Строители поискаха рестарт на системата в сектора

Георги Шопов

© Анелия Николова

Георги ШоповЧестите промени и тромавата административна машина сериозно затрудняват строителния бранш. Стига се и до това на практика законодателството да не работи. Затова строителни компании, обединени в Националната асоциация на строителните предприемачи, искат "рестарт на системата" и възприемането на прост, но достатъчно надежден механизъм за работа, познат в други страни.


Предизборно строителство


Според членовете на асоциацията има опити да се въвеждат рестрикции в строителния процес със спекулативна цел в рамките на предизборната кампания и след това.
"Недопустимо е участниците в сектор, който създава работни места и внася приходи в местния бюджет, да бъдат заклеймявани като обществен враг. Нашата дейност е пряко свързана с подобряване на жизнения стандарт на хората чрез изграждането на достъпни и качествени жилища. А всеки път, когато властта говори за гражданите, сякаш забравя, че ние и нашите служители също сме граждани", коментира Георги Шопов, председател на организацията.


Той напомни позицията й, че гражданите би трябвало да протестират, преди даден общ устройствен план да влезе в сила, ако не са съгласни на даден терен да се строи, а не да правят това при започване на строителни дейности. Допълни, че на никого не му е приятно в съседство да се строи и да се вдига шум и прах, но в крайна сметка това е начинът да се създават нови сгради. Посочи, че вероятно на жителите на "Враждебна" не им е приятно, че летището е наблизо, но част от обществения договор е да има летище на София. Същото било и с живеещите по трасета на трамваите, но трамваи са нужни.


84 законови поправки по-късно
В допълнение той посочи, че водещият закон, по който работи строителният бранш - Закона за устройство на територията (ЗУТ), е променян вече 84 пъти и той не работи. Затова с колегите си предлагат да се премине към опростен механизъм на работа, който действа ефективно в Германия. Там от инвеститорите в сгради се изискват четири основни документа и на базата на тях се издава разрешително - като те гарантират, че местната власт е проверила дали искането отговаря на устройствения план и другите норми, а контролът по време на строителството е засилен. В България е обратното - изискват се около 50 документа, не се спазват сроковете за издаване на разрешителни и контролът по време на строителството е занижен, описа ситуацията Шопов.


Посочи и че промените, които се правят в законите, трябва да са за дълги периоди, за да има устойчивост. В момента при започване на промени инвестиционният процес е на практика блокиран, защото спира издаването на разрешителни - такава е практиката при промяна в плана за управление на дадена територия.


За първите шест месеца на годината строителните предприемачи са внесли в бюджета на Столична община приблизително 7.8 млн. лева от такси за разрешения за строеж на сгради. Издадените визи за изграждане на жилища са с общо 788 214 кв.м разгъната застроена площ, показват данни на НСИ. Предвид сериозния принос към бюджета на София и ролята на строително-инвестиционния сектор за икономиката на града, членовете на асоциацията очакват и ще изискват обективно и законосъобразно административно обслужване, посочва организацията.


Затова сред изискванията на бранша към държавата е въвеждането на електронно строително разрешително, каквото вече е въведено и работи успешно в Сърбия и Македония. Такова предложение е внесено в Министерството на регионалното развитие и в Столична община.


Направи ми улица


Естественото развитие на София е в северна посока, но вместо това тя се развива в южна. Причината за това е, че на север липсва инфраструктурата, посочват членове на асоциацията. Не отскоро те са принудени за своя сметка да изграждат редица инфраструктурни обекти - от трафопостове и водопроводни отклонения, през градинки до цели улици, за да осигурят на клиентите си нормална среда около сградите.


Сега разказват, че вече има и 5% данък дарение върху построени и дарени обекти, като улици например. В допълнение на това, че се изисква и банкова гаранция, с която да се покрият евентуални бъдещи ремонти за срок до 5 г. от построяването на улицата.


"Британски" българи купуват по 2-3 жилища


Въпреки проблемите на инвеститорите в жилищни сгради и повишените през последните години цени след спада им резултат на кризата от 2008 г. пазарът на имоти се радва на нестихващ интерес от купувачи.


В момента пазарът в София е движен не само от хора, които купуват имот, в който да живеят, но от такива от малки населени места, които купуват жилища с цел инвестиция, и от такива, които виждат несигурност за спестяванията си заради Брекзит. Това показват наблюденията на Десислава Петрова, управител на "Бесохоумс". Посочи, че в момента се сключват дистанционно сделки с българи, работещи във Великобритания, които нямат намерение да се връщат в България и дори пращат свои близки на оглед, като купуват по 2-3 малки жилища, в които влагат спестяванията си.


Петрова обясни, че с днешна дата клиентите много добре знаят какво искат като качества на жилището, квартал, цена и условия за финансиране. Преди сделки се сключваха след 7-8 огледа от клиенти, а сега това става след 3-4, разказа тя. Вече е обичайно към издаден Акт 14 на дадена сграда да са продадени 70% от апартаментите. Посочи и че при около една четвърт от сделките се ползва и банково финансиране, а клиентите основно търсят да купят от строители с история.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Бюрократичните спънки пред строителството са огромни. За преодоляването им често отива не само време.....

  Еретик
 2. 2 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 463 Неутрално

  ЗУТ е най-жесток към дребните риби. За ремонт на покрив на къща процедурата е същата като за строителството на 20 етажен хотел от ателиета върху дюни. А басейн в двора на луксозна вила е освободен от разрешителни.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  До коментар [#2] от "kykyyy":

  Е то оставаше и за дупка в собствения ти двор облицована с плочки да ти искат документи. :)

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  До коментар [#2] от "kykyyy":

  Между другото преди години пренареждахме покрива на къщата на баба ми и мазахме капаците горе. Може и да сме нарушили закона, щото никъде не се обаждахме, нито документи вадихме. :)

 5. 5 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#2] от "kykyyy":Между другото преди години пренареждахме покрива на къщата на баба ми и мазахме капаците горе. Може и да сме нарушили закона, щото никъде не се обаждахме, нито документи вадихме. :)
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Ако сте променяли конструкцията сте нарушили закона. Например, ако сте укрепили дървената конструкция под керемидите. И ако някой злонамерен съсед ви топне...
  Въобще сегашния ЗУТ е предпоставка за произвол. Както горе е казано в Германия не ти искат да ти одобряват повечето проекти, но по време на строителството проверяват дали строиш според законите. А тук проверяват дали работниците са с каски. Това е разликата.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  А как седи въпроса с оранжерия в задния ти двор?

  Преди демокрацията дядо ми като беше жив правеше редовно. Но после почина и едно 30 години не сме правили. Ама сега вуйчо ми вика да вземем да направим. И доколкото го познавам ще я направи и без моята помощ. :)

 7. 7 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Нашата дейност е пряко свързана с подобряване на жизнения стандарт на хората чрез изграждането на достъпни и качествени жилища.

  Като разгонвате фамилията на ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ

  Колкото до инфраструктурата....
  Трябва да се приеме закон, който задължава всички прокопали улица и скапали я, за да си пуснат ток и вода, да я АСВАЛТИРАТ ЦЯЛАТА ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА ОТ КРААЙ ДОКРАЙ

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 8. 8 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Нашата дейност е пряко свързана с подобряване на жизнения стандарт на хората!!!
  Ле леййй ..с този бетон, дето го изляхте по морето и в големите градове, най-вече в София много ни подобрихте стандарта..В бетонни гета превърнахте и курорти и градове. И ако искате да е като в Германия, нека първо вдигнат данък сгради, щото така или иначе повече от 30% от построеното стои празно.

 9. 9 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 728 Неутрално

  След като вече почти навсякъде е осрано, решиха, че искат ред.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чинчила":

  Това се търси, това се строи.

  Ако никой не купуваше апартаменти в бетонови гета, а къщи с градинка отпред, щяха да строят къщи с градинки отпред. :)

 11. 11 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не ми е мног оясно за какво е да се строи в държава която намалява с по 100 000 души всяка година? Спокойно парите за имоти могат да отидат за много по-ползотворни дейности кндустрия пимерно от която много повече се нуждаем. Сега има имоти за 2 България ама няма работа и за половин след като 2 милиона работят в чужбина и пак има безработица... Значи проблемът въобще не е в имотите а в липсата на развити индустрии. Затова трябва да има строги рестрикции за никому ненужносто строителство на нови здания и така парите ще отиват в нужните на странта сектори. А строителните предпичемачи могат да си строят в другите държави ако имат такава нужда от тях, а то вероятно нямат.

 12. 12 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Само идиот може да живее в държава в която няма нито здравеопазване, нито образование, нито сигурност , нито сериозна икономика и затова хорат се изнасят. Така че при положение че населението здраво намалява и сме в демографска катастрофа за какво са нужни нови здания? Само да пъхат парите от краденето в имоти ...

 13. 13 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Само идиот може да живее в държава в която няма нито здравеопазване, нито образование, нито сигурност , нито сериозна икономика и затова хорат се изнасят. Така че при положение че населението здраво намалява и сме в демографска катастрофа за какво са нужни нови здания? Само да пъхат парите от краденето в имоти ...

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Много от строителните компании сами се компрометираха. Наистина хората би трябвало да протестират срещу устройствените планове. НО:
  Много населени места, особено с по-голяма притегателна сила за алчни некадърници като този от снимката, нямат общ устройствен план.
  Атакуването в съда на плановете все повече се ограничава и възпрепятства. И то по настояване на "строители" като горния.
  Обсъждането на промените на плановете се прави по ГЕРБерски - не се обявавява, хората се поставят пред свършен факт, изпращат се фалщиви становища, становищата не се четат, а се броят за и против.

  Та законите не са криви на алчните "строители", които са срам за професията.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK