"Еврохолд" даде още документи на антимонополната комисия заради сделката с ЧЕЗ

От ляво надясно: тримата в борда на компанията, специално създадена за придобиването на ЧЕЗ - Георги Миков, Гари Левсли, Дан Станку

© Надежда Чипева, Капитал

От ляво надясно: тримата в борда на компанията, специално създадена за придобиването на ЧЕЗ - Георги Миков, Гари Левсли, Дан СтанкуКандидат-купувачът на българския бизнес на ЧЕЗ "Еврохолд" АД е подал на Комисията за защита на конкуренцията допълнителни документи във връзка със започналото от нея задълбочено проучване на сделката, съобщава компанията.


В четвъртък Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва задълбочено проучване на сделката между чешката ЧЕЗ и българския застраховател "Еврохолд", който иска да придобие българския бизнес на електроенергийната компания за 335 млн. евро.


В документите са представени доказателства за приложимите регулаторни изисквания и разпоредби на застрахователния и енергийния пазар, рестриктивните разпоредби за публичните дружества, както и нормите, отнасящи се контрола на сделките между свързани лица.
Компанията е предоставила допълнителна информация за географския обхват на изследваните пазари, на които оперират холдингът и дъщерните му застрахователни дружества, базирани в България ("ЗД Евроинс" АД и "ЕИГ РЕ" ЕАД), предлаганите от застрахователните компании продукти, премийните им приходи и дела им в общите приходи на холдинга, притежаваните от дружествата пазарни дялове в различните застрахователни сегменти и други.


В документите се посочват, че застрахователните дружества на "Еврохолд" в България нямат водеща позиция в "застраховка гаранции" на българския пазар нито поотделно, нито взети заедно. Комбинираният им пазарен дял в този сегмент е 5%. Посочва се, че въпросните дружества не предлагат "застраховка гаранции" на търговци на електроенергия и нямат приходи от този продукт на местния пазар. Освен това те предоставят застрахователни гаранции по обществени поръчки в различни сектори. "Доколкото ги има, енергийните дружества са бенефициенти, а не са купувачи на този вид застраховки. Същите застраховки се предлагат от много на брой застрахователни компании и при много по-добри условия", посочва дружеството.


Дружеството посочва, че при концентрацията между застрахователните дружества на "Еврохолд" и дружествата от групата на ЧЕЗ - България, ще са свързани лица, което означава, че сделките между тях до определени граници са ограничени, а над тях - забранени както по българското, така и според европейското законодателство. "Поради тази причина няма как търговците на електроенергия от новата група да се възползват или да получават каквото и да било конкурентно преимущество под формата на гаранционна застраховка от застраховател в групата. Вътрешногруповият достъп на търговците до "застраховка гаранции" ще бъде негарантиран, бавен и финансово неизгоден за всички участници в групата", се посочва в съобщението до медиите.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Весело

  Ех, защо не се казват "Пеевски и компания".
  А може би след проверката, ще се окаже че точно така ще се казват ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "ЗД Евроинс" АД...

  - Липсва ми Мартин Димитров да разкаже историята на тази компания. Иначе за Турски поток разбрахме от него позицията на ... Газпром. :)

 3. 3 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ех, защо не се казват "Пеевски и компания". А може би след проверката, ще се окаже че точно така ще се казват ?
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  Много го компрометирахте бузанчо, затова.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK