ЧЕЗ ще се откаже да продава, ако държавата блокира и втория й опит за сделка

ЧЕЗ ще се откаже да продава, ако държавата блокира и втория й опит за сделка

© Надежда ЧипеваЧешката компания CEZ Power ще запази българските си активи, ако местните власти блокират продажбата им отново. Това пише пражкото издание "Лидове новини" на сайта си.


Изданието цитира зам.-председателя на съвета на директорите на компанията Томаш Плескач, който е коментирал темата пред чешката информационна агенция ČTK днес.


Вчера кандидат - купувачът "Еврохолд" съобщи, че едва сега Комисията за защита на конкуренцията е започнала производство по сделката, след като уведомлението до нея е подадено още в средата на август, а договорът между ЧЕЗ и "Еврохолд"на стойност 335 млн. евро беше подписан още през юни.
Чешкото издание припомня, че българският антимонополен регулатор година по-рано блокира предишния опит за продажба на българските активи на ЧЕЗ на малката българска компания "Инерком". КЗК отказа под предлог, че дейността на дружествата на Гинка Върбакова в областта на слънчевата енергия се припокрива с активност на ЧЕЗ - България в същия сегмент.


"Не искаме да оспорваме решенията на българския антимонополен орган. Ние обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството за конкуренцията. Към момента Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин след тази продажба", е цитиран да казва Плескач.


"Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем тези активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи ", е казал днес Плескач.


За разлика от сделката с "Инерком" сегашният договор с "Еврохолд" трябва да бъде одобрен и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Такова задължение й вмениха депутатите именно покрай преговорите между ЧЕЗ и компанията на Гинка Върбакова. Сделката се проверява и от Комисията за финансов надзор, и от ДАНС и прокуратурата.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Нито един свободен и независим журналист не попита ЧЕЗ защо продаде ТЕЦ- Варна на Доган.

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4901 Неутрално

  До коментар [#1] от "tosho_toto":

  А смее ли? Хубаво би било, но трябва и акъл и кураж.

 3. 3 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#2] от "Peni Nikol":

  Свободната, независима и безпристрастна журналистика нито веднъж не попитаха ЧЕЗ как от работеща електеическа централа я превърнаха и продадоха за купчина скрап, и защо се отказаха от инвестиционните решения за централата, каквито сега прилага Доган?
  Елементарни въпроси.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Весело

  ""Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем тези активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи ", е казал днес Плескач."

  Причините са видими, когато искаш да ги видиш ! Когато не искаш, ще си като днешните управляващи - продават държавата на обръчите от форми около тях без да го крият, а клакьорите им по форумите пишат: докажи, че имало корупция....

 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Булгар територията е със затихващи функции и остаряло, амортизирано население и нулева икономика. Всеки по погрешка инвестира там, бяга панически от местните тарикати...

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#1] от "tosho_toto":

  До коментар [#3] от "tosho_toto":

  Тия работи май трябва да ги пита една обвинителна институция, ама тя сега е заета да се бори с хакери, дето развалят пръскачките пред парламента...!
  Иначе е интересно, как ГЕРБ-ерите все се правите на неразбрали и, че нямате нищо общо с ДПС. Всъщност редовите глупаци в ГЕРБ нямате нищо общо с ДПС. Вие сте им просто обслужващия персонал. Вас ви шибат на голо, без да се усещате. Доган си е пич и голям тарикат и си купува, каквото иска. Вие си питайте...! :)))

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  "За разлика от сделката с "Инерком" сегашният договор с "Еврохолд" трябва да бъде одобрен и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Такова задължение й вмениха депутатите именно покрай преговорите между ЧЕЗ и компанията на Гинка Върбакова. Сделката се проверява и от Комисията за финансов надзор, и от ДАНС и прокуратурата."

  Светият синод даде ли становище вече ?

 8. 8 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се свика Велико Народно Ссъбрание, щом проблема е толкова голям. Тъкмо ще сменим и държавното управление на руско-турска-камора

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 9. 9 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ЧЕЗ заплашват. че ДП може да остане със сегашните си 30%, ако твърде много наглее, за да докопа всичко.

 10. 10 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Добър и очакван ход на чехите.
  Дадохме ви бонус - ТЕЦ Варна,
  Свалихме цената - Гинка.
  Купувача иска още като вкара и ДКВЕР в играта, надеждата че ще го вземе като Кремиковци или БГА Балкан за един долар.
  Не продаваме за дълго е отговора.
  Ваш ход е, ако имате зор, немате пари демек.
  Чакаме оферта от "сараите" в Бояна, те съответно то Москва.
  Може и да пуснат селската пръчка от Волуяк, пердето Гешев да ги национализира, ама смеят ли на тия времена.
  Натопорчена е глобалната политика и кат нищо може да има кютек.
  Сложно стана, мааму стара...

 11. 11 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Булгар територията е със затихващи функции и остаряло, амортизирано население и нулева икономика. Всеки по погрешка инвестира там, бяга панически от местните тарикати...
  —цитат от коментар 5 на LiberalToTheBones


  Амортизиран си ти. Айде стига обижда. Толкова ли няма какво да кажеш, че само се заяждаш?

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Тя стана "Хем сърби, хем бори". Пишман патриоти доста фойерверки пуснаха срещу "чужденците ограбващи България" но сега когато се отваря възможност да изритат едни от тях се скриха в миша дупка.

  Друг е въпросът за пишман приватизаторите измислили "гениалната" схема на приватизация да продадат държавна компания на чужд ДЪРЖАВЕН пенсионен фонд. Но там е друга история.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Тя стана "Хем сърби, хем бори".
  —цитат от коментар 12 на Fred

  Поправка: "Хем сърби хем боЛи". Или просто идеята е да отказват на чехите докато на тях им омръзне и продадат на който им посочат? На безценица естествено. Ами засега не става, чехите казаха "Последен опит".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 491 Неутрално

  В мафиот ската държава е така... Ако ти разрешат, няма прозрачност, няма пазар, само малки сиви мишки...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#13] от "Fred":

  То май и идеята на чехите е да накарат тоя, дето им отказва, да се откаже.

 16. 16 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 722 Любопитно

  Извиването на ръцете на чехите става през Закона за обществените поръчки. Понеже са субект, като възложител идват разни политици и казват: на тази поръчка победител ще е този, на другата поръчка победител ще е онзи. Така волю-неволю чехите не могат да управляват разходната си част самостоятелно, а подлежат на типично български политически рекет. Затова не им се седи тук. Но пък не са балами, че да продават на безценица.

 17. 17 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  мажо нема ли да намаже,отврат

 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petleshev":

  “Тия работи май трябва да ги пита една обвинителна институция, ама тя сега е заета да се бори с хакери, дето развалят пръскачките пред парламента...!”

  Обвинителната институция не може да пита, защото формално в сделките с ТЕЦ Варна няма нищо незаконно. Продадена е на ЧЕЗ през 2006 от правителството на Станишев. После ЧЕЗ я продава на министър от правителството на Орешарски, който после подарява собствеността на Доган.

 19. 19 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Насъскваха населението срещу ЧЕЗ, сега не харесват купувачите, макар и с право. Кой качествен купувач ще си сложо главата в торбата - никой не иска да идва тук. На чехите ттрябва да им се молим да останат. Иначе още ще затъваме в руско-балканската тиня.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "tosho_toto":
  До коментар [#2] от "Peni Nikol":

  Има и други премълчани от Дневник странности. Еврохолд регистрира SPV в Холандия, оправдавайки се с изисквания на финансиращите групи. И нито дума конкретно кои са те, естествено.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1700 Весело

  "ЧЕЗ ще се откаже да продава, ако държавата блокира и втория й опит за сделка"

  Ела зло, че без тебе още по-зло!

  подпис
 22. 22 Профил на Грую Груев
  Грую Груев
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Чакайте и аз да кажа, при това като акционер със значително количество акции в борсово търгуваното ЧЕЗ-Разпределение. Цялата патаклама около сделката е заради БХ - той иска цената да е правилната за правилния купувач. Обаче така не става - чехите все пак са евреите на Европа и не искат да продават евтино, затова и направиха конкурс. За да спечелят конкурса правилните фирми, те дадоха по-висока цена от останалите, обаче нямаха финансиране, по-точно имаха финансиране, но от една спасявана поне два пъти от държавата фибанка и от прасето-касичка ббр - но пасаран, обаче казаха важните хора, след като сделката засмърдя и БХ мина на тактиката с протакането.

  Сегашните от Азияхолд също нямат кинтата кеш, а не са показали и банкови гаранции, освен общи приказки и БХ отново извади картата с тупането на топката и мотането на сделката, затова и чехите вчера са им теглили една майна и са го заплашили, щото това си е директна заплаха към Него.

  Защо чехите искат да си ходят - ми много просто, защото за разлика от мега крадливата концесия на Софийска вода примерно, за която самоковския компир и нейния ментор мълчат като бити пейрази и одобряват ли одобряват повишения на цената от контролирания от тях СОС (ма и на никой не му пука - софиянци сме богати, а и дали ще да ваш 20, 25 или 30 кинта за вода - все тая; при това разходаите са по-височки и особено зимата си има сериозна разлика в цените и високи сметки, пък и ЧЕЗ не оперират само в богатата София, а и във Видин, Плевен, Кюстендил и т.н.), тук имаме много ясни и регулирани цени за пренос на енергия (нещото, от което ЧЕЗ Разпределение печели) и тя е силно редуцирана надолу след простестите от 2013. Т,е, за да държи цената на тока за бита ниска, като не засяга американските интереси в Марица_изток, както и многобройните уж чисти енергии, които продават на безбожно завишени от държата цени, но пък са на наши хора, то БХ намали много, ама разбирайте наистина много цената на разпределението на тока, като компонента от общата цена, което всъщност е основната причина за желанието на чехите да се махнат.

  Та желание на чехите да се махат има, то е продиктувано от терора на държавата в лицето на БХ (за да не кажете, че ви говоря празни приказки, то само ще кажа, че при активи от над 900 милиона лева, ЧЕЗ Раазпределение прави по 5-6 милиона годишна печалба - толкова за изедниците, дето изсмуквали печалби на гърба на угнетия и честен българин, печалбите са другаде, но не и в чез, които са задължени да правят и огромни инвестиции в мрежата, защото иначе просто няма да има ток!). Не могат да се разберат само за цената и това е основния премъни камък.

  Няма да ви занимавам с предполагаемите врътки, които ше се случат след евентуалната продажба - от тях ще страдаме ние, дето имаме акции, като един пенсионен фонд на една тьотка вече е затапил борсовата цена, за да може да се отправи евентуалното търгово на много ниска цена, заобикаляйки изкуствено закона - това е хипотеза, в която още не сме влезли, но пък се подготвя почвата и за нея, ще кажа само за ТЕЦ-Варна.

  ТЕЦ-Варна беше продадена с огромна загуба от чехите, доста огромна. Причината - поради разни еконорми и т.н., тази централа не може да фунционира като друго, освен като студен резерв, но за да е такъв, трябва решение на Правителството, а такова се дава само на наши хора. Затова и при Меди Доганов тази централа може да е на печалба, докато при чехите - не. Толкова е просто, нали :) Това им беше индулгенцията на ЧЕЗ, ама явно се е видяло малко на БХ и Кой, та затова им искат още и още, ама Но пасаран, рекоха чехите и сега ще гледаме цирк, много интересен цирк.

  П.С> Според мен сделка няма да има скоро - няма закога - сега са избори, после е зимния сезон, а за догодина - я камилата, я камиларя.

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1700 Весело

  "В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега."

  Да се чете така
  "ще продължим да управляваме правилно активите и ще върнем времената, когато всички ромски и български крадци да се топлят на ток, токът ще идва понякога."

  А пък ние българите ще продължим а се чудим ЗАЩО ФОЛКСВАГЕН ИЗБИРА ТУРЦИЯ.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK