Борисов: АЕЦ "Белене" може да стане много красив проект

Бойко Борисов участва днес в бизнес-закуска, организирана от Американска търговска камара в България.

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов участва днес в бизнес-закуска, организирана от Американска търговска камара в България.България е постъпила правилно като е платила руските реактори, поръчани на Русия за АЕЦ "Белене". Това мнение изрази пред представители на американски компании, работещи в България, премиерът Бойко Борисов.


"Правилно си го платихме (проекта), да са си наши реакторите и като собственик ще си търсим вариант", каза премиерът пред представителите на бизнеса. България беше осъдена от руската страна да плати 600 млн. евро за поръчаните без договор реактори през 2016 г. и оттогава оборудването стои неизползвано на площадката в Белене.


Днес Борисов подчерта, че "тази догма - руски реактори, руска централа, вече не съществува" и добави, че е обсъждал проекта в продължение на час с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
По думите му проектът може да стане "много красив". "Американски турбини, френско-германско оборудване - би бил много красив проект, но ще си каже думата конкуренцията", каза Борисов. При подаването на офертите в конкурса през август американската "Дженерал електрик" и френската "Фраматом" предложиха да участват като доставчици на оборудване и да помагат с финансовото структуриране на проекта. След изказването на Борисов енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпроси разясни, че в хода на преговорите по обвързващите оферти е възможно конфигуриране на инвеститорите. "Красив", по думите й, прави проекта голямата конкуренция, включваща и руската "Росатом", и китайската ядрена корпорация CNNC, и южнокорейската хидроядрена компания (KHNP). Всички кандидати вижте тук.


"На конкуренция сме се научили от вас",


обърна се Борисов към представителите на американския бизнес. Той подчерта, че никой не може да се сърди на България, че диверсифицира доставките си на природен газ - както чрез интерконектора с Гърция (по който ще може да влиза втечнен американски газ, доставен на пристанището в Александруполис), така и чрез Балкански поток (по който руски газ ще стига до България, заобикаляйки Украйна).


"И който ни достави най-евтино", обобщи премиерът и добави: "Никой не може да ни се сърди, че строим газови магистрали".


Историята на проекта "Белене" досега вижте във видеото от рубриката "С две думи":


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK