Областите на юг и на север от София – различни проблеми, различни решения

Областите на юг и на север от София – различни проблеми, различни решения

© Надежда ЧипеваАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Няма съмнение, че регионът около София е икономически най-развитата част на България, като по много индикатори столицата се приближава или дори надхвърля средноевропейските стойности. Областите на юг и на север от нея обаче често остават на дъното на класациите за икономическо развитие, било то по доходи, производство или инвестиции. Това обаче не означава, че западните области страдат от едни и същи проблеми или биха се повлияли от едни и същи решения. По тази причина, ще разгледаме в малко повече подробности особеностите на икономическото развитие на няколко от областите на север и на юг от София – от едната страна това са Кюстендил и Благоевград, а от другата са Видин и Монтана, в опит да разграничим индивидуалните им проблеми.


1) Демографски различия. Анализът на икономическото развитие и потенциал на областите на север и на юг от София често, и с право, се фокусира върху демографското им развитие и потенциал. Разглеждайки структурата населението им (Графика 1), изглежда че Благоевград се различава чувствително от останалите, най-вече по чувствително по-големия си дял на трудоспособното население (15-64 годишните), и малко по-висок дял на младежите под 15 годишна възраст. Същевременно останалите три области имат сравнително повече хора в пенсионна възраст. Структурата на населението има пряко отношение към потенциала за развитие на отделните области, което неизменно се отразява както на интереса на инвеститорите, така и на особеностите на работата на здравните и социалните системи.
Областите на юг и на север от София – различни проблеми, различни решения

© Институт за пазарна икономика


Бъдещата динамика на населението на четирите области също изглежда различно. Докато Кюстендил, Монтана и Видин са с най-ниските коефициенти на естествен прираст в страната (-13‰, -14‰ и -16‰ съответно), то Благоевград (-4,5‰) е с едно от най-добрите отношения между раждаемостта и смъртността в страната. Същото важи и за механичния прираст – въпреки че и чертите области са с отрицателен баланс между заселващи и изселващи се хора, това е много по-голям проблем в двете северни области, които годишно губят по 6-8‰ от населението си в следствие на миграционни процеси. От значение е и разпределението на градското и селското население – Благоевград е с чувствително по-нисък дял на градското (60% на фона на 70% в Кюстендил и по 65% в двете северни области). Прегледът на структурата и динамиката на населението сочи, че запазването му и забавянето на застаряването в близко бъдеще ще е значително предизвикателство за три от областите на юг и на север от София, и в по-малка степен за Благоевград.


2) Пазар на труда и образование. В индикаторите на пазара на труда различията по линията север-юг вече са ясно видими. Докато безработицата в Благоевград и Кюстендил достига рекордно ниска нива през 2018 г., то в Монтана и Видин тя остава двуцифрена с тенденция към влошаване през последната година (Графика 2). Южните области до голяма степен успяват да се възползват от възстановяването след кризата и подобряват условията на трудовите си пазари, но това не важи за северните. Аналогично е състоянието на заетостта –коефициентът на заетост на работоспособните в Благоевград вече достига 71%, в Кюстендил – 68%, а в двете северни области той е под 60%, включително с подчертано отрицателен тренд в Монтана.


Областите на юг и на север от София – различни проблеми, различни решения

© Институт за пазарна икономика


Трябва да отбележим, че е трудно обяснението за тези различия да се търси в образователната структура на четирите области. Монтана е единствената от тях с много нисък дял на висшистите (12,6% от работоспособните, с тенденция към спад). Благоевград пък е със сравнително висок дял на хората с основно и по-ниско образование – почти 1/5, но това очевидно не пречи на експанзията на трудовия пазар, което най-вероятно се обяснява с преобладаващия профил на производството в областта, където, особено доскоро, беше доминираща шивашката промишленост.
3) Инвестиции. Инвестиционната активност също чувствително разделя четирите области, но по тази група индикатори Кюстендил също прилича по-скоро на северните области, отколкото на Благоевград (Графика 3). Интересно е да отбележим обаче, че Монтана и Видин са сред областите, които се справят относително добре с усвояването на европейски средства – и двете са със стойност над средната. Въпреки това слабото развитие на тези области за пореден път подкрепя тезата, че европейските фондове не са успешен заместител на частните инвестиции, и не успяват да създадат устойчиво подобрение в икономическото и социалното състояние на населението.


Областите на юг и на север от София – различни проблеми, различни решения

© Институт за пазарна икономика


4) Стандарт на живот и доходи. За разлика от останалите, тази категория позволява да се прави директен паралел между областите на север и на юг от София, тъй тук класирането им е много сходно. Видно е че, по-високите инвестиции и по-активния пазар на труда в Благоевград все още не водят до чувствително подобрение нито при заплащането (Графика 4), нито при доходите на домакинствата. Що се отнася до доходите, Видин е единствената област от разглежданите, която остава далеч назад – годишен доход от 3,5 хиляди лева на лице от домакинство през 2017 г. , на фона на 4,5–5 хиляди лева за останалите три. Това е най-вече в следствие на големия дял на доходите от пенсии и ниския дял на доходите от работна заплата във Видин, което не позволява на областта чувствителен ръст на доходите.


Областите на юг и на север от София – различни проблеми, различни решения

© Институт за пазарна икономика


От гледна точка на материалните лишения и бедността пък Кюстендил е единствената от четирите области с относително добро представяне – 15% от населението ѝ през 2017 г. живее в материални лишения (спрямо 30% във Видин), а 16% е под линията на бедността (спрямо 46% в Монтана). И четирите обаче остават с по-слаби от средните за страната показатели за стандарт на живот.


Заключение


Прегледът на няколко от ключовите икономически показатели на областите на север и на юг от София сочи, че опитите за групиране и търсене на общи решения според географското разположение са по-скоро необосновани. Докато предизвикателството пред северните области и Кюстендил понастоящем е противодействие на застаряването и свиването на населението, както и привличането на инвестиции, Благоевград има проблем не толкова с наличието, а с качеството на инвестициите, както и с повишаването на заплатите и стандарта на живот. Ако това сравнение се прави не на областно, а на общинско равнище вероятно резултатите биха били съвсем различни, заради значителните различия и неравенства вътре в самите области, и техния до голяма степен случаен географски състав.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Да не забравяме все пак , че транспортните връзки на юг към Кюстендил и Благоевград са значително по-добри (голяма част аутобани) отколкото на север , което поне от 10 - ина години не може да не оказва положително влияния върху икономиката особено на Дупница и Благоевград ! !

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Любопитно

  На едно място 20% безработица, на другото под 5% и на двете места средната брутна работна годишна заплата е около 9000 лева?
  Това не е за вярване: или данните са фалшиви или някой централно спуска определените заплати. При това 9000 е доста под средната заплата в страната.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Божкее, божке. Различни проблеми, различни решения.
  1. Тея от института не дават никакви решения.
  2. И двата проблема, за юг и север, са лечими с един и същи лек. Този, споменат за Благоеврград - качествени инвестиции и качество на живот. Щото, ако това не е лек за ниска раждаемост, не знам кое е.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Е да..Видин, Монтана и Кюстендил умряха..Благоевград се крепи на "два пъти по загазилата отБългария" Гърция.. То с изключение на 5 града и още толкова курортчета всичко е безвъзвратно загубено вече..те ми правят детайлни анализи..:-) Я да видим къде е по-ужасно сега..в Силистра или Ямбол..Смолян или Ловеч...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Любопитно

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Във Врачанска Област средните заплатите са доста високи, но това е заради АЕЦ"Козлодуй"!И това изкривява реалната картина за част от Северозапада!

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Любопитно

  До коментар [#4] от "ostin22":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Каквото и да си говорим ситуцията у нас е трагична!А прословутите високи софийски доходи се "изяждат" от скъпия начин на живот в столицата!

 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Интересно каква е ситуацията в Перник.
  Извинения, той е на запад.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6532 Неутрално

  Северозапада е бита карта, да сме доволни и благодарни на дечицата си в чужбина.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  До коментар [#5] от "bat_plamen":

  Да, а хората в областите са намалели поради липса на работа. Така и заплатите "високи", и и безработицата ниска.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  За мене това си е стъкмистика ,а не статистика!Каквото и да си говорим истината е , че при такова ниво на заплащане и европейски/или почти/ цени няма как да се спре обезлюдяването на България!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  До коментар [#10] от "bat_plamen":

  Напълно вярно. Да добавим и лошата среда за правене на бизнес (мудна, неподготвена администрация, непредвидима съдебна система, корупция) и картината става очевидна за тренда :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление точно така стоят нещата в нашата Родина!

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  До коментар [#12] от "bat_plamen":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK