "pet_fire":

  Банкстерите са част от ПРОБЛЕМА.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 350 Неутрално
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  "както и с по-висока задлъжнялост, увеличаването на цената на труда, цикличността на икономиката, а също и с индивидуален фактор като недостатъчно добър мениджмънт."
  =================
  Глупости, фалити....
  Тръгваме към световен спад, ще има проблеми. Та..... цикличността.
  Цената на труда като в Африка ли искате да я държите?
  А мениджмънтът е просто меринджейство. Вземаме едни пари, гъзареем, и ако на сутринта остане нещо, го даваме на барабите да се радват.

  Еретик
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ние нямаме загуба на световно по футбол, от 25 години!
  Гарантирано от БФС!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Най-ясен индикатор какво се случва са счетоводните къщи. А от там, информацията е неприятна. Дребният и среден бизнес е на командно дишане.

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Греда. Квалификациите се броят за цикъла.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 651 Неутрално

  България на сикаджията - стабилно с най-нисък растеж в Източна Европа.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Весело

  основните причини за ръста на несъстоятелността са свързани с фалита на няколко ключови дружества, както и с по-висока задлъжнялост, увеличаването на цената на труда, цикличността на икономиката, а също и с индивидуален фактор като недостатъчно добър мениджмънт.
  _____________________
  Пак трябва да съм критичен но фактите са такива.... герберунгелите ибрикчийстват само на обсадни корпорации, групи лица боравещи с ислямски финансови инструменти,съм фирми на роми(които носят на глоби и висят с ДДС) и всякакви които усвояват пари за пране или легализиране на краденото?! Бизнеса или фалира или е с намалена ликвидност поради не пазарната икономическа реалност , какъв недостатъчно добър мениджмънт , какъв по-слаб темп на растеж ??? Какви 5лв? Тази негативна тенденция е във всички колонии на Източна Европа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Нищо стряскащо, това се случва навсякъде.
  А много от фирмите фалират Нарочно ;)
  Само в момента се изграждат Едновременно 10 нови фабрики в ТРакия Икономическа Зона.
  Преди тях за 10 години се построиха 178 фабрики!

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Най-после добри новини за опозицията!

 17. 17 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":Ние нямаме загуба на световно по футбол, от 25 години! Гарантирано от БФС!!!
  —цитат от коментар 10 на Незнайко в Слънчевия град


  Стига глупости последната ни загуба е 1:6 от Испания на световното първенство във Франция 1998 т.е преди 21 година., а иначе послдната ни победа над Германия е с 25-годишна давност....
  Малко повече екзактност трябва.
  А по повод данните в статията, най-вероятно 500 са фирмите, които са обявени в несъстоятелност или банкрут от съда, а ма няма кой да го обясни..

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Не знам, ако влезем в криза, Борисов в състояние ли е да се оправя.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Най-ясен индикатор какво се случва са счетоводните къщи. А от там, информацията е неприятна. Дребният и среден бизнес е на командно дишане.
  —цитат от коментар 11 на Petleshev


  Туй па от къде го измисли? Дребния и средния бизнес са си ОК, щото ако ги нямаше те, потреблението нямаше да расте.

 20. 20 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  и 1000 компанийки да фалират пак не мое стигнат онаа една-единствена банчица де я фалиргаха рушняшките подлоги преди 5-6 годинки и гепиха 1000 пъти повече кинти за идолът си путьо кремльофски...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 21. 21 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Така е. Гарантирано от ОПГ (Организирана Престъпна Група) ГЕРБ!

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Гениално?
  Морално?

  След 45 г ком парт соц кап спад,
  Първият парт и държавен ат с достойнство призна:
  Строя се оказа недоношче.

  А можеше да увърта и шмекеряви...

  "след години на спад
  отново започва ръст
  в броя на фалиращите компании"

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Първо търси индикатор диктатор...

  Има счетоводни къщи Големи, има и дребносредни.
  Има Фондово осчетоводени "за готи", има и др.

  Информация неприятна, ама за #кой.
  За дребни бизнес маси.

  Да влезе Олигаръхът "герой" и седне на подсъдимата (скамейка).
  Да диша и каже:
  Приятна ли му е информацията?

  Но едва ли ще стане.
  Олигархическата безотговорност е колективна

  До коментар [#11] от "Petleshev":

  Най-ясен индикатор какво се случва са счетоводните къщи.

  А от там, информацията е неприятна.
  Дребният и среден бизнес е на командно дишане.

 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  ама май сте "силни" само по теми като хомосексуализъм и миграция.
  —цитат от коментар 4 на хм


  Мне, упущил си #прокурорнаш и затоплизъма. Към първото спадат героят от антифашистката съпротива др Джок и борцата с корупцията др Иванчева

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK